Purim er en stor gledesfest i Israel. I disse høytidsdagene minnes man dronning Esther som reddet jødene fra den onde Haman. 

Haman var besatt av et hat mot alle jødene og hadde innyndet seg i hoffet til kong Ahasverus. Der brukte Haman sin framtredende stilling til å lede kong Ahasverus til å lage en lov som tillot at alle jødene i riket skulle drepes. Haman hadde på forhånd kastet lodd om hvilken dato dette skulle bli, og den utvalgte datoen var den trettende Adar. Like før hadde kong Ahasverus avsatt sin dronning Vasjti fordi hun hadde trosset han. Dette åpnet veien for den jødiske Esther som på sin onkel Mordekais anvisning deltok i en utvelgelse for å bli den neste dronningen i Persia. Mordekai hadde tatt henne til seg etter at foreldrene til Esther døde. De var av Benjamins stamme og etterkommere av jøder som hadde blitt bortført fra Jerusalem av kong Nebukadnesar. Esther ble dronning Esther “for en tid som denne,” og gjennom hennes mot ble hun redningen for jødene. Den antisemittiske Haman ble selv hengt i den galgen som han hadde fått reist for Mordekai. Kongen kunne ikke trekke tilbake sin lov, men han laget en ny lov som sa at jødene hadde full rett til å forsvare seg. På den trettende Adar forsvarte jødene seg mot fiendene og kom styrket ut av stridighetene. På den femtende Adar hvilte de og feiret at de var reddet fra de onde planene som Haman hadde konspirert for.

Den trettende Adar startet i år på kvelden den 20. mars, og jødene startet sin Purimfeiring. Purim 2019 ble meget positiv for Israel. USAs president Donald Trump annonserte nemlig på Twitter at Etter 52 år er det på tide for De Forente Stater til å anerkjenne Israels fulle suverenitet over Golanhøydene, som er av kritiske strategiske og sikkerhetsmessige grunner viktig for staten Israel og for stabiliteten i regionen!  

På denne viktige merkedagen for jødene, og samtidig med at Israel blir demonisert og truet med utslettelse av det religiøse islamistiske regimet i Iran, dagens Persia, får Israel denne overraskende støtten fra USA. USAs utenriksminister Mike Pompeo var gjest hos Netanyahu i Israel da tweeten fra Trump kom. På den felles pressekonferansen takket Netanyahu Trump for støtten. Først at han hadde anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad ved å flytte ambassaden fra Tel Aviv. (Den offisielle åpningen ble lagt til 70-årsdagen for Israels uavhengighet, noe som gjorde dette jubileet ekstra spesielt.) Deretter takket Netanyahu for at han hadde trukket seg fra Iran-avtalen, før han takket Trump for at anerkjennelsen av Israels herredømme over Golan. Han sa til slutt at dette var et Purim-mirakel og at Trump skapte historie ved å anerkjenne Israels rett til Golan i en tid hvor Iran ønsker å bruke Golan som en plattform for å ødelegge Israel.

Tidligere i mars viste USAs utenriksdepartement gjennom publiseringen av den 43. årlige rapporten om menneskerettssituasjonen i verden at de ikke lenger brukte betegnelsen “okkupert” om Golanhøydene eller Judea og Samaria. Okkupert ble erstattet med “israelsk-kontrollert.” Trump gjorde det altså igjen! 

 

Terroristene på Gaza reagerte med å sende raketter inn i Israel og traff et hus nord for Tel Aviv. Selv om noen ble såret var det et under at familien på syv unnslapp døden for hele huset ble totalt ødelagt av raketten som traff. 

 

Den niende  april er det valg i Israel. Denne gang er det et nytt parti, Blå og hvit som stiller til valg. Ledelsen av partiet består av fire tidligere generaler og en tv-stjerne. Partilederen er generalen Benny Gantz, som er den store utfordreren mot Netanyahu. Dette partiet er det største på meningsmålingene. De omfatter både folk fra høyre-og venstresiden i politikken og plasserer seg derfor i sentrum. Meningsmålingene to uker før valget ville gitt Blå og hvit 30 plasser i Knesset, mens Netanyahus parti Likud ville fått 28. Det store spørsmålet er hvilke allianser man klarer å skape. Her ser det foreløpig veldig likt ut. Likevel er det et flertall av velgerne som ønsker at Netanyahu skal fortsette som statsminister etter valget. Dersom Netanyahu fortsatt får tillit fra velgerne vil han bli den lengst sittende statsministeren i Israel.

Vi har nå også mulighet til å sende nyhetsbrevet på epost. Ta kontakt med oss dersom du heller vil ha det tilsendt digitalt. Hjemmesiden vår er også oppe. Besøk oss på www.israelkanalen.no Vi finns også på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. Det er fint om dere som er engasjert der går inn og liker og følger oss. Bare søk på Israelkanalen. Lik og del! 

I begynnelsen av april reiser jeg til Israel for å lage flere programmer. Jeg vil sette stor pris på dine forbønner slik at dører åpner seg og avtaler kommer på plass. Det er en ekstra velsignelse å kunne se de «ferdiglagte gjerningene.» Tusen takk for dine forbønner, hjelp og støtte. Velsigner du Israel, så blir du velsignet!

Bare les 1. Mos 12:3 - der står det svart på hvitt.

Se Israelkanalens programmer

Se nyeste program eller velg episode i listen under.

Contact us

mail@visjonnorge.com | Call (+47) 32 21 13 00

More

Receive our email newsletter

Follow us on social media