BILDE: Jan Åge Bråten er programkoordinator i Visjon Norge. Han forteller at stillingen ved kanalen raskt ble til en livsstil. Bråten er førstemann ut i en serie om Visjon Norges ansatte.

 

Bak kulissene på Visjon Norge: Her er mannen som legger kabalen

TV Visjon Norge er på lufta 24 timer i døgnet. Det krever mye planlegging. Der kommer Jan Åge Bråten inn. Du ser ham noen ganger foran kamera, men aller helst så er han i bakgrunnen. Og han er en viktig del av bildet.

 

Jan Åge Bråten har vært fast ansatt på Visjon Norge siden høsten 2004. Tittelen er «programkoordinator». Arbeidsdagene består av å få «kabalen til å gå opp», det vil si å sette sammen sende-skjemaet, slik at skjermen aldri går i svart og at norsk og svensk presse så vel som TV-seerne har en klar programoversikt å forholde seg til.

–Endel av programmene vi sender på kanalen, har faste tider. Men langt ifra alle og da gjelder det å «treffe» riktig. Spesielt i det som kalles «prime time» på TV-språket, timene mellom kl. 18 og 23, hvor folk flest ser TV, er det viktig å sette sammen riktig. Da er det godt at TV-lederen vår, Gawdat Mtrious, kan ha en avgjørende stemme om det behøves, forteller Jan Åge som må ligge flere uker i forkant med å sette sammen sendeskjemaene.

 

Må være interessant 

Jan Åge er far til fire barn, som ofte fungerer som referansepunkt for å avgjøre om innhold rettet mot de unge faktisk treffer. De yngste TV-seerne er svært viktig for TV Visjon Norge.

–Minstemann på 10 år er veldig aktiv, med lite tid til overs for innhold som er uinteressant. Likevel følger han ofte med på barneprogrammene på TV Visjon Norge, og gjerne med flere episoder om gangen – riktignok på appen, som er populær nå om dagen, sier Bråten.

 

En del av bildet siden starten

Det er ikke selvfølgelig at Jan Åge, som egentlig er låsesmed av yrke, skulle arbeide med det han gjør hos Visjon Norge i dag. Men det har han altså gjort i snart 17 år. Det hele begynte med en klar oppfordring fra lederen, Jan Hanvold, høsten 2003:

–Er du rørlegger, elektriker eller snekker; så kom og hjelp oss, var ordlyden på skjermen.

–Da var kanalen nystartet. At det var behov for hjelp, var klart. Jeg var riktignok ikke fra en av de nevnte yrkesgruppene, men skjønte at det også måtte være dører i lokalene som kunne gi en jobb for en låsesmed. Så jeg tok en telefon, kom på besøk og fikk en følelse fra Gud om at det var her jeg skulle jobbe, forteller Jan Åge.

 

Fra Nittedal til Drammen og Visjon Norge

Etter at han kom hjem til Nittedal, utenfor Oslo, fikk familien raskt vite om hvilke planer far og ektemann hadde for fremtiden. Med støtte fra kona tok det ikke lang tid før  boligjakten var i gang. På visning fikk Jan Åge på ny beskjed fra Herren om at han hadde kommet på riktig plass, og snart var også flyttemeldingen levert. I starten arbeidet han frivillig, men høsten 2004 åpnet det seg en ledig stilling:

–Det var en tekniker som hadde sluttet, så da ble jeg ansatt som «rullerende tekniker». Det gikk veldig fint, for jobben hadde jeg allerede lært, sier han.

–Men til tider kunne det være krevende. Det var ikke sjelden at programleder Hanvold gikk over sendetiden med direktesendinger hvis han følte at programmet hadde mer å gi.

–Jeg husker spesielt godt èn gang, da holdt vi på til klokken 02 på natta, sier Jan Åge.

 

Visjon Norge som livsstil

Bråten mener at stillingen i Visjon Norge også har utviklet seg til å bli en livsstil.

–At det blir mye arbeid i helger og på kveldstid er naturlig når en jobber med TV. Men så går mye av fritiden til kanalen også, sier Jan Åge Bråten.

Flere TV-seere har sikkert observert ham på trompet i musikken på konferanser og under søndagsmøtene som nå sendes direkte på TV fra Visjonskafeen. Og han er dyktig på trompet. Bråten har mange minner fra 17 år på TV Visjon Norge, men nøyer seg med denne:

–Jeg husker godt da Jan Hanvold spøkte med at jeg har to koner; den første er hun jeg har hjemme, den andre er Visjon Norge, sier han til slutt og ler godt.

Ja, det er litt sånn å jobbe så lenge og så iherdig, på flere plan, for Norges største kristne TV-kanal.