Vaktpost på Jerusalems murer (Foto: Esty Dziubov/TPS)

Jeg håper at du har hatt en fin sommer så langt. 

Sommeren er en tid med flere muligheter til å besøke ulike kristne stevner. Noen slike stevner har et sterkt fokus på Israel. Dette har blitt en nødvendighet da en god del kristne menigheter fortsatt holder på med erstatningsteologien. Selvsagt er det mange samfunn som tar avstand fra erstatningsteologien, men likevel ser det ut som om mange leser Bibelen gjennom et erstatningsteologisk filter. Dette fører ofte med seg en likegyldig holdning til spørsmål som har med Israel å gjøre. Noen mener også at alt som har med Israel å gjøre hører fortiden til, og at Gud i dag kun bryr seg om menigheten. Jeg mener at dette er en feil tolkning av Bibelen av den enkle grunn at Gud ikke kan gå bort fra sitt ord og sine løfter. 


Som ville oljekvister har vi blitt podet inn på det gode oliventreet - Israel. (Foto: H. Sengsvoll)

Dersom Gud skulle gå bort fra sine løfter til Abraham, Isak og Jakob og nullstille pakten med dem ville Gud bryte sitt ord og bli en løgner. Pakten Gud gjorde med Abraham, Isak og Jakob er fortsatt inntakt. Dette er viktig når det gjelder forståelsen av Guds natur, og det er også viktig for våre holdninger mot Israel som folk og nasjon. Gud forkaster ikke det Han allerede har gjort fordi det har kommet en ny pakt. Paulus bekrefter dette når han skriver i sitt brev til romerne, kapittel 11:17, at du som var en vill oljekvist ble podet inn blant dem, og har fått del med dem i oljetreets rot og fedme. Som hedningekristne, det vil si ikke jøder, er vi altså innpodet på det gode oljetreet. Det gode oljetreet er Israel. Menigheten er grener fra det ville og det dårlige oliventreet. Men det store er at vi altså har fått nåde av Gud til å bli podet inn i det gode oliventreet som er Israel. Paulus sier i vers 11 og 12 at jødenes fall har blitt til frelse for oss, men det at vi som hedninger har kommet til tro på deres Gud, vil gjøre jødene sjalu.

Ut fra hva Bibelen sier blir det derfor fullstendig feil å hevde at Gud ikke lenger bryr seg om Israel, og at Gud bare handler med menigheten. Et av de kraftigste bevisene for dette er selvsagt gjenopprettelsen av staten Israel. Dette ble profetert gjennom Jesaja flere tusen år før det skjedde: Hvem har hørt noe som dette? Hvem har sett noe slikt? Kan et land bli født på én dag, kan et folkeslag komme til verden på et øyeblikk? Men Sion fødte sine barn med det samme hun fikk rier. (Jes 66:8) 

Fra asken fra Holocaust ble et land født på én dag.
Skulptur på Yad Vashem til minne om dødsmarsjen fra Dachau. (Foto: H. Sengsvoll)

Ved jødenes forkastelse av Jesus som Messias, fikk vi altså mulighet til å forsones med Gud. Ingen velsignelse er større enn dette. Noe som er viktig å se i denne sammenhengen er selvsagt at Paulus i Romerne 11:15 sier at For hvis verden ble forsonet ved deres forkastelse, hva annet vil da da mottagelsen av dem bli, enn liv fra de døde? Dette er et viktig aspekt å tenke på. Vi ser i dag framvekst av messianske forsamlinger i Israel, hvor jøder kommer til tro på at Jesus eller Jeshua, som de sier på hebraisk, er deres Messias. Vi kan derfor forvente oss en enda større velsignelse når Israel tar i mot sin Jeshua. Jeshua som på hebraisk betyr frelser. Halleluja! 

Det er derfor viktig at vi står i mot alle former for erstatningsteologi og avviser dette så fort vi gjenkjenner den. Noen ganger blir dette pakket inn i fine ord og tankerekker, og ikke alltid så lett å skille ut. Men det er ikke noe mål i seg selv å kunne avsløre alle vranglærer. Det viktigste er at vi lærer mer om Jesus og holder oss nær til Ham. 


Eva Olsvold Sundar taler på ICEJs sommerstevne i Q42, Kristiansand. (Foto: E. Sundar/ICEJ)

Jeg hadde mulighet til å være med på den Internasjonale Kristne Ambassaden i Jerusalems sommerstevne i Kristiansand, hvor min kone og jeg bemannet en stand for Visjon Norge. Det ble en konferanse til inspirasjon og velsignelse. Opptakene herfra sendes i juli og de første dagene av august. Fortsatt er det noen konferanser igjen denne sommeren med stort fokus på Israel, og jeg vil oppmuntre deg til å besøke disse dersom det passer. Det gjelder både Ordet og Israel og Beit Skandinavia.

 

 

Det er fortsatt plasser ledig for å være med Visjon Norge til Israel for å feire Løvhyttefesten.

Vi minner fortsatt om at Visjon Norges reise til Løvhyttefesten. Det blir direktefly med Norwegian i tidsrommet 9.-19. oktober. Etter noen dager i Galilea blir man med på feiringen av Løvhyttefesten. Åpningen blir som vanlig i Ein Gedi, i ørkenen ved Dødehavet. Deretter blir det tv-sendinger fra Pais Arena i Jerusalem. Som vanlig har jeg ansvaret for tv-produksjonen, men gleder meg samtidig over muligheten til å treffe de som blir med oss på reisen. Ta kontakt med oss for brosjyre og påmelding.

Besøk oss på israelkanalen.no Vi finns også på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. En viktig del av arbeidet med å være en advokat for Israel utspiller seg på sosiale medier. Det er fint om dere liker og følger oss der. Lik og del!

Jeg vil også benytte anledningen til å be dere om forbønn. Vi trenger forbønn i forbindelse med planlegging av tv-sendingene fra Løvhyttefesten. Vi behøver fortsatt be om Guds beskyttelse for Israel og det jødiske folket. Be også for situasjonen med Iran som truer med å utslette Israel. Situasjonen i Syria og i den Persiske Gulfen er spent og kan fort eskalere. Tusen takk for at du står sammen med oss for Israel og det jødiske folket. Gud velsigne deg rikelig!

 

Se Israelkanalens programmer

Se nyeste program eller velg episode i listen under.

Nyhetsbrev på e-post

Få siste nytt fra Israel og Israelkanalen på e-post hver måned.

Meld på

Se på TV

Nytt program hver fredag kl 19.30. Reprise mandag kl 13.30 og tirsdag kl 23.00.

Slik ser du Visjon Norge

Lik Israelkanalen på Facebook

Kontakt Israelkanalen

Telefon: (+47) 32 21 13 00 
E-post: israelkanalen@visjonnorge.com 
Post: Postboks 4180, 3005 Drammen, Norge 
Besøk: Rørenveien 191, 3300 Hokksund 

Israelkanalen i sosiale medier