Mars 2020

Statsminister Benjamin Netanyahu og helseminister Litzman i møte om korona-viruset. (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Koronaviruset har snudd oppned på livet for de aller fleste menneskene på vår klode. Vi er vant til at det kommer årlige influensaepidemier, men denne vinteren har det altså oppstått et nyttvirus med det offisielle navnet SARSCoV2, som gir sykdommen Covid19 som det foreløpig ikke finnes vaksine mot. Viruset oppstod i Wuhan i Kina i fjor høst, men ble ikke allment kjent før i januar. Siden har det predd seg over store deler av verden. De israelske myndighetene var meget raskt ute med en del radikale tiltak for å begrense epidemien.

De første israelerne ble smittet på cruiseskipet Diamond Princess. Her i karantene utenfor Japan. (Foto: Wikipedia).

Rambam stengte campus for besøkende fra utlandet (Foto: Wikipedia)

Personlig stilte jeg meg spørrende til hvorfor Israel tok dette så alvorlig, når de norske myndighetene på dette tidspunktet virket ganske avslappet i forhold til en eventuell epidemi. Vi også hadde planlagt en produksjonstur til Israel. Dels skulle vi planlegge og se på lokasjoner for en ny satsing på en adventskalender, for deretter arbeide med å skape nye program for Israelkanalen. Jeg hadde blant annet kontakt med Rambamsykehuset som ønsket oss velkommen. På morgenen neste dag, den 5. mars, kom det en ny beskjed om at de ikke kunne ta mot noen utlendinger på sykehusområdet. Senere på dagen kom det en kunngjøring at reisende fra blant annet Italia, Tyskland, Frankrike, Spania, Sveits og Østerrike måtte i 14 dagers hjemmekarantene ved ankomst til Israel.

Ved Vestmuren eller Kotel overholder man  minsteavstanden til hverandre (Foto: Western Wall Foundation)

Foreløpig var det litt uklart hva dette innebar for produksjonsteamet fra Visjon Norge. Vi hadde booket biletter til den 8. mars. Etter et møte på fredagen bestemte vi oss for å flytte denne reisen til etter påske. Vi ser at det var en god avgjørelse. Israel har i ettertid stengt ned hele landet, og det ville skapt store problemer for det planlagte arbeidet vårt

Temperatursjekk ved Osher Ad kjøpesenteret i Haifa for å hindre spredning av koronaviruset (Foto: Maayan Berrebi/TPS).

Slik situasjonen nå er, får man kun lov til å bevege seg maks 100 meter fra egen bolig. Synagoger, kirker, moskeer, restauranter og kafeer er stengt. Kun matbutikker og apotek har åpent. Alle har ikke mulighet til å ha hjemmekontor. Derfor står mange israelere uten arbeid, og har dermed ingen inntekt. Over 650.000 har registrert seg som arbeidsledige den siste måneden. Dette er en meget alvorlig situasjon for Israel, som her til lands, og verden for øvrig. Vi ber derfor om en snarlig løsning slik at verden kan gå tilbake til en normal rytme.

Kachol Levan eller Blå Hvit ble splittet denne uken. Gabi Ashkenazi (til venstre) og Benny Gantz (til høyre) blir med i regjering med Netanyahu. Yair Lapid (senter venstre) og Moshe Ya’alon (senter høyre) går ut og havner i opposisjon  (Foto: Kobi Richter/TPS)

Rivlin har grunn til å være fornøyd: Gantz går inn i  “kriseregjering” med Netanyahu. (Foto: GPO)

Det ble ikke noen avklaring på den politiske situasjonen ved valget den 2. mars. Likud og støttepartiene fikk bare 58 mandater. 61 medlemmer av Knesset støttet Blå-Hvits leder Benny Gantz som fikk oppdrag med å danne regjering, noe som viste seg å være umulig da medlemmer av hans eget parti motsatte seg å bli støttet av arabiske medlemmer på grunn av at noen av disse araberene har gitt sin støtte til terror. I dag den 26. mars, har Blå- Hvit blitt splittet opp, for Gantz har valgt å gå sammen med Netanyahu og Likud for å danne en krise-regjering. I første omgang blir han leder for Knesset, for deretter å gå i regjering med Netanyahu som utenriksminister. Det handlet blant annet om å ta ansvar i den vanskelige situasjonen Israel og den øvrige verden står i på grunn av koronaviruset. Dette står det respekt av. At Gantz dermed ble det nye hat-objektet fra venstresiden er vel ingen overraskelse. Denne dramatiske utviklingen er et stort bønnesvar. Vi gratulerer Israel, Netanyahu og Gantz!

Ta rådene om korona-viruset på alvor. Hold dere hjemme og hold dere i live, er rådet fra Netanyahu. (Foto: TPS)

Vi frykter ikke, men har vår tro til Gud. Men ta situasjonen med koronaviruset på alvor. Hold avstand til andre, vær nøye med håndvask og følg ellers de rådene vi får. Selv har vi hjemmekontor og har begrenset nærkontakt med andre. 

Salme 91 er en salme som passer godt i disse dager. Be den gjerne ut som en bønn. Her i den Autoriserte Versjonen (A.V. 1611 fra 2003): 

Den som bor på Den Høyestes hemmelige sted, skal forbli under Den Allmektiges skygge.
Jeg vil si om Herren: «Han er min tilflukt og min festning; min Gud, jeg vil sette min lit til Ham.»
Sannelig, Han skal utfri deg fra fuglefangerens snare og fra den ondartede pesten.
Han skal skjule deg med Sine fjær, og du skal sette din lit til Hans vingers skjul;

Hans sannhet skal være ditt skjold og ditt vern.
Du skal ikke frykte for nattens redsel, eller for pilen som flyr om dagen,
heller ikke for pesten som vandrer i mørket, eller for ødeleggelsen som herjer på høylys dag.
Tusen skal falle ved din side, og ti tusen ved din høyre hånd; men det skal ikke komme nær deg.

Du skal bare se på med dine øyne, og se de ondes lønn.
Fordi du har gjort Herren, Han som er min tilflukt, ja, Den Høyeste, til din bolig,
skal ikke noe ondt ramme deg, og heller ikke skal noen plage komme nær din bolig;
for Han skal gi Sine engler påbud om deg, om å bevare deg på alle dine veier.
De skal bære deg på sine hender, så du ikke støter din fot mot noen stein.
Du skal tråkke på løve og hoggorm, du skal trampe ungløven og dragen under fot.
«Fordi han har vist kjærlighet til Meg, derfor vil Jeg utfri ham; Jeg vil sette han høyt opp i trygghet, fordi han har kjent Mitt navn.
Han skal påkalle Meg, og Jeg vil svare ham; Jeg vil være med ham i trengsel; Jeg vil utfri han og ære ham.
Jeg skal mette han ned et langt liv og vise ham Min frelse.

Tusen takk for din forbønn og støtte. Be for oss at Herren åpner dører slik at vi kan utføre oppdraget bedre.
Gud velsigne deg rikelig

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER