BILDE: Astri Weber Gellein Laurendz og Tomm Laurendz besøkte de mest trengende når de skulle rapportere fra Moldova.

Astri og Tomm ville se det verste: – Fortsatt store behov i Moldova

Mye gjenstår for at Moldova skal komme seg ut av hengemyra som «Europas fattigste land». Det fikk Astri Weber Gellein Laurendz og Tomm Laurendz erfare da de ba om å få besøke de som fortsatt har det vanskeligst i landet. 

–Send oss til de som trenger det mest, sier Astri Weber Gellein Laurendz, programleder på TV Visjon Norge, der hun tar plass sammen med to fotografer og to fra Filadelfia-kirken i Chisinau, hovedstaden. Hun og mannen Tomm er en del av Visjon Norges team under den pågående pakkeutdelingen i Moldova.

Først går turen til en familie med to barn. Dette er en familie som har det svært enkelt, men som har det nogenlunde ryddig. Fruen i huset forteller at mannen har problemer med ørene og har gjennomgått 13 operasjoner, noe som selvsagt koster. Astri spør om de kan få se hvordan de har det og får sjokk i det hun går inn i stua. Skadelig sopp! Dette er ikke et hus det bør bo folk i. Astri spør om å få be sammen med – og for familien, noe de blir med på.

 

Deretter kjører vi utenfor Chisinau mot Dorotcaia, som ligger på grensen til Transnistria. Vi kommer ikke så langt, men stopper i nærheten av Budesti som ligger en drøy halvtime utenfor Chisinau. Først møter vi tre trivelige karer som lurer på hva som skjer, og som blir begeistret da de forstår hvilket ærend Astri og Tomm har. Astri forteller hva hun har på hjertet. – Gud har sendt Jesus til verden. Jesus har sendt oss til dere, sier hun med sikker stemme og de nikker bekreftende.

Det hele utvikler seg til en kort, men god samtale mellom Astri og et par av karene. Astri spør om de ønsker forbønn og ber før hun blir geleidet til et hus nede i bakken. 

 

Dramatisk besøk

Her bor et ektepar midt i livet. De ser litt forundret ut når vi kommer flere inn på den lille gårdsplassen, men er vennlige og avventende. Astri presenterer sitt ærend. Dette ser ut til å bli et ordinært besøk som de fleste andre, men i det Astri spør om det er noe vi skal be for blir dama alvorlig og stille – og så kommer tårene. –Myndighetene har tatt fra oss barna våre og vi vet ikke hvor de er, sier fruen i det tårene renner nedover det slitne ansiktet. Med stor omsorg og inderlighet snakker Astri med familien, og ber.

Astri tar seg tid til å se på forholdene og får plutselig vite at det er tuberkulose i huset. Det gjør situasjonen alvorlig og forteller hva noen må kjempe med i sitt daglige liv i Moldova.

 

To barnefamilier med mange dyr

Vi kjører videre og det er noe skummelt med å bli fraktet til de som trenger det mest. Da kommer vi utenfor allfarvei med gjørme og skitt. Men Astri og Tomm lar seg ikke stoppe. De tråkker seg fram i gjørma og tar seg god til å snakke med en gammel dame som selv har mistet eget hus og nå må bo hos datteren sin. Datteren er ikke hjemme, men barna er der. Det er sjeldent man ser den begeistring bestemor viser når hun får en bibel. Om hun kan lese, vites ikke, men hun henvender seg til barnebarna som lover å hjelpe henne. 

 

Siste besøk denne dagen er på den andre siden av veien. Til tross for den korte avstanden mellom de to husene, tar det litt tid å komme over. Gjørme og søle er ikke noe du enkelt kan forsere, men noen taksten redder situasjonen slik at familien på den andre siden også kan få besøk. Ved siden av de vanlige behov, får Astri også be til frelse med denne familien. 

 

Fortsatt behov!

Det er flott å se hvilke frukter som bidragene fra Visjonsfamilien har gitt gjennom alle de år som Visjon Norge har engasjert seg i Moldova. Det er flott å se at det er tydelige spor til bedring. Mange har fått betydelig hjelp og livssituasjonen er en helt annen. Fra å være behovstrengende, bidrar de nå med å hjelpe, men det er fortsatt mange som trenger hjelp og det er fortsatt behov for bidrag fra Visjonsfamilien for at det arbeidet som har startet kan utvikle seg videre.

PS: Utdelingen av pakker til fattige i Moldova pågår for fullt i disse dager. Det hele blir dokumentert gjennom direkte TV-sendinger hver kveld fra kl. 20.00. Siste TV-dag er torsdag 6. januar.

BILDE: Blant de fattigste er det fortsatt store behov for endring og menigheten i Chisinau har et godt sosialt arbeid som er med på å lindre smerte, ved at de leverer mat, klær, ved og annet.

BILDE: Dette ekteparet bar på en stor sorg i forbindelse med barna sine. De viste stor takknemlighet for det de fikk av besøk, forbønn og en eske med matvarer og annet nyttig for livsopphold.

BILDE: Det er et stykke igjen til akseptable forhold for befolkningen i Moldova. Slik som dette bor mange i Moldova.