Som fjerde nasjon i verden etter USA, Russland og Kina har Israel sendt ut et romskip til månen.

Det israelske romskipet er døpt Beresheet (i begynnelsen) som er det første ordet vi finner Bibelen. Beresheet var montert på en Falcon 9 bærerakett fra SpaceX. Dette firmaet er startet av Elon Musk, som også står bak bilmerket Tesla. Foruten Beresheet var raketten lastet med to andre satellitter.  Oppskytingen fra Cape Canaveral i Florida skjedde natt til fredag den 22. februar. Raketten ble styrt øst utover Atlanterhavet, og etter drøye to og et halvt minutter stengte de første motorene seg ned og løste seg fra raketten og begynte en kontrollert ferd tilbake til jorden. Det er tredje gangen denne booster-delen har blitt skutt opp. Den landet senere på et skip ute i Atlanterhavet og kan altså benyttes igjen.

Falcon 9 styrte oppskytingens tre romfartøyer til en ellipseformet bane rundt jorden. Rakettens mål var en bane på mer enn 60.000 km over jorden på sitt høyeste punkt. Omtrent 33 minutter etter oppskytingen var Beresheet det første av de tre romfartøyene som separerte seg fra bæreraketten. Beresheet veier 585 kg og nesten en tredjedel av vekten består av drivstoff. Drivstoffet skal brukes for å styre romfartøyet på den etter planen 11 uker lange turen til den når målet og lander på månen. I tillegg til drivstoffet vil også gravitasjonskreftene bidra til å sende fartøyet ut mot månen. Selvsagt spiller tidsperspektivet inn for at Bershit kan fanges opp av månens gravitasjonsfelt som etter planen skal skje den 4. april. Noen dager senere, den 11. april, er det meningen at Beresheet skal landes på månen.Slik ser den planlagte reiseruten til Beresheet ut.


Beresheet vil være det første private romfartøyet som er sendt ut for å lande på månen. Hele prosjektet startet med tre unge israelere som i 2011 tok utfordringen fra Google Lunar XPRIZE om å bygge, skyte opp og lande et ubemannet romfartøy på månen. Selv om Google senere trakk seg fra prosjektet fortsatte SpaceIL med å utvikle romfartøyet. 

Beresheet frakter med seg en tidskapsel med tusenvis av digitale filer med blant annet Bibelen, barns tegninger, lydfiler av israelske sanger der også Hatikva inngår, bilde av det israelske flagget, israelsk kunst og litteratur og fotografier av israelske landskap. I tillegg er det minnene til en overlevende av Holocaust.


Yariv Bash, en av SpaceILs grunnleggere, deler sine erfaringer på Christian Media Summit i Jerusalem.


Jeg traff en av grunnleggerne av SpaceIL, Yariv Bash, på Christian Media Summit i oktober, der han delte noen av sine erfaringer. Sammen med sine to venner klarte han å etablere firmaet og skaffe seg sponsoravtaler som brakte dem et stykke på veien. Etterhvert fikk de også med seg Israel Space Agency der styreformannen sitter med i SpaceIL sitt styre. Selv om man fikk hjelp fra mektige aktører er det fortsatt de tre studentvennene som er grunnleggerne av dette prosjektet. Bash fortalte videre at han hadde skadet seg i en snowboardulykke forrige vinter og fortsatt sitter i rullestol, men forklarte at han ikke hadde vært sykemeldt, men jobbet videre fra sykesengen. Samtidig startet han opp et annet banebrytende firma, Flytrex, som har spesialisert seg på å levere varer hjem til folk med droner. I fjor leverte de over 1000 forsendelser med drone på Island. 

Dette viser noe av grunnen til at Israel stadig vekk blir nevnt som start-up nation. Med tanke på at det er et så lite land, er det forbløffende at israelerne hele tiden gjør seg så kraftig bemerket når det gjelder innovasjon og forskning. Gjennom SpaceIL håper man at Israel vil få en apollo-effekt og være en inspirasjon for tusenvis av unge til å satse hardt på naturfaglige studier, noe som blir en sterk kontrast til en del av trendene vi ser, hvor ungdom heller lar seg underholde av reality-serier og dataspill.
 
Vi får av og til noe post i retur. Mange ganger har postvesenet skrevet at det er utilstrekkelig addresse. Ofte er det da bare navn og postnummer/sted. Dersom du ser at vi har feil addresse til deg er det fint om du tar kontakt med oss slik at vi kan få rettet det opp i registeret vårt.
 

Hos profeten Jesaja 49:6 står det: «Og Han sa: «Det er for lite at Du skulle være Min Tjener for å reise opp igjen Jakobs stammer, og føre tilbake dem som er bevart av Israel; Jeg vil også gjøre Deg til et lys for folkeslagene, så Du kan være Min Frelse til jordens ende». Netanyahu har flere ganger sitert dette verset, blant annet i FN og også under Christian Media Summit. Som troende ser vi at Guds Ord går i oppfyllelse på flere og flere punkter. I dag framstår Israel som et lys for folkeslagene. Det er nasjonen hvor vår frelser ble født. Det er også en nasjon som bringer fram nye gjennombrudd på mange områder, blant annet medisinske og teknologiske nyvinninger. La oss derfor ikke bli trøtte av å velsigne Israel. La oss også takke Gud for Israel og det jødiske folk. Be samtidig om beskyttelse og vern for landet. Tusen takk for at du står med oss i å velsigne Israel og takk for dine forbønner!

Se Israelkanalens programmer

Se nyeste program eller velg episode i listen under.

Contact us

mail@visjonnorge.com | Call (+47) 32 21 13 00

More

Receive our email newsletter

Follow us on social media