Stor spenning var knyttet til valget i Israel den 9. april. Det var spennende å kunne følge valget på israelsk TV. 

De fleste av de første målingene like etter at valglokalene stengte viste ikke noe klart resultat. Til slutt ble det slik at Benjamin Netanyahus parti Likud fikk flest stemmer og ble det største partiet. Den store utfordreren var det nydannede partiet Blå-hvitt (Kahol Lavan), som ble slått av Likud som fikk drøyt 14000 flere stemmer. Ser vi på mandatene, står Likud og Blå-hvitt likt med 35 hver. I nasjonalforsamlingen Knesset er det 120 plasser, og Netanyahu er derfor helt avhengig av støtte fra andre partier. Når 65 av Knessets medlemmer støtter Netanyahu er det klart at han har fått fornyet tillit. Etter å ha sondert resultatene og konsultert med alle partiene, ga derfor president Reuven Rivlin oppdraget med å danne en ny regjering til Benjamin Netanyahu. Han har fire uker på seg til å forme en ny regjering. I denne fasen er forhandlingsevnen viktig for at Netanyahu skal lykkes med å danne en sterk koalisjon. 

Ayelet Shaked og Naftali Bennett lyktes ikke denne gangen (Foto:TPS)

Høyresiden i Israel tok altså hjem seieren. Likevel var det en litt bittersøt seier da det nystiftede partiet Nye Høyre (HaJamin HaHadash) ikke klarte å passere sperregrensen. Det var bare noen få stemmer som manglet. I Israel må man ha minimum 3,25 prosents oppslutning for at stemmene skal regnes med. Nye Høyre fikk 3,22 prosent. Partiet ble startet av undervisningsminister Naftali Bennett og justisminister Ayelet Shaked som begge var med i Netanyahus regjering, men disse mistet altså plassene sine i Knesset. Tidligere tilhørte de Jødisk Hjem (HaBait HaJehudi). 

Det siste bildet vi fikk fra Bereshit før farkosten traff månen litt for hardt (Foto: SpaceIL)

En annen interessant hendelse det var knyttet stor spenning til var selvsagt måneferden til Bereshit. SpaceIL hadde lykkes med oppskytingen og kalkuleringen av å sende den ubemannede farkosten inn i bane rundt månen. På kvelden den 11. april skulle månelandingen skje. Dessverre skjedde det en teknisk feil med en av motorene under nedstigningen til månens overflate slik at farten ble for stor og Bereshit ble ødelagt i sammenstøtet. Uansett hvordan man vil analysere dette, er det en stor bragd at en liten nasjon som Israel har klart å sende en farkost til månen. Dette er det kun seks andre land som har gjort tidligere. Selv om man ikke klarte å gjennomføre en myk landing på månen denne gang, har man allerede annonsert at man vil gjøre et nytt forsøk. 

 

Her intervjues Nitsana Darshan-Leitner, leder for Shurat HaDin.

 

Produksjonsturen til Israel før påske var vellykket. Jeg fikk intervjuet ni ulike personer. Til sammen ble det materiale for ti nye programmer. Det første av disse ble vist på Langfredag, og nye program kommer fortløpende. Tusen takk for forbønn for denne turen. Det er godt å kjenne at man kan gå i ferdiglagde gjerninger. De to første programmene er med Lars Enarson som med sine mange års erfaring er en kjent skikkelse for mange her i Skandinavia. En annen spennende gjest var Nitsana Darshan-Leitner som leder organisasjonen Shurat HaDin. Shurat HaDin har fem advokater som kjemper mot boikott-aksjonene mot Israel gjennom lovverket. En av sakene de nettopp har lykkes med er å reversere Airbnb sin beslutning fra november 2018 som boikottet jødiske huseiere i Samaria og Judea. Noen ganger nytter det altså å gå rettens vei for å bekjempe urettferdigheten. 

Intervju med den messianske musikeren og lovsangslederen Joshua Aaron.
På besøk hos pastor Saliim Shalsh i menigheten Home of Jesus the King Church i Nazareth

Under produksjonsturen til Israel i april ble det også gjort et intervju med den messianske musikeren Joshua Aaron. Dette var et nytt og spennendede bekjentskap. Likeså med den arabiske pastoren Salim Shalash, skribenten Dov Chaikin og kunstneren Birgitta Yavari-Ilan. Vi fikk også et intervju med Noam Bedein som har begynt å arbeide i Keren Hayesod, som vi kjenner fra tidligere gjennom arbiedet med Sderot Media Center. På Golan traff vi nordmannen Ben Halvorsen som emigrerte til Israel på grunn av kjærligheten. I Poriya Illit møtte vi Ann Deborah Goldman som driver et bønnehus. Det blir med andre ord mange spennende program se framover.

Noam Bedein traff vi i Jerusalem.

Besøk oss på israelkanalen.no Vi finns også på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. En viktig del av arbeidet med å være en advokat for Israel utspiller seg på sosiale medier. Det er fint om dere liker og følger oss der. Bare søk på Israelkanalen. Lik og del!
 

På søndag begir jeg meg på nytt til Israel. Denne gang for et kurs for kristne ledere på holocaust-senteret Yad Vashem. Jeg ser fram til dette og tror det kan bli meget lærerikt. Tusen takk for din hjelp og støtte. Gud velsigne deg rikelig!

Se Israelkanalens programmer

Se nyeste program eller velg episode i listen under.

Contact us

mail@visjonnorge.com | Call (+47) 32 21 13 00

More

Receive our email newsletter

Follow us on social media