BILDE: Jo Hedberg har flere ganger vært med på TV Visjon Norge. Han er leder av Bønnelista og bosatt i Tønsberg. Han er gift med Ingjerd Breien Hedberg.

 

Ukens andakt ved Jo Hedberg: Søk først Guds rike og hans rettferdighet

Jo Hedberg har ukens andakt. Hedberg er leder av Bønnelista, hvis tanke og formål er at Jesus skal være kirkens Herre, det vil si at Han og Hans ord i Bibelen skal leder og styre kirken. Her er hans gode ord til oss:

I Matt 6,33-34 står det: «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg. Så gjør dere ingen bekymringer for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage».

Vi tenker lett på alt galt som kan skje. Det er lett å bekymre seg og tenke på fortidens problemer eller onde eller negative ting som vi har opplevd.

Vi har så lett for å bekymre oss

Jesus vet at vi har en tilbøyelighet til å bekymre oss. I Matt 6,25 etter Fader Vår, i undervisningen om faste og om bruk av penger, snakker Jesus om å bekymre seg. Jesus bruker mange eksempler for å overbevise oss om at Gud har omsorg for oss og vil gi oss det vi trenger. Bare se på naturen, så vakker den er, så velkledd. Se på fuglene, som Gud gir føde. Ved å se på dette kan vi se at Gud tenker på og holder sin skapning oppe. Han minner oss også på at vi ikke kan forlenge våre liv ved å bekymre oss. Gud vet hva vi trenger, og det vil han gi! Det er verdens mennesker, de som ikke kjenner Gud, som er bekymret, for hva de skal spise eller hva de skal ha på seg. Gud vet at vi trenger dette og han vil svare vår bønn når vi ber:

Gi oss i dag vårt daglige brød. Gud vil gi til alle, men særlig den som søker Ham.

Søk Gud og hans rike først

Vår oppgave eller vårt kall, er å søke Gud og hans rike først. Gjør vi det, så har Jesus gitt oss løfte om at vi vil få «alt det andre i tillegg». Dette løfte gir oss en trosutfordring: Skal vi stole på at Gud vil hjelpe oss og slik at vi gir han vår tid, – så vi søker han eller vil vi prøve å forsørge oss selv? Luther sa at når han hadde det travelt så ba han dobbelt så lenge.  Kanskje det er noe for oss også. Jeg opplever at det er viktig alltid å søke Gud om morgenen. Gjør jeg ikke det, så er det veldig lett at dagens gjøremål tar all tid, slik at det ikke blir noe tid igjen til å søke Gud. Dette er nok litt forskjellig fra person til person, men for meg så fungerer det best å søke Gud om morgenen. Både med bibellesning, takk og bønn.

I vers 34 kan vi lese at hver dag har nok med sin egen plage. Det må bety at ikke alle dager er uten plage, men vårt kall er ikke å øke plagene, ved å legge til bekymringer.

På den andre side kan bekymringer fremkalle nettopp det vi er redd for. Av den grunn er det viktig å vise fra oss bekymringene i Jesu navn og bevisst velge å stole på Jesu ord og løfter, fremfor vår frykt for ting som kanskje kan skje i fremtiden.

Vi kan legge våre liv i Hans hender

Vårt kall er å være Guds barn. Barn vet at foreldrene tillitsfullt tar vare på dem, stiller opp for dem og gir dem alt de trenger. Slik er det med Gud, selv om vi ikke alltid har opplevd det slik, så kan vi tillitsfullt legge våre liv i hans hender, både våre sorger og gleder i visshet om at Gud er stor nok til å bære alt vi har opplevd og det vi tenker på. Han er stor nok, – stor nok til å bære alt, – også våre ting, slik at vi tillitsfullt kan være hans barn. Barn som søker han først og får alt det vi trenger – i tillegg. Abba, Far. Amen.