Januar 2021

Statsminister Benjamin Netanyahu har USAs president Donald J. Trump på besøk i 2017 (Foto: Avi Ochyun/GPO)

Trump etterlater seg en enormt stor arv av gode prestasjoner i sitt forhold til Israel som vi skal se litt nærmere på. På slutten av sitt første år som president annonserte Trump at USA offisielt anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Jerusalem har vært de factohovedstad for Israel og erklæringen fra Trump betyr kanskje ikke så mye rent praktisk. Likevel er det en veldig viktig endring at verdens mektigste land stadfester dette. En praktisk konsekvens av dette standpunktet var at USA flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Dette var også et av Trumps valgløfter til det amerikanske folket. På Israels 70-årsdag ble ambassaden i Jerusalem innviet. Flyttingen brøt med den gjeldene politikken og ble møtt med fordømmelse fra en rekke land, der i blant Norge. Skeptikerne påstod det ville bli et blodbad i Midt-Østen. Det skjedde ikke. 

Trumps datter Ivanka og USAs finansminister Steven Mnuchin ved avdukningen av USAs ambassade i Jerusalem (Foto: Hillel Maeir/TPS)

I mars 2018 vedtok kongressen en lov som kutter USAs finansielle støtte til palestinerne så lenge de betaler ut terrorist-lønn gjennom PAs martyr fond. USA kuttet over 200 millioner dollar i støtte på grunn av dette. I 2019 betalte PA ut mer enn 150 millioner dollar i terroristlønn. I august 2018 kuttet Trump hele støtten til det korrupte FN-organet UNRWA. Denne organisasjonen løser ingen problemer, men er en kilde til hat, samt holder liv i palestinernes kunstige flyktningestatus.

Trumps vennskap med Israel har ført til at han har fått en bosetting på Golan-høydene oppkalt etter seg.

I mars 2019 anerkjente USA, som første nasjon, Israels suverenitet over Golan-høydene. Området hadde blitt erobret fra Syria i forsvarskrigen i 1967. Man endret også status på Judea og Samaria fra okkuperte områder til å være omstridte områder. Fra å si Israel og de okkuperte territoriene, snakker man om regionen som Israel, Golan-høydene, Vestbanken og Gaza. På denne måten skiller de også mellom PA-styret i Judea og Samaria og det Hamas-styrte Gaza. Selvsagt skulle vi gjerne sett at USA hadde endret språkbruken fra “Vestbanken” til Judea og Samaria.

Utenriksminister Mike Pompeo tar i mot Benjamin Netanyahu i Washington (Foto: Avi Ohayon/GPO)

I november 2018 annonserte USAs utenriksminister Mike Pompeo at USA ikke lenger betrakter de israelske bosettingene i Judea og Samaria som et brudd på folkeretten. Gjennom dette standpunktet ser vi at San Remo traktatens gyldighet kommer fram. Dessverre høstet dette også kritikk fra Norge. Bare en måned senere signerte Trump en eksekutiv ordre for å bekjempe antisemittisme. USA tok også i bruk International Holocaust Remembrance Alliance sin definisjon av antisemittisme.

I januar 2019 fikk Trump vedtatt en lov som som motarbeider BDS-bevegelsen. Som en følge av dette anser kongressen at FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, sin database over firmaer som driver handel i Judea, Samaria, Jerusalem og Golan for å være en BDS-handling. FN er dessverre ingen venn av Israel. 

På en pressekonferanse i 2018 avslører Netanyahu Irans planer om atomvåpen (Foto: Amos Ben Gershon/GPO)

I 2018 trakk Trump USA ut fra atomavtalen med Iran. USA, Kina, Russland og EU hadde undertegnet denne med Iran i 2015. Trump sanksjonerte mot Iran, mens EU prøvde å motarbeide dette, Netanyahu haddeadvart mot Irans utvikling av atomvåpen i mange år, og selvsagt også mot denne avtalen.

Fra signeringen av Abrahamsavtalene i Washington. (Foto: White House)

President Trump har blitt nominert til Nobels fredspris for sitt fredsskapende arbeid i Midt-Østen. Gjennom Abrahamsavtalene har forholdet mellom flere arabiske land og Israel blitt normalisert. Det startet med Emiratene, men raskt fulgte Bahrain etter. Senere har både Sudan og Marokko gjort det samme. Delegasjoner fra disse landene har vært på besøk hos hverandre, og på søndag åpnet Israel sin ambassade i Abu Dhabi, hovedstaden i Emiratene, Det er forventet at flere land i Midt-Østen vil følge etter. Trump kommer nok til å bli savnet i Israel. 

Joe Biden som president i USA lover ikke godt for Israel (Foto: Avi Ochyun/GPO)

Ser vi på hva Biden etter bare en uke som president gjør, er det dessverre mye som tyder på at den velviljen som USA har hatt til Israel dessverre er over for denne gang. Biden har signalisert at han vil inn i atomavtalen med Iran igjen. Når det gjelder forholdet til palestinerne ser det ut som Trumps fredsplan blir vraket. Allerede har PLOs blitt lovet at deres kontor i Washington skal åpnes igjen. Joe Biden har framstått som en venn av Israel, men i vennskap er han nok en dverg i forhold til Trump. Dessverre. La oss be om at Herrens planer for Israel har framgang.

Et av de ødelagte trærne (Foto:HaYovel)

I går fikk jeg en glad melding fra HaYovel. Det passer godt med tanke på at man i dag feirer Tu Bishvat eller trærnes nyttår. Joshua Waller kunne fortelle at 100 av de 256 trærne de først fortalte var ødelagt likevel kunne reddes. Det første anslaget hadde basert seg på nettingen som hadde blitt rykket opp. Det viste seg at en del av de små trærne fortsatt stod plantet i jorden. Vi gleder oss over dette og ønsker dem Guds velsignelser over disse trærne som blir plantet.

Israelkanalen har fått nytt kontonummer: 1506.49.09395 og Vipps 221012

Husk Israelkanalens Vipps-nummer: 221012, samt at vi har fått et nytt kontonummeret 1506.49.09395

Vi har hatt problemer med avtalegiro, men dette er nå fikset. Send SMS til 2210 med kodeord IKPARTNER, samt navn og adresse, så sender vi deg de nødvendige dokumentene. 

Jeg vil også minne om muligheten til å få skattefradrag for de gavene som du har vært med å gi til Israelkanalen. I så fall behøver vi ditt personnummer. Dersom du allerede er registrert med personnummer på Visjon Norge, vil du automatisk også få skattefradrag for gaver til Israelkanalen. Av de pengene som Israelkanalen får inn, går 65% til ulike prosjekt i Israel. De resterende 35% er med på å dekke de administrative utgiftene som Visjon Norge har ved Israelkanalens arbeid.

Til slutt vil jeg takke for forbønn og for den støtten du gir oss. Sammen er vi en velduft av velsignelser til Israel, og da har vi Guds løfter som sier at den som velsigner Israel skal bli velsignet. Vi går nå inn i en periode med fokus på å produsere flere gode programmer til opplysning og inspirasjon i den åndelig kampen vi står i. Gud velsigne deg og ditt hus rikelig!

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER