Linda Askeland er programleder for TV-programmene til «Åpne dører», en av Visjon Norges eldste sendepartnere.

Sendepartner med tøff verdensoppgave

Antallet kristne som forfølges i verden er ikke avtagende, men det stikk motsatte. Derfor vil det stadig være bruk for organisasjonen «Åpne dører», en av sendepartnerne til Visjon Norge med program hver eneste uke.

– Ser vi på tall fra 2012 og frem til i dag så har antallet kristne som blir forfulgt økt, sier generalsekretær Morten Askeland. – Men det vi skal merke oss er at forfølgelse også fører til voksende kristendom.

«Åpne dører» er en av de sendepartnerne som har vært med lengst på Visjon Norge og programmene er høyt skattet i Norges land.

– Ja, vi får mange positive tilbakemeldinger på det vi leverer, sier Askeland.

Og når det stunder til stor konferanse en gang i september så har TV Visjon Norge i disse dager bestemt å sende denne på kanalen.

 

Internasjonalt fokus

«Åpne dører», eller «Open Doors» som det heter på godt engelsk, er svært internasjonalt fokusert. Det finnes 1500 ansatte i 25 land, mange av dem i aktivt oppdrag ute i felten. «Open Doors» gir penger og driver med informasjon i 76 land. Fordelingen av midler kan variere fra år til år, alt ettersom forfølgelsen av ulike årsaker varierer.

Av land der kristne er spesielt utsatt nevner Askeland gjengangere som Nord Korea, Afghanistan, Somalia og Pakistan. 70-80 prosent av de landene man går inn i og hjelper forfulgte kristne – er muslimske.

– Enorme nasjoner som Kina og India er blitt spesielt vanskelige de siste årene. Det er jo så enormt folkerike land og berører mange grupper av befolkningen, sier Askeland som også legger til at det finnes mange typer forfølgelse.

– I enkelte land kan det være noe så enkelt som at myndighetene nekter kristne å ta opp boliglån, og folk kan bli nektet å reise. I andre deler av verden handler det om vold, tvangsgifting, trakassering. Forfølgelse kan være statlig styrt, men det finnes også mange eksempler på forfølgelse i familier, sier Askeland.

 

Spesielt dyktige på overvåking

– Noen nasjoner er jo spesielt dyktige på dette med overvåking, tenk bare på de gamle kommunist-statene, sier han.

«Open Doors» har sitt internasjonale administrasjonssenter i Nederland, men ledergruppen består av personer fra Kenya, USA, England, Frankrike.

Den norske utgaven av organisasjonen jobber tett med sine søster-organisasjoner, blant annet Tyskland, som også driver egen TV-virksomhet.

I Norge er det 17 fast ansatte og med fem kontorer i henholdsvis Kristiansand, Bergen, Stavanger, Oslo og Ålesund.

«Åpne dører» har flere tusen givere i Norge og de gir som sagt gode tilbakemeldinger på det som blir eksponert gjennom TV-sendingene hver uke.