BILDE: Kjell Haltorp møter igjen sykehus-personell i Pogradec som ble hjulpet gjennom en vanskelig tid, et arbeid ledet av Haltorp. Gjensynsgleden er enorm.

 

Haltorps europeiske hjerte – tre fredager på rad på TV Visjon Norge

På høsten i 2019 fulgte Alf Henning Fredstad og fotograf Daniel Øverland i hælene på Haltorp. Resultatet ble tre programmer kalt «Haltorps europeiske hjerte». En reise som startet på Torps flyplass og ikke stoppet før vi var i Pogradec, Albania.

 

Det har skjedd mye på Balkan siden starten av 1990-tallet. Den blodige historien og alle konfliktene skal vi ikke dvele ved her, men legge til at det gjennom årene også har foregått en stor grad av misjons-virksomhet i området.
Kjell Haltorp er en høvding i Guds rike og benytter enhver anledning til å fortelle om Jesus.
-Ja, Haltorp er utrolig. Selv da vi sto ved passkontrollen på Torp flyplass, Sandefjord, benyttet Kjell Haltorp anedningen til å snakke om Guds godhet med mannen i luka, minnes Alf Henning Fredstad, produsent for serien som er gjort. Og han minnes flere episoder:
-Da vi sjekket inn på hotellet i Skopje, Nord-Makedonia, var Haltorp ganske umiddelbart i gang med å tilby det gode budskap både til kelnere og andre.

 

Godt kjent på hotellet
Fredstad forteller at Haltorp var godt kjent på hotellet og flere minte han på at de hadde fått tilbud om den samme litteraturen og hørt de samme ordene flere ganger tidligere. Men det affiserte ikke Haltorp, han bare MÅ ha ut budskapet.
Reisen med Kjell Haltorp har første stoppested i Skopje, hovedstad i Nord-Makedonia. En
vandring i sentrum av byen skaper undring over de enorme statuene som preger området, med Aleksander den store som det naturlige midtpunkt.
Statuene er et trekkplaster for turistene. Men vandrer man med Haltorp får man ikke minst beretninger om menighetsplanting, om evangeliet som ble forkynt her og der, og ikke minst gjensyn med lokale og trofaste Guds ledere.

 

Ohrid-sjøen, en av de aller eldste
Reisen med Haltorp tar oss videre til Struga, som ligger ved Ohrid-sjøen, ikke langt fra Albania. Denne innsjøen deler seg mellom Albania og Nord-Makedonia, to tredjedeler hos sistnevnte. Ohridsjøen er forøvrig Europas syvende dypeste innsjø og en av de eldste i verden.
Også i dette området har Haltorp og andre nordmenn hatt virksomhet. Gjensynsgleden er stor når Haltorp kommer på besøk.
Reisen med Haltorp stopper i Pogradec, på albansk side, med besøk på byens sykehus og det lokale kristne universitetet. Begge steder har sine egne historier og er verdt å få med seg. Her er det mye historie og glede.
I det siste av de tre programmene med Haltorp tar han for seg den bibelske historien i denne delen av Europa. Et eget undervisningsprogram altså med Kjell Haltorp gjort i to av de mange stedene man stoppet og filmet.
Serien på tre vises kl. 18.00 på fredager, første gang 10. juni, under vignettene «Gjensyn på fredag».

BILDE: Kjell Haltorp ved Ohrid-sjøen, en av verdens eldste innsjøer og sentral i vår vandring med pinse-høvdingen og hans europeiske røtter.

BILDE: Statuen av Aleksander den store i Skopje er enorm, men Haltorp kan fortelle om andre store ting som har skjedd i denne byen i Nord-Makedonia.