Juni 2021

President Rivlin med Israels 36. regjering (Foto: Shalev Shalom/TPS)

Vi kan bare gratulere Naftali Bennet som den 13. statsministeren i Israel. Den 2. juni ble det klart at Yair Lapid hadde lykkes i oppgaven med å danne en regjering, da han like før fristen gikk ut kunne ringe President Rivlin og meddele ham denne nyheten.  Regjeringen er basert på deltagelse fra et bredt spekter av politiske partier; Meretz og Labour på venstresiden, Yesh Atid og Blue and White fra sentrum, det sekulære høyrenasjonale Yisrael Beiteinu, samt høyrepartiene Yamina og New Hope, med støtte fra det konservative islamistiske partiet Ra’am. Den nye regjeringen ble tatt i ed i Knesset den 13. juni.

Yair Lapid (Yesh Atid) til venstre og Naftali Bennet (Yamina) under innsettelsen for det 36. Knesset. (Foto: Shalev Shalom/TPS)

En epoke er over i Israel. Benjamin Netanyahus rolle som statsminister er over i Israel. Det store spørsmålet er om han kan komme tilbake i den rollen på noe punkt i framtiden. Det lyktes altså for opposisjonen å enes om en ny regjering med en roterende statsministerpost mellom Yaminas Naftali Bennet og Yair Lapid fra Yesh Atid, og først ut er Naftali Bennet. Skepsisen er stor til at den nye regjeringen vil bestå særlig lenge. Denne skepsisen bunner i at regjeringen er alt for bred, med partier fra ytterste venstre til ytterst høyre, og i tillegg må det muslimske brorskapet være representert for å få det nødvendige flertallet. Under den siste kampen mellom Hamas og Israel opplevde israelerne at deres arabiske befolkning i stor grad deltok i voldshandlinger, mens det arabiske lederskapet var tause. Yamina gjorde det da klart at de ikke ville delta i en regjering med noe arabisk parti, men dette endret seg fort etter at våpenhvilen inntrådte. Mitt ønske om at Yamina skulle få følge med New Hope for å danne en koalisjon med Likud gikk dessverre ikke i oppfyllelse. Til det var avstanden for stor, og man klarte ikke å bygge bro mellom utbryterne fra Likud og Netanyahu.

Netanyahu er sterkt kritisk til den nye regjeringens sikkerhetspolitiske vurderinger. (Foto: SoMe)

Netanyahu er meget kritisk til den nye regjeringen og har uttalt at han kommer tilbake. I en video på Facebook og Twitter har han blant annet kritisert utenriksminister (og roterende statsminister) Yair Lapid for å ofre Israels sikkerhet når det kommer til Iran. Kritikken kommer etter at Lapid har lovet USAs utenriksminister Blinken at Israel ikke vil overraske USA i spørsmål som har med Irans atomprogram å gjøre. Netanyahu sier at det tok den nye regjeringen kun tre dager å endre Israels sikkerhetspolitikk på dette området. Og på grunn av dette er den nye regjeringen farlig for Israel.

Benjamin Netanyahu på scenen fra Christian Media Summit i 2019. (Foto: GPO)

Netanyahu har under sin tid som statsminister styrket relasjonene til kristne over hele verden. Blant annet er den årlige Christian Media Summit som jeg har hatt gleden av å delta på, et uttrykk for dette. Men fra en kristen evangelikal organisasjon har man spekulert i redusert støtte til Israel dersom man valgte en regjering uten Netanyahu. Dette ble gjengitt i de fleste israelske aviser med henvisning til antisemittisme i språkbruken denne organisasjonens leder brukte. I sin konsekvens kunne dette lede til et mindre vennlig forhold mellom Israel og de kristne evangeliske gruppene som ser på Israel som en oppfyllelse av Guds løfter. I den anledning gikk blant annet ICEJs leder Jürgen Bühler ut med en pressemelding som stadfestet fortsatt støtte til Israel. Flere andre evangeliske kristenledere uttrykte det samme. Fra Israelkanalen sier vi oss selvsagt enig i at som kristne vil vi støtte Israel uansett om hvem som styrer landet. Kjærligheten til Israel er ikke avhengig av hvem som er statsminister.

Jerusalem Jane medvirket i et nytt program på Israelkanalen.

Tidligere i juni tok vi i bruk en ny tjeneste for å gjøre intervjuer med video på distanse. Jeg fikk gjort et intervju med Jane Kiel eller Jerusalem Jane som hun også kalles. Jeg har intervjuet henne en del ganger tidligere, og vår turgruppe til Løvhyttefesten i 2019 hadde også gleden av å høre henne en kveld der hun på en rørende måte delte av sine erfaringer. Israelkanalen har støttet henne litt, men hun kan trenge at flere er med å bidrar til hennes opphold og arbeid i Israel. På hennes hjemmeside finnes informasjon om hvordan man kan gi støtte. Gjennom hennes Facebook-side, Israel, One Nation, når hun ut til nesten 200.000 følgere, med oppdateringer fra Israel. Kvaliteten på disse opptakene vil ikke være like gode som det man får ved bruk av studiokameraene våre, men vi håper at vi kan presentere gode intervjuer fra Israel på denne måten.

Statsminister Benjamin Netanyahu gratulerer den nyvalgte presidenten Isaac Herzog og hans kone Michal.
(Foto: Shalev Shalom/TPS)

Israel har også holdt valg om ny president. Denne gang stod valget mellom to kandidater, Miriam Peretz og Isaac Herzog. Valget ble holdt i Knesset den 2. juni og Isaac Herzog vant en overveldende seier da han fikk 87 stemmer mot Peretz’ 26. Han er sønn av Israels sjette president Chaim Herzog. Isaac Herzog vil bli den 11. presidenten i Israels historie. Rollen som president er å være landets statsoverhode. Israels president blir valgt for en periode på syv år, og hver president kan bare sitte en periode. Isaac Herzog vil avløse Reuben Rivlin den 7. juli.

Israelkanalen har fått nytt kontonummer: 1506.49.09395 og Vipps 221012

Husk Israelkanalens Vipps-nummer: 221012, samt at vi har fått et nytt kontonummeret 1506.49.09395.

Ønsker du avtalegiro? Send SMS til 2210 med kodeord IKPARTNER, samt navn og adresse, så sender vi deg de nødvendige dokumentene. Du kan også få skattefradrag for dine gaver til Israelkanalen.

Igjen vil jeg takke dere for all støtte som kommer inn. Vår visjon er å være en kanal for velsignelser og informasjon. Og vi står ikke i denne kampen alene, men er avhengig av bønn. Tusen takk for at dere også løfter oss opp i forbønn til Herren.

Gud velsigne deg rikelig gjennom denne sommeren!

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER