Kristne viser sin kjærlighet til Israel under Jerusalemmarsjen (Foto: TPS)

Hvorfor behøver vi å støtte Israel?

Som kristen er det først og fremst Bibelen som oppfordrer oss til å støtte Israel. Men kirken har ikke alltid oppfattet Bibelen slik. Historien viser oss dessverre at kristendommen også har gjort det motsatte, nemlig å forfølge jødene. Kirken endret karakter i løpet av de første århundrene etter Kristus. Fra starten var den en del av jødedommen, men da de hedningekristne kom i majoritet økte motstanden mot jødene. Til slutt endte det med forbud mot å feire sabbat og de jødiske høytidsdagene med de jødekristne. Skillet var et faktum. Teologien ble endret for å passe inn med den nye situasjonen. Kirken erstattet jødene som Guds utvalgte folk og hadde overtatt kallet og løftene som var gitt til Abraham og hans etterkommere. Jødene ble sett på som et forbannet folkeslag, og ble utsatt for forfølgelser. Denne erstatningsteologien har holdt seg fram til i dag. 

Per Faye-Hansen med familien i 1944. Gro Wenske i midten. (Foto: Privat/Yad Vashem)

Det skjedde en oppmyking av synet på jødene etter Holocaust. Man kan hevde at martyrskapet ble del av både kristen og jødisk historie. Mange kirker endret sitt syn fra å misjonere for jødene, til å ha en dialog med dem. Man erkjente at man hadde skyld i uretten begått mot dem. At Bibelen gikk i oppfyllelse ved Israels gjenoppstandelse som egen stat i 1948 forsterket motstanden mot erstatningsteologien. En av de som tidlig stod opp mot denne vranglæren var den lutherske presten Per Faye-Hansen. Han mente allerede før krigen at man ikke skulle drive misjon blant jødene, men elske dem uten å kreve noe tilbake. Han grunnla senere Karmel instituttet og startet sjømannskirkene i Haifa og Ashdod, samt Bet Norvegia i Jerusalem. I denne tradisjonen står fortsatt Karmel Instituttet Det gjør også våre gode venner, Gro Faye-Hansen Wenske og hennes mann Bruno Wenske som gjennom mange år har vist sin kjærlighet til Israel, og spesielt til pionerene som har begynt å dyrke opp Samaria og Judea. Pinsevennenes Hjerte for Israel, tidligere NPAI, gjør det samme. Vi kan legge til Den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem og mange andre kristne organisasjoner, selvsagt også Visjon Norge og Israelkanalen. Israelkanalen arbeider derfor uten å forkynne eller ved å ha en forventning om å forkynne til de jødene vi støtter. Når det er sagt, så støtter vi organisasjoner ledet av både sekulære, ortodokse og messianske jøder.

Jødene er fortsatt Guds eiendomsfolk
(Foto: H. Sengsvoll)

Bibelen gir oss mange grunner til å støtte jødene og Israel. For det første er jødene fortsatt Guds eiendomsfolk. Paulus spør i Romerne: «Har da Gud forkastet sitt folk?» Svaret på det retoriske spørsmålet lyder: «Langt derifra! Også jeg er jo en israelitt, av Abrahams ætt, av Benjamins stamme. Gud har ikke forkastet sitt folk som han forut kjente» (Rom 11:1-2a). For det andre oppfordres vi til å være en trøster av Israel. Jesaja 40:1 som sier “Trøst, ja, trøst mitt folk”, er et eksempel. En tredje grunn er at Gud sier at han vil velsigne dem som velsigner Abraham, og den som forbanner Abraham vil Gud forbanne (1. Mos 12:3). La oss derfor fortsatt velsigne og støtte Israel og jødene.

Fra ICEJs Feast of Tabernacles: Nasjonenes flagg parade i Pais Arena, Jerusalem

Løvhyttefesten ble nok en suksess for Visjon Norge. Jeg håper at du også satte pris på sendingene derfra. Som vanlig begynte vi sendingene med det store frilufts åpningsmøtet fra Ein Gedi ved Dødehavet. Deretter fortsatte vi tradisjonen fra de siste årene med å sende Studio Direkte fra vårt studio først og deretter møtet til ICEJ fra hovedsalen i Pais Arena. Det er alltid en utfordring med ny teknisk leverandør og nye medlemmer i produksjonsteamet, men med unntak av noen minutter på slutten av sendingen fra ICEJ den første kvelden, klarte vi å gjennomføre sendingene prikkfritt fra Israel. Den siste kvelden vår i Israel denne gang, hadde vi invitert Jane Kiel, også kjent som «Jerusalem Jane» til å fortelle om livet og arbeidet sitt i Israel. Det ble et gripende møte, og jeg tror alle ble berørt av hennes vitnesbyrd.

 

President Reuven Rivlin gir Blå-Hvitts leder Benny Gantz mandat til å danne ny regjering i Israel (Foto: TPS)

Den politiske situasjonen i Israel er fortsatt uavklart. Netanyahu klarte ikke å forme en ny regjering og leverte oppdraget tilbake til President Rivlin. Lederen av Blå-Hvitt, Benny Gantz, har derfor får oppdrag med å danne regjering. Israel trenger en stabil regjering, og det beste for landet nå er en sterk samlingsregjering. Det er ekstra viktig om vi ser til Syria, der USA trekker seg ut og Tyrkia er på vei inn.

Besøk oss på israelkanalen.no Vi finns også på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. En viktig del av arbeidet med å være en advokat for Israel utspiller seg på sosiale medier. Det er fint om dere liker og følger oss der. Lik og del!

Tusen takk for dine forbønner og støtte! Det hjelper i arbeidet vårt. Be om beskyttelse for Israel og at landet får en god regjering. Be også for meg når jeg drar på Christian Media Summit neste uke, at det skal bli til inspirasjon for arbeidet framover. Takk for at du står med oss. Gud velsigne deg!

 

Se Israelkanalens programmer

Se nyeste program eller velg episode i listen under.

Nyhetsbrev på e-post

Få siste nytt fra Israel og Israelkanalen på e-post hver måned.

Meld på

Se på TV

Nytt program hver fredag kl 19.30. Reprise mandag kl 13.30 og tirsdag kl 23.00.

Slik ser du Visjon Norge

Lik Israelkanalen på Facebook

Kontakt Israelkanalen

Telefon: (+47) 32 21 13 00 
E-post: israelkanalen@visjonnorge.com 
Post: Postboks 4180, 3005 Drammen, Norge 
Besøk: Rørenveien 191, 3300 Hokksund 

Israelkanalen i sosiale medier