Hanukka 2018; Det åttende lyset blir tent ved Josefs grav i Sikem (Foto: Roee Oz/TPS)

I år sammenfaller den norske julefeiringen ganske nøyaktig med den jødiske Hanukka-høytiden.

Liksom Sukket, feires Hanukka i åtte dager, i år fra den 23. desember. Hanukka er ikke en av Herrens høytider og er derfor ikke omtalt i det gamle testamentet. Høytiden er likevel omtalt i det nye testamentet. I Johannes 10:22 kan vi lese: “Nå kom tiden for tempelinnvielsesfesten i Jerusalem. Det var vinter.” Ordet Hanukka betyr innvielse. 

Mattathias appellerer til jødiske flyktninger (Illustrasjon av Gustave Doré, 1866, fra La Sainte Bible

 

Bakgrunnen var at den hellenistiske kongen Antiokus IV Epifanes hadde forbudt jødenes ofringer i tempelet, og i tillegg vanhelliget det ved å ofre en gris der. Da soldatene hans kom til presten Mattathias i Modiin og ville tvinge han til å ofre en gris, nektet Mattathias og hans fire sønner dette. Det endte med at han drepte en av kongens offiserer. Dette skjedde i 165 før Kristus og ble starten på makkabeeropprøret. Mattathias og hans fire sønner flyktet ut i Judea-ørkenen og gjemte seg. Da Mattathias døde et år senere, ledet hans sønn Judah opprøret videre. Judah fikk tilnavnet Maccabi som betyr hammer. Han lyktes med krigføringen, og Israel ble selvstendig i 120 år. Etter at Judah Maccabi vant krigen mot kong Antiokus og Jerusalem ble fritt igjen, skulle jødene rense og gjeninnvie tempelet. Den syvarmede lysestaken, menoraen, skulle brenne dag og natt i tempelet med innviet lampeolje. Men de fant bare en krukke med kosher, det vil si ren, olje. Problemet var at oljen ville kun vare en dag og det ville ta åtte dager å lage en ny innviet olje. Da skjedde det et under fra Gud. Oljen tok ikke slutt og menoraen brant hele tiden fram til at den nye oljen var ferdigprodusert. 

En ung mann tenner lys for å feire den åttende dagen av Hanukkah i Mea She'arim i Jerusalem (Foto S. Hershkop/TPS)

Hanukkia

I dag feires Hanukka i hjemmene ved at man tenner lys i som plasseres i en hanukka lysestake. Til forskjell fra den syvarmede menoraen, kalles den åtte-armede lysestaken for hanukkia. Ofte kan det være ni armer på den, men da brukes det niende lyset til å tenne de andre med. Man tenner et lys den første kvelden, to lys den andre kvelden, og så videre inntil alle de åtte lysene er tent. Lysene tennes med en gang stjernene syns på himmelen og skal brenne i minst 30 minutter. I denne halvtimen skal man ikke arbeide. 

En Hanukka dreidel med bokstavene Nun, Gimel, Hei og Pei som er et akronym for Nes Gadol Hayah Poh som betyr
Mirakel Stort Skjedde Her

Barnefamilier hygger seg gjerne med å spille med en dreidel, eller snurrebass. Om spillet sies det at de spilte det før makkabeerne tok over og er derfor også et minne over historien. Man måtte lære Torahen i smyg utendørs og dersom det kom en patrulje på besøk kunne de raskt ta fram dreidelene og late som man spilte. Derfor kan man si at dreidelspillet kan være en hyllest til de jødiske heltene som fortsatte med sine studier av Torah på tross av at det var ulovlig. 

Steking av sufganiot i olje (Foto: Kobi Richter/TPS)

Skal det være en sufganiyah? (Foto: Kobi Richter/TPS)

Under Hanukka-høytiden spises ofte mat som er stekt i olje for å minnes underet som skjedde. Berlinerboller eller sufganiot som de kalles på hebraisk og latkes som er potetpannekaker er noen eksempler. Loukomades er en annen rett, som er deig bakt i olje, er sprø på utsiden og myke på innsiden. Etter å ha blitt stekt blir de dyppet i honning-sirup.

I slutten av november hadde jeg gleden av å holde et foredrag i MIFF Østfold i Mysen. Temaet var hvorfor jeg støtter Israel. MIFF er livssns nøytralt, men det finnes sterke grunner utenfor Bibelen til også å støtte Israel. Historiske og arkeologiske bevis viser at jødene har sine røtter i Israel. Politisk sett, har Israel folkeretten helt på sin side gjennom San Remo-avtalen fra 1920. San Remo-avtalen var de alliertes oppgjør med Tyrkia etter første verdenskrig, og ble en oppfyllelse av Balfour-erklæringen fra 1917. Dette ble stadfestet av Folkeforbundet i 1922 og gjelder hele dagens Israel. Israel er også det eneste demokratiet i området, og er like demokratisk som Norge eller noe annet vestlig land. I tillegg er landet et lys for nasjonene gjennom alle de oppfinnelsene derfra som gjør livet bedre for hele jordens befolkning. Legger vi til Bibelens grunner, forstår vi at vi har enda sterkere grunnlag for å støtte Israel og det jødiske folket. Ved at vi velsigner Israel, blir vi selv velsignet. Dette er et løfte fra Gud.

Besøk oss på israelkanalen.no Vi finns også på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. En viktig del av arbeidet med å være en advokat for Israel utspiller seg på sosiale medier. Det er fint om dere liker og følger oss der. Lik og del!

Jeg ønsker deg og dine en fredfull julehøytid med ønske om at Fredsfyrsten, vår Frelser, Jeshua som han heter på hebraisk, skal være nær hos deg med glede, fred, håp og kjærlighet. Jeg vil også ønske dere et velsignet godt nytt år 2020. Tusen hjertelig takk for dine forbønner og støtte gjennom året som har gått. Gud velsigne deg rikelig tilbake!

 

Se Israelkanalens programmer

Se nyeste program eller velg episode i listen under.

Nyhetsbrev på e-post

Få siste nytt fra Israel og Israelkanalen på e-post hver måned.

Meld på

Se på TV

Nytt program hver fredag kl 19.30. Reprise mandag kl 13.30 og tirsdag kl 23.00.

Slik ser du Visjon Norge

Lik Israelkanalen på Facebook

Kontakt Israelkanalen

Telefon: (+47) 32 21 13 00 
E-post: israelkanalen@visjonnorge.com 
Post: Postboks 4180, 3005 Drammen, Norge 
Besøk: Rørenveien 191, 3300 Hokksund 

Israelkanalen i sosiale medier