Januar 2022

Janusz Korczak-minnesmerket på Yad Vashem

Den 27. januar er den internasjonale minnedagen for Holocaust. Datoen er valgt fordi Auschwitz ble befridd av de sovjetiske styrkene på denne dagen i 1945. Selv om tyskerne hadde evakeuert majoriteten av fangene i leiren, var det likevel 7000 fanger igjen. Dette var fanger som var for syke og svake til å legge ut på marsjen vestover. De tyske SS-soldatene ledet fangene på en dødsmarsj hvor mange sultet ihjel eller relgelrett ble skutt dersom de ikke orket å gå lenger. Marsjen gikk gjennom byer og landsbyer hvor fangene mange ganger døde rett framfor øynene på beboerne. Aldri mer, sier vi!

Israelkanalen inviterer til Israelhelg på Hallingskarvet Fjellstue 17. – 20. februar.

I forrige utgave annonserte vi Israelhelg på Hallingskarvet Fjellstue. Her blir det en samling rundt temaet Bibelsk arkeologi. Vi er så heldige som får med oss Viveka Pontén og Manfred Schimmelpfennig som foredragsholdere. Begge har deltatt i program på Israelkanalen tidligere, men denne gang får vi bedre tid til å bli kjent med dem og høre om deres opplevelser og oppdagelser i bibelsk terreng. Programmet begynner med middag kl 18 på torsdag 17. februar. Deretter, kl 19:30, blir det introduksjonsseminar med Manfred Schimmelpfennig som forteller om fagfeltet Bibelsk arkeologi. Fredag og lørdag er det seminar kl 10 og kl 19:30. Fredag får vi høre Viveka Pontén fortelle fra sine reiser på Sinai-halvøya og til Saudi Arabia på jakt etter spor fra israelittenes utvandring fra Egypt. Lørdag deler Manfred Schimmelpfennig om israelittenes inntog i Løfteslandet og funn fra Jerusalem. Siste seminar er på søndag kl 10. Totalpris per person er kr 1800,- som dekker opphold og alle måltider, frokost, lunsj og middag. Ettermiddagen er fri, og her kan man for eksempel benytte tiden til en skitur. Det finnes preparerte skiløyper og alpinanlegg i nærområdet til Hallingskarvet Fjellstue. Seminarene sendes ikke på TV, så for å oppleve dette, må du altså være på plass. Vi satser på en helg med interessante tema og med godt fellesskap. Med de naturskjønne lokalitetene og den hyggelige betjeningen på Hallingskarvet Fjellstue som ramme rundt arrangementet, håper jeg så mange som mulig kan delta.
Meld deg på direkte til Hallingskarvet Fjellstue på 917 53 585.

Viveka Pontén og Manfred Schimmelpfennig er helgens foredragsholdere.

Program torsdag 17. februar
18:00 Middag
19:30 Åpning – Seminar; Manfred Schimmelpfennig:
Bibelsk arkeologi – Hvor står vi i dag?

Program fredag 18. februar
09:00 Frokost
10:00 Formiddagsseminar; Viveka Pontén:
Sodoma og Gomorra & Israelittenes Exodus
13:00 Lunsj
Tid for egne aktiviteter
18:00 Middag
19:30 Kveldsseminar: Viveka Pontén:
På jakt etter Sinai

Program lørdag 19. februar
09:00 Frokost
10:00 Formiddagsseminar; Manfred Schimmelpfennig:
Israelittene inntar Løfteslandet
13:00 Lunsj
Tid for egne aktiviteter
18:00 Middag
19:30 Kveldsseminar: Manfred Schimmelpfennig:
Verdens navle – Jerusalem, del 1

Program søndag 20. februar
09:00 Frokost
10:00 Formiddagsseminar; Manfred Schimmelpfennig:
Verdens navle – Jerusalem, del 2
13:00 Lunsj – deretter hjemreise

Russiske infanterister (Illustrasjonsfoto: Vitaly V. Kuzmin/Wikipedia Commons)

Vi står i en meget spent situasjon hvor russiske militærstyrker står oppmarsjert på grensen til Ukraina. Russland har sendt store styrker til Belarus som også står oppmarsjert mot den ukrainske grensen. USA og flere vestlige land har bedt sine borgere om å forlate landet, samtidig som de reduserer sitt personell på ambasadene. Sverige sender store styrker til øya Gotland for å møte trusselen fra Russland. Russland på sin side har framlagt en rekke sikkerhetskrav. Blant annet krever de at NATO skal trekke sine styrker ut av de land om har gått med i NATO siden 1997 og at Ukraina ikke går med i NATO. Det forhandles fortsatt mellom NATO og Russland, men en ting er klart, og det er at det ikke har vært større spenning mellom blokkene siden Berlinmurens fall. I 2014 inntok Russland Krim-halvøya og russisk-støttet militia tok kontroll over Donbas-området i Ukraina. Dersom det skulle komme til et større russisk angrep på Ukraina nå, vil verden slik vi kjenner den bli totalt forandret. For Israels del kan det forventes at 75000 jøder i Ukraina vil ønske å flytte til Israel. Totalt regner man med at det bor 200000 jøder i Ukraina. Det er viktig at vi ber om Guds løsning på konflikten.

Og Ånden og bruden sier: “Kom!” Og la den som hører si: “Kom!” Og la den som tørster komme. Og hver den som vil, la ham ta livets vann vederlagsfritt. (Joh. Åp 22.17 –  AV.1611).

Vi er allerede godt inne i det nye året, og en bønn i mitt hjerte er at vi alle må nå de målene vi har satt oss. Vi har mange løfter på at Gud vil hjelpe oss med å lykkes, men Bibelens løfter er ofte knyttet til at vi er lydige mot Ordet. Trofasthet er en av Den Hellige Ånds frukter, så la oss derfor være trofaste mot Guds Ord. Leser man om israelittenes forhold til Gud, er det mange ganger en tragisk historie vi får høre. Selv kong Salomo falt fra Herren da han begynte å ofre til fremmede guder, enda Gud talte direkte til han og sa at «hvis du vandrer framfor Meg, slik din far David vandret, med et rent og rettskaffent hjerte, så du gjør alt det Jeg har befalt deg, og hvis du holder Mine vedtekter og Mine rettsregler, da vil Jeg grunnfeste tronen for ditt kongedømme over Israel til evig tid, slik Jeg lovte din far David, da jeg sa: Du skal aldri mangle en mann på Israels trone.» (1. Kongebok 9.4-5) Videre sa Gud at Israel skal bli til et ordtak og et spotteord blant folkene dersom de vender seg bort fra Herrens veier. Selv etter at Gud gikk i rette med Salomo, vendte han ikke om. Derfor kom dommen, og riket ble delt i to. Det fantastiske er at Gud likevel sendte sin egen sønn Jesus, eller Jeshua, om vi bruker hans hebraiske navn. Jeshua betyr frelse, og frelst blir vi dersom vi tror og bekjenner Hans navn. Et av løftene er at vi skal få Den Hellige Ånd som vil hjelpe oss og lede oss gjennom livets ulike faser. Gud er trofast mot oss, og Han er trofast mot israelittene. Vi har opplevd Bibelens ord gå i oppfyllelse med gjenopprettelsen av Israel, og vi står innfor oppfyllelsen av Jesu løfte om å komme tilbake. Fler og fler av jødene får se at Jesus er Messias. Dette er også et endetidstegn, og vi forstår at dagen for Jesu gjenkomst er nær. Vi gleder oss over dette, selv om det ser ut som mørket faller på. Bli derfor ikke trett, men søk det himmelske, slik at vi kan være brennende for Jesus i våre hjerter, og være opptatt med å gjøre Hans gjerninger når Han kommer. Derfor sier vi: Maranatha! Kom Herre Jesus, kom! 

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER