Netanyahu, President Rivlin og Gantz (Foto: Esty Dziubov/TPS)

Den 17. september var det valg til Knesset for andre gang i år.

På samme måte som valget i april, er det egentlig ikke noen klar vinner i dette valget heller. Valget i april var et valg for eller mot Netanyahu, og resultatet viste at Netanyahu hadde støtte i folket. Likud ble det største partiet, med Blå-Hvit, ledet av Benny Gantz på andre plass. Israel Beiteinu, ledet av den tidligere forsvarsministeren Avigdor Liberman ønsker en høyre-regjering, men uten de ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism. Derfor kunne han ikke støtte Netanyahu etter valget i april. Konsekvensen ble ny-valg i september.


Avigdor Liberman, leder av Israel Beiteinu, økte fra 5 til 8 mandater (Foto: Kobi Richter/TPS)

Resultatet av septembervalget viser at Libermans parti økte sine mandater fra 5 til 8, så han lyktes med å fokusere på en sekulær samlingsregjering mellom Likud, Blå-Hvit og Israel Beiteinu. Likud fikk redusert sine mandater fra 35 til 32, mens Blå-Hvit fikk en reduksjon fra 35 til 33 og ble dermed det største partiet i Knesset. De religiøse partiene Shas og UTJ, fikk til sammen like mandater som sist, henholdsvis 9 og 7. De arabiske partiene dannet en felles liste og fikk til sammen 13 plasser og er derfor den tredje største gruppen i Knesset. Gledelig er det også at Ayelet Shaked og Naftali Bennet denne gangen lykkes med parti koalisjonen Yamina og fikk til sammen 7 plasser i Knesset.

Ayman Odeh topper det arabiske Joint List og leder det anti-sionistiske og ekstrem-venstre partiet Hadash.
(Foto: Anan Maalouf/Wikipedia.com)

For første gang i Israels historie kan den arabiske felleslisten bli leder av opposisjonen i Israel. De gjorde et valg denne gangen som historisk sett tangerer det beste resultatet fra 2005. Tradisjonelt vil de ikke sitte i regjeringen i Israel, men lederen, Ayman Odeh, sier at han kan tenke seg å lede opposisjonen. Som leder av opposisjonen har de krav på å motta orientering om sikkerhetsspørsmål fra regjeringen. De vil også få unike muligheter til å møte statsoverhoder på besøk i Israel. Når man vet at tidligere medlemmer av Knesset for de arabiske partiene har spionert til fordel for PA og Hamas, er ikke dette en enkel sak for regjeringen å håndtere. Det store spørsmålet for de arabiske representantene er selvsagt hvor de har sin lojalitet. Er de lojale mot Israel er det greit, men ligger lojaliteten hos Israels fiender, er dette potensielt en trussel for landet. Heldigvis kan de øvrige opposisjonspartiene stemme mot den arabiske blokkens ønske om å bli leder for opposisjonen.

President Rivlin innkalte Benjamin Netanyahu (Likud) og Benny Gantz (Blå-Hvit) til samtaler om regjeringsdannelse. (Foto: Haim Zach/GPO)

Siden det ikke er noen av blokkene som kan danne majoritet har President Rivlin innkalt Benny Gantz og Benjamin Netanyahu til samtaler. Men så langt har han ikke lykkes med å få dem til å bli enige. Gantz har sagt at han kan tenke seg en samlingsregjering med Likud, men uten at Netanyahu er med. Grunnen til dette er at Netanyahu er under etterforskning for korrupsjon.

På kvelden den 25. september ble det kjent at President Rivlin har gitt Netanyahu mandat til å forsøke å danne en ny regjering. Netanyahu har 4 uker på seg til å lykkes. Vi håper selvsagt at Netanyahu lykkes denne gangen med forsøket, men som vi ser er dette ikke noen lett oppgave.

 

 


På Golan besøkte vi Ramat Trump eller Trump Heights, bosettingen oppkalt etter USAs president.

Vi hadde en vellykket produksjonstur til Israel i midten av september. Formålet var å produsere innslag til våre sendinger fra Jerusalem under Løvhyttefesten. Det er alltid litt spenning med slike prosjekter, og jeg føler vi alltid er avhengig av Guds ledelse og velsignelse for å få et godt resultat. Slik var det også denne gangen. Vi startet oppe i Haifa med et besøk på et museum, hvor vi så hvordan de jødiske pionerene tok seg til Israel fra 1934 Deretter besøkte vi Ebeneser Senior Home som er det eneste messianske pleiehjemmet i Israel. Det ble også besøk i Nazareth og på Golan. Vi har også med en reportasje fra hjertelandet i Israel, Samaria. Der fikk vi høre historien til Tuvia om det å drive hotell i Ariel. Vi møtte to menn, den ene ortodoks jøde, den andre arabisktalende kristen, som driver et spennende arbeid der de hjelper arabisktalende kristne å bli bedre integrert i det israelske samfunnet. Det ble litt fokus på arkeologi denne gangen også, for vi besøkte de som driver med analyse av de utgravde massene fra Tempelhøyden. Bet Norvegia er et samlingspunkt for nordmenn på besøk i Jerusalem. Vi var innom og gjorde en reportasje om stedet. Selvsagt ble det noen refleksjoner rundt valget også.

Besøk oss på israelkanalen.no Vi finns også på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. En viktig del av arbeidet med å være en advokat for Israel utspiller seg på sosiale medier. Det er fint om dere liker og følger oss der. Lik og del!

Tusen takk for dine forbønner! Det hjelper i arbeidet vårt. Be for oss at vi lykkes vel med turen til Israel under Løvhyttefesten og for våre sendinger derfra. Be også at Netanyahu denne gangen må lykkes med å danne en god regjering for landet. Takk for at du står med oss. Gud velsigne deg!

 

Se Israelkanalens programmer

Se nyeste program eller velg episode i listen under.

Nyhetsbrev på e-post

Få siste nytt fra Israel og Israelkanalen på e-post hver måned.

Meld på

Se på TV

Nytt program hver fredag kl 19.30. Reprise mandag kl 13.30 og tirsdag kl 23.00.

Slik ser du Visjon Norge

Lik Israelkanalen på Facebook

Kontakt Israelkanalen

Telefon: (+47) 32 21 13 00 
E-post: israelkanalen@visjonnorge.com 
Post: Postboks 4180, 3005 Drammen, Norge 
Besøk: Rørenveien 191, 3300 Hokksund 

Israelkanalen i sosiale medier