BILDE: Svein Andersen har hele livet hatt et lidenskapelig forhold til litteratur generelt og kristen litteratur spesielt.

 

Svein Andersen er kongen av kristen litteratur

Han har et brennende hjerte og har mange gode eksempler på at boka er et godt verktøy for å nå fram til menneskers indre. Samtidig har han erfart smerten og uroen ved en bransje som er i stor endring.

 Svein Andersen har to sider som forlagsmann. Han er forlagssjef og eier – og han titulerer seg som lagerassistent. Det forteller noe om alle de forskjellige oppgavene man må ta for seg når man driver forlag – det avslører også noe om Sveins personlighet. Han tror på det store gjennom det lille. Da vi spurte han om hva han mener om den uformelle tittelen – kongen av kristen litteratur, sier han:

–De har ikke forstått at jeg bare er en tidligere boktyv som nå arbeider som lagerassistent. Jeg tror at ett ord fra Gud er nok til å forvandle et menneskes liv, og det kan gjerne «skjules» i en roman eller biografi – som en skatt i en åker, sier han.

 

Tidlig hekta på bøker

Svein ble tidlig hekta på bøker. Han begynte å lese under puta etter at moren hans hadde slukket lyset.  – Spesielt historier fra 2. verdenskrig og spennende jungel- eller arktiske ekspedisjoner, gikk det mye i før jeg ble hekta på Bibelen, sier han.

Svein Andersen avslører også at en barndomsbok som gjorde inntrykk var Pippi Langstrømpe. 

 

Hermon forlag

Selv om Svein var tydelig hekta på bøker, hadde han egentlig ikke noen ambisjoner om eget forlag.

– Jeg hadde lest noen bøker som bare måtte bli utgitt på norsk, og tok dem personlig med til tre kristne forlag i Oslo for å be innstendig om å oversette og utgi dem. De takket nei alle tre, så da gjorde jeg det selv, minnes han.

 Slik vi vurderer det, bør det sendes takkekort til de som ikke svarte positivt på Sveins bønn. For da kom han i gang og har siden betydd uvurderlig mye for den kristne bokbransjen. Over 2000 nyutgitte titler og to helt nye bibeloversettelser til norsk, har gjort Svein til en betydelig personlighet i norsk menighetsliv og norsk kulturliv.

 

Er selv en ivrig leser

Svein Andersen forteller at han blir svært glad når han får høre om mennesker som har kommet til tro ved å lese en av forlagets bøker. Han leser selv både romaner og biografier, og daglig et stykke i en andaktsbok. 

Hermon forlag utgir nå cirka 40-50 nye titler i året og må vurdere hva de skal utgi.

 

Egen bibeloversettelse

Svein Andersen gikk selv i gang med egen oversettelse av Bibelen. Om hvorfor han valgte en slik omfattende oppgave var gjenstand for en mye dypere overveielse enn vanlig.

– Jeg kjente i hjertets dyp at Norge trengte en oversettelse fra de samme grunntekster som King James utgaven, og som æret Ham som ga sitt liv for meg, og omtalte vår himmelske Far noe mer ærbødig enn alle de mennesker Han har skapt.

Igjen et forslag jeg bragte til eksisterende bibelutgivere i Norge, som høflig takket nei siden det var «feil norsk rettskrivning» å bruke stor bokstav i «andre» og «tredje» person. Så da … ble min venn Jan-Erik Børrestad med og satset våre hus og sparepenger, og et stort lån, på et prosjekt som først tok syv år med fire teologer som alle trodde at Bibelen virkelig er Guds Ord; og siden har arbeidet med en språklig oppdatering av oversettelsen som nå snart har 300 000 eksemplarer, sier Svein Andersen.

Dette viser hvem Svein Andersen er – lagerassistenten og kongen innen kristen litteratur – en helhjertet entusiast som lever for, og tror på, det han driver med. Det er intet mindre enn et kall fra Gud.

 

Bransje i endring

Det er ingen hemmelighet at flere bransjer har vært gjennom store omveltninger de siste årene – det gjelder også bokbransjen generelt og den kristne bokbransjen spesielt. Svein Andersen forteller at antallet kristne bokhandlere er redusert fra 64 til 15 på de årene han har holdt på.  

–Jeg er egentlig ganske dårlig på å takle utfordringer! Vi er fortsatt her og tjener lesende kristne bare på grunn av Guds nåde, visdom og hjelp, gode råd fra klokere hoder enn mitt eget, og hardt arbeidende medarbeidere som kunne hatt bedre betalt i andre bransjer. Og det er blitt mange våkenetter i bønn, sier han.

Svein Andersen er optimist på Bibelens og den kristne bokens vegne, men virker ikke like optimistisk for den kristne bokbransjens framtid. Da vi ber han se fram ti år i tid, sier han: 

–Da har vi kanskje igjen tre forlag med lønnede medarbeidere, og bare én kristen bokhandel igjen i Bergen, Stavanger og Kristiansand. Hvem vet …., sier han.

Kanskje har han rett om bokhandlere, men så lenge Svein er i farta vil han bidra til at det skrevne Guds Ord lever videre i en eller annen form. Allerede nå er han og teamet i ferd med å utgi en studiebibel hvor den trykte utgaven kombineres med 600 videokommentarer i en egen App!

BILDE: Et lite utvalg av de lagrede bøkene som finnes på Hermon Forlags lager på Kjeller på Romerike.