April 2021

Tel Aviv Beach, slik vi vil huske den (Arkivoto: Kobi Richter/TPS)

Fra den 23. mai åpner Israel igjen opp for turister. I første rekke skjer det for turistgrupper som kan vise til at de er vaksinerte. Man behøver en negativ PCR-test tatt før man ankommer Israel. Ved ankomst vil man måtte ta en serologisk test for å få bekreftet at man faktisk er vaksinert. Denne testen vil man fase ut, dersom man blir enig med de ulike landene om regler for et felles vaksine-pass. VG kunne melde om stor trafikk på strender og restauranter i Israel, og at livet ser ut til å være vendt tilbake til det normale. Det omdiskuterte påbudet om å bruke ansiktsmasker har blitt opphevet utendørs, men fortsatt finns det regler for dette innendørs. Israel har tatt en klar ledelse i verden når det gjelder å vaksinere sin befolkning mot Covid-19. Flere land ser til Israel og deres erfaringer med hvordan de åpner opp igjen etter mer enn et års nedstengning.

Religious Zionist Party’s leder Bezalel Smotrich ved valglokalet i Kedumim den 23. mars. (Foto Hillel Maeir/TPS)

Fortsatt er det ikke kommet til en politisk avklaring etter valget i Israel i slutten av forrige måned. President Rivlin ga Netanyahu oppdrag med å danne en regjering, men fortsatt har han ikke fått den nødvendige oppslutningen han trenger for å danne en flertallsregjering. Han behøver 61 av Knessets 120 medlemmer, men har til nå kun 59 stemmer bak seg. Naftali Bennet som leder det høyreorienterte Yamina har besluttet å støtte Netanyahu, men fortsatt mangler Netanyahu to stemmer. Det enkleste ville være om utbryteren fra Likud, Gideon Saar med det nye partiet Nytt Håp, ville stemme med den politiske høyreblokken han er en naturlig del av. Det ser imidlertid ut som uforsonligheten mellom han og Netanyahu blokkerer for dette. Netanyahu har nok også undersøkt mulighetene for å få noen av opposisjonens Knessetmedlemmer til å bytte side, men har så langt ikke lykkes. Ra’am, partiet som brøt ut av det arabiske Joint List, står på vippen. Deres leder Mansour Abbas har sagt at de kan tenke seg å støtte Netanyahu, men i Netanyahus leir finnes Religious Zionist Party, og deres leder Bezalel Smotrich vil ikke under noen omstendighet ha et arabisk parti med i en regjering. Friksjonen mellom Smotrich og Abbas resulterte denne uken i at Likud tapte en viktig sak om arrangement komiteen i Knesset. Slik det ser ut nå, kan det se ut som om Netanyahu har gitt opp forsøket på å danne en fungerende regjering, men kommer likevel til å sitte med mandatet for regjeringsdannelsen til dette utløper den 4. mai. Dersom denne fastlåste situasjonen ikke endrer seg, kan det se ut som om minister Amir Ohana får rett: «Om alle holder sine valgløfter, går vi mot en femte valgrunde.»

Irans kjernefysiske anlegg i Natanz.

Iran er den store trusselen for Israel. Deres ambisjoner om å utslette Israel er tydelig i Midt-Østen. I Jemen styrker de houthiene i krig mot Saudi-Arabia. På Gaza støtter de Hamas. I Libanon styrer de Hizbollah, og i Syria har de et stort nærvær. EU og USA under Biden virker handlingslammet når det gjelder å stoppe islamist-styret i Teheran i deres forsøk på å produsere atomvåpen. Det ser ut som det bare er Israel som kan bremse dem i dette. En eksplosjon i det kjernefysiske senteret i Natanz var det mest sannsynlig Israel som stod bak. Flere tusen sentrifuger til foredling av uran ble ødelagt i aksjonen som skjedde etter at en viktig komponent kom tilbake fra service sammen med en 120 kg sprengladning. Israel er tvunget til å ha et godt nettverk av agenter inne i Iran, og lykkes gang på gang med sine aksjoner der.

Det blir gjensyn igjen med Gordon Tobiassen på Israelkanalen..

Vi har fortsatt med vår aktivitet i studio og etter påske har vi hatt besøk av Conrad Myrland fra Miff. Videre har vi spilt inn et par program med Gordon Tobiassen fra Ordet og Israel. Vi har også hatt besøk av Rolf Berntzen som er aktiv i Miff, Drammen. I tillegg har vi gjort et opptak med Svein Wilhelm Grandahl som er veteran fra FN-tjeneste på Gaza i 1962. Innholdsmessig blir det variasjon med informasjon fra arbeidet til de ulike organisasjonene som er representert, til aktuelle sikkerhetspolitiske saker fra Midt-Østen, den politiske situasjonen i Israel, teknologiske nyvinninger fra Israel og personlige opplevelser. Så det burde være noe for enhver. 

Israelkanalen har fått nytt kontonummer: 1506.49.09395 og Vipps 221012

Husk Israelkanalens Vipps-nummer: 221012, samt at vi har fått et nytt kontonummeret 1506.49.09395.

Ønsker du avtalegiro? Send SMS til 2210 med kodeord IKPARTNER, samt navn og adresse, så sender vi deg de nødvendige dokumentene. Du kan også få skattefradrag for dine gaver til Israelkanalen.

Tusen takk for forbønner og støtte! Vær med å be for en god politisk løsning i Israel. Be også for sikkerheten til Israel og forsvaret av landet. Be om kreativitet og framgang for arbeidet vårt. Vi må arbeide mens det ennå er dag. Verden blir mørkere, og tegn i tiden peker mot en avslutning. Lukas 21:28 sier: «Når alt dette begynner å skje, se da opp og løft deres hoder, for deres forløsning nærmer seg.» (AV 1611) Vi sier: «Maranatha! Kom Herre Jesus!»

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER