Januar 2020

President Trump tar imot statsminister Benjamin Netanyahu ved Det Hvite Hus (Foto: GPO)

Januar måned har vært begivenhetsrik. Den viktigste saken for Israel er at USAs president Donald Trump tirsdag 28. januar lanserte sin fredsplan. Planen som har fått tittelen Fred til Velstand har blitt møtt med fordømmelse om man ser til de norske mediene. Det ser ut som de hadde gjort opp sin mening allerede før planen var lest, når man ser hvor raske de var til å kommentere. Det blir også hevdet at planen har blitt laget uten at palestinerne har vært med, men dette er blank løgn. Palestinernes sjefs-forhandler Saeb Erekat har hatt over 30 møter med amerikanerne om dette, mens presidenten, Mahmoud Abbas, har hatt fire møter.

Forsiden av president Trumps fredsplan

Etter å ha lest gjennom dokumentet, ser man at Israel får rett til å annektere deler av Judea og Samaria. Jerusalem er allerede anerkjent som Israels hovedstad og vil forbli det. Palestinerne vil få et område nord for Jerusalem ved Atarot hvor de kan ha sin hovedstad, og dersom de ønsker det, kalle den Al Quds som er arabernes navn på Jerusalem. Sikkerhetsaspektet til Israel blir ivaretatt ved at Israel får beholde Jordandalen og den østlige delen av fjellkjeden gjennom Samaria og Judea. Bosettingene som de jødiske pionerene har etablert blir innlemmet i Israel. All hatpropaganda i arabiske skoler, tv og aviser må opphøre. Det gjelder også lønn til terrorister. Visjonen i planen leder til et scenario som hittil er ukjent. Erfaringen fra Oslo-avtalen har vært at man hele tiden lyver på arabisk side. Man sier en ting, men bryter avtalen likevel. Det er et paradigmeskifte om partene går med på Trumps plan. Så langt har palestinerne avvist planen. Jeg tror israelerne kommer til å akseptere planen.

Forslaget til deling av land mellom Israel og palestinerne.

Skjær i sjøen for Netanyahu? Israels riksadvokat Avichai Mandelblit mener overgangsregjeringen til Netanyahu bør vise tilbakeholdenhet i å beslutte om viktige spørsmål. (Foto: TPS)

Visse politikere har sagt at de vil arbeide for annektering av områdene i Judea og Samaria så fort som mulig. USAs hovedforhandler Jared Kustner har derimot sagt at det ikke bør skje før etter det israelske valget. Israel har for tiden en overgangsregjering og går som kjent til nyvalg for tredje gang den 2. mars. Israels riksadvokat Avichai Mandelblit mener at en overgangsregjering må vise tilbakeholdenhet med å beslutte så viktige saker. FN har vært ganske fastlåst i den feilaktige oppfattelsen at Israels tilstedeværelse i Judea og Samaria bryter med folkeretten. Det er derfor veldig positivt at USA i denne planen fastholder at dette ikke er riktig. Det blir veldig interessant å se hvordan Israel og palestinerne går videre med dette, for til sist er det disse partene som må bli enige.

Statsledere fra over 40 nasjoner til stede på Yad Vashem (Foto: Oded Karni/GPO)

Kronprins Haakon Magnus legger ned krans på Yad Vashem (Foto: Haim Zach/GPO)

I forbindelse med 75-års markeringen av Holocaust inviterte president Reuven Rivlin til World Holocaust Forum den 23. januar på Yad Vashem. Statsledere fra over 40 ulike nasjoner  var til stede på denne begivenheten. Av talerne nevnes Russlands president Vladimir Putin, USAs visepresident Michael Pence, Prinsen av Wales HKH Prince Charles, Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands president Frank-Walter Steinmeier. Det var spesielt gledelig for norske venner av Israel at vårt eget kongehus var representert med HKH Kronprins Haakon Magnus. Han la også ned en krans til minne om ofrene fra Holocaust.

President Rivlin hilser på Marian Turski, en av de overlevende fra Auschwitz. (Foto: Beit HaNasi))

Israels president Reuven Rivlin reiste til Polen for å delta ved minneseremonien for Holocaust. Den internasjonale minnedagen for Holocaust er lagt til den 27. januar. På denne dagen for 75 år siden inntok sovjetiske tropper Auschwitz. Dette er kanskje den siste store markeringen av denne begivenheten hvor noen av de overlevende fortsatt deltar. Hyggelig var det selvsagt at Norge var representert her med Statsminister Erna Solberg og HKH Kronprins Haakon Magnus.

Folk fra Hamas sørger over Soleimani på Gaza den 3. januar. (Foto: Majdi Fathi/TPS)

En viktig sak er at amerikanske styrker lokaliserte den iranske generalen Qasem Soleimani under et av hans besøk i Bagdad og klarte å drepe han med en drone. Han var mesterhjernen og arkitekten av Irans militære strategiske satsinger i Midt-Østen, og den sentrale aktøren i terroren fra Hamas og Hisbollah. Mange mener han hadde mer blod på sine hender enn Bin Laden. Det at man tok ut denne lederfiguren i det onde regimet i Iran har blitt tatt i mot med glede i hele regionen, også blant opposisjonen i Iran.

Jerusalemite Initiative arrangerer kurs i hebraisk for arabisktalende kristne på Begin-senteret i Jerusalem.

Vi kunne velsigne en rekke organisasjoner i Israel i 2019 på grunn av de gavene du har vært med på å så inn i arbeidet vårt. Vi har kunnet hjelpe både til aliyah og humanitært. Jerusalem Inititative er en av organisasjonen vi har støttet. De bidrar til at arabisktalende kristne i Jerusalem lærer seg hebraisk og derved kan bli integrert i det israelske samfunnet. Noen av de som har lært seg hebraisk har senere tjenestegjort i IDF, som er en nøkkel for regne seg som israeler.

Tusen hjertelig takk for dine forbønner og støtte. Gud velsigne deg rikelig tilbake!

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER