BILDE: Bjørn Gjellum møter Olaug Bollestad i «Arena 2021» fredag 16. juli. Episoden ses i programposten «Gjensyn på fredag».

 

Gjellum møter Bollestad: Hvor er entusiasmen i KrF?

Kommende fredag, 16. juli, er Bjørn Gjellum på besøk hos Olaug Bollestad, statsråd og 1. nestleder i Kristelig Folkeparti. I denne episoden av «Arena 2021» er det spesielt en ting Gjellum forundrer seg over: Hvor er entusiasmen i KrF.?

–Hvorfor er det ikke mer glede og entusiasme i et parti som sitter med makta i landet? Hvorfor er de ikke flinkere til å kommunisere egne gjennomslag? Spør Gjellum.

Det er for programlederen det store spørsmålet, både som tema for fredagens program, men også når vi tar kontakt med ham på telefonen.

Kristelig Folkeparti (KrF) har som kjent vært en av tre sittende partier i den borgerlige regjeringen, ledet av Erna Solberg siden 22. januar 2019.

Se denne episoden fredag 16. juli kl. 18.00

 

Ingen ting å utsette på kompetansen i regjeringen

–Det virker for meg som at politikerne i KrF «sitter veldig stille i båten», når det heller kanskje skulle vært sånn at de hadde «slått seg selv på brystet». Hvorfor er det sånn?

–Fra journalist-utdanningen så har jeg lært at det for meg i denne rollen ikke er naturlig å tillegge egne meninger. Folk der hjemme får selv dømme ut ifra egne oppfatninger. Når det er sagt, så er det flinke regjeringsmedlemmer fra Kristelig Folkeparti. Man kan gjerne være uenige med politikken, men kompetansen i Solberg-regjeringen er det ingen ting å si på, mener Gjellum.

 

Varsler dystre spådommer for borgerlig flertall

For KrF kan det være strategisk å kommunisere egne gjennomslag under nåværende regjeringsperiode. Gjellum mistenker nemlig at det for partiet går mot valgnederlag:

–Årets stortingsvalg er av stor betydning for Norges politiske retning. 2013 var det første året siden 1980-tallet hvor de borgerlige partiene satt med flertall på Stortinget. Etter dagens meningsmålinger er det mye som tyder på at det blir sosialistisk flertall i september, forteller Gjellum. 

–Om det blir et rødgrønt flertall ved valget, så er nok Senterpartiets økte oppslutning store deler av forklaringen. De stjeler velgere også fra borgerlig side. Her er det spesielt distriktspolitikken som er av betydning. Enkelte hevder at nasjonalromantikken på ny blomstrer frem. De har uansett klart å appellere til den norske folkesjela, legger han til.

 

Belyser politikernes individuelle standpunkt

Å gi politikerne en nøytal arena for å gjøre velgerne kjent med hvilke holdninger og verdier som står sentralt for den individuelle politikeren, er for Gjellum og resten av teamet bak «Arena 2021», viktig:

–I «Arena 2021» intervjuer jeg politikere fra forskjellige partier for å avklare deres rolle i politikken, ikke minst for å belyse hvilke politiske veivalg de ønsker for landet de kommende fire årene. Dette er interessant, uansett hvem som vinner valget, forteller Gjellum

 

Godt utprøvd konsept

Under årets første sesong av det fornyede program-konseptet, har Gjellum møtt en håndfull politikere som representerer forskjellige partier fra den norske høyre-siden:

–Denne sesongen har vi gjort programmer med politiske tungvektere som Kari Kjønaas Kjos (Frp), Gunnar Prestegård (KrF), Olaug Bollestad (KrF) og Sylvi Listhaug (Frp). Og i august fortsetter vi produksjonen med fullt trøkk, sier Gjellum.

 

Men selv om selve tittelen «Arena 2021» naturligvis ble skapt i år, er det bakenforliggende konseptet godt utprøvd – alltid med Bjørn Gjellum i spissen.

–Ja, konseptet «Arena» har pågått i ulike former siden starten av 1990-tallet. Den grunnleggende filosofien har alltid vært den samme; Vi oppsøker politikerne der hvor de befinner seg for å få svar på sentrale spørsmål. Og som legger grunnlaget for årets sesong, uansett, om det er på kafé eller på Stortinget vi får treffe dem, sier den erfarne programlederen til slutt.

Olaug Bollestad er statsråd og 1. nestleder i Kristelig Folkeparti. Hun er også fredagens gjest i “Arena 2021”.