BILDE: Aida Dekovi (t.h.) er katolikk, men søkte den evangeliske menigheten «Håp for Shkoder» om hjelp for en av sine tidligere elever, Marinella, som sitter i rullestol.

Albania-reportasje: Marinella og den snille læreren – som aldri glemte

Menigheten «Håp for Skhoder» får ofte kontakt fra lokale helsemyndigheter, eller andre personer. Bønnen er den samme: Kan dere hjelpe? Dette er historien om læreren Aida Dekovi som ikke hadde glemt sin tidligere elev.

 

Aida Dekovi hadde hatt Marinella som elev på den lokale skolen for mange år siden. Men hun visste at familien led, til tross for forsøket med å reise et nytt hus.

Marinella kunne vært som alle andre friske jenter om det hadde vært mulig å få sykehus-hjelp umiddelbart da hun kom til denne verden.

Hun ble født altfor tidlig, men i mangel av kuvøse, som var helt nødvendig, pådro hun seg hjerneskade.

For vi er langt på landet i det nordlige Albania. Det var langt til hjelp den gang Marinella ble født – og er det fortsatt.

 

Det gamle huset var ikke mye verdt

Familiens hjem i gamle dager var ikke mye å skryte av. Den gang Marinella ble født og i mange år etterpå. Mor og far skjønte at det var ille for barnet deres å vokse opp under slike vilkår, og at hun i tillegg måtte tilbringe livet i rullestol.

Så pappa Baba dro til Hellas for å jobbe og klarte å reise sitt nåværende hjem for 10 år siden.

Men det har stoppet opp. Gulvet er ren betong, veggene likeså. Og dørene mangler. Og snart kommer vinteren.

Pappa Baba har fått trøbbel med ryggen etter byggearbeidene.

De får 800 kroner måneden i stønad for Marinella og pappa Baba får 250 kroner i sosialhjelp på grunn av den dårlige ryggen.

En drøy tusenlapp, altså, til sammen. Det blir ikke mange dører og isolasjon av det.

Når vi forteller at det fortsatt finnes gjeld på 5000 kroner på dette uferdige, kalde og enkle husværet, ja, så skjønner vi at læreren som tipset menigheten i Shkoder, så nøden.

 

Kommer sjelden helt i mål

Dette er intet unntak på landsbygda i Albania. Noen kommer seg videre fra elendig krypinn, men som regel kommer man aldri helt i mål med det nye. Midlene strekker ikke til. Og folk sliter seg ut. Som Baba.

Men Marinella smiler, mest glad for å se sin gamle lærer igjen. Vinteren kommer enten man vil eller ikke. Det hadde vært godt med noen dører.

Reportasjen om Marinella og den snille læreren kommer snart på TV Visjon Norge i forbindelse med en ny innsamslings-aksjon for de fattige i Albania.