BILDE: I Nord-Korea er det umulig å leve som kristen uten å bli møtt med systematisk undertrykkelse. Timothy Cho er en av de titusener som har fått erfare nettopp det. På onsdag er han gjest i Studio Direkte. Illustrasjonsbilde.

 

Flyktet fra Nord-Korea – gjester Studio Direkte onsdag

Han er bosatt i Storbritannia, men vokste opp i verdens farligste land for kristne å leve. Onsdag 22. juni i kveldens «Studio Direkte» forteller han sin historie.

 

Allerede i barnehage-alder ble han opplært til å behandle Kim-dynastiet, det vil si det nord-koreanske monarkiet, som guder. Hans idé om at fullstendig lojalitet til statsmakten ville garantere mat på bordet slo etter hvert sprekker opp gjennom oppveksten. Han har tidligere fortalt om klassekamerater som uteble fra skolen på grunn av mangel på mat. Til slutt endte han selv opp som både husløs og uten mat og drikke.

 

Får praktisere troen i Vesten
I dag er han bosatt i Storbritannia, og kan derfor leve åpen som kristen. Han forteller at det hadde vært umulig i hjemlandet. Kristendommen utgjør ifølge han selv en trussel mot presidentens gude-status og landets kommunistiske idealer. Da han reiste tilbake til Nord-Korea på besøk i 2004 ble han vitne til at andre kristne ble utsatt for grov vold etter at deres tro på Jesus ble oppdaget av politiet. Han sier at det å være kristen i landet i ytterste fall kvalifiserer til en permanent plass i en av landets mange fangeleirer.

 

Slik er det å leve som kristen i Nord-Korea
Organisasjonene Aid to the Church in Need, Christian Solidarity Worldwide, Åpne Dører og det amerikanske utenriksdepartementet er alle enige om én ting: Nord-Korea er det desidert farligste landet for kristne å leve. Kristne blir anklaget for å fremme amerikansk imperialisme, og utgjør således en opplevd trussel mot statsformen. 80 prosent av undertrykte religiøse minoriteter i landet er kristne. En konsekvens av å bli identifisert som kristen er å bli sendt til fangeleir, slik mellom 50 000 til 70 000 kristne er blitt. Der blir man ofte utsatt for tortur. Mange blir til slutt også henrettet. Den yngste personen sendt til fangeleir på religiøst grunnlag i Nord-Korea var tre år gammel.

 

Rettelse: I en tidligere utgave av denne saken ble Timothy Cho omtalt med kvinnelige pronomen. Vi beklager dette.