Mai 2022

Besøk på Tempelhøyden med Yehudah Glick i 2019.

Tempelhøyden er nok det området i Israel det strides mest om. Søndag 22. mai ble tre jødiske ungdommer frikjent for å ha brutt sikkerhetsbestemmelsene på Tempelhøyden. De hadde tidligere blitt arrestert, og politiet tok ut tiltale mot dem for brudd på sikkerhetsbestemmelsene etter at de hadde resitert den jødiske bønnen Shema Israel på området. Da kjennelsen ble kjent  utløste det sterke reaksjoner fordi det etter status quo avtalen, som går tilbake til ottomansk styre, kun skal være tillatt for muslimer å be på Tempelhøyden. Kritikere sier at denne domsavgjørelsen er en revolusjon mot denne avtalen. Til og med statsminister Bennet rykket ut og forklarte at det er ingen forandring eller planer om forandring når det gjelder reglene for området. Min venn Yehudah Glick som arbeider for at Tempelhøyden skal bli et bønnens hus for alle, sier at det er latterlig at mens domstoler og regjeringer diskuterer hvorvidt det skal være tillatt å uttale bønner på dette hellige området, er det ingen som stiller spørsmål om hvorvidt det skal være tillatt å kaste steiner eller promotere hat og vold på Tempelhøyden. Ingen regjering har tatt seg tid til å fordømme de som på denne måten vanhelliger dette stedet.

Sandy Shoshani leder ja-til-livet organisasjonen Bead Chaim.

Israelkanalen har støttet Bead Chaim de siste årene. Denne Ja til livet-organisasjonen har fått økt innflytelse i Israel. De siste dagene har vi fått rapporter om tre babyer som vi sponser gjennom deres aksjon Operasjon Moses. Den 28. februar ble Leo Matanel født. Moren Galit er enslig, 24 år gammel og fra Tiberias. Hun ga han navnet fordi Leo betyr sterk og Matanel, fordi han er en gave fra Gud. Den 23. februar fødte 25 år gamle Koral sønnen Maor. Navnet betyr lys på hebraisk. Koral er gift, men de hadde ikke planlagt graviditeten. En sosialarbeider henviste henne til Bead Chaim. Støtten fra Bead Chaim betyr mye for den lille familien. 24. februar ble Roza på 27 år mor til datteren Adel. Roza er skilt og har et barn fra før. Hun bor sammen med moren sin i Beer Sheva. Barnefaren ville at hun skulle ta abort, men moren var i mot dette, og insisterte på at hun skulle prøve å finne en annen løsning. Hjelpen fra Bead Chaim ble løsningen for en takknemlig mor. Dette er tre av mødrene og barna som Bead Chaim kommer til å hjelpe i år. Som en Ja til livet-organisasjon har Bead Chaim vokst til å hjelpe ca 600 mødre til å velge liv framfor abort hvert år. Målet er å kunne hjelpe flere. Og som vi kom inn på i det siste programmet med lederen Sandy Shoshani, er dette også en form for aliyah. Derfor er jeg spesielt glad for at vi, sammen med dere som er Israelkanalens givere, kan stå sammen med henne i denne kampen for livet.

Kapernaum – herfra starter årets Løvhyttefest

Forberedelsene er kommet i gang for årets Løvhyttefest. Etter to års avbrekk, ser vi fram til igjen å kunne invitere våre seere med på tur til Israel under årets Løvhyttefest. Detaljene rundt reisen er ikke klare enda, men det jobbes med å få ferdigstilt et program. Det ser ut som datoene blir 8. – 17. oktober. Noe som er nytt denne gang er at sendingene vil starte fra Kapernaum, ved bredden av Genesaret-sjøen, søndag den 9. oktober. Deretter blir det sendinger fra Jerusalem. En positiv ting for alle som skal reise til Israel er at regjeringen fra 20. mai har fjernet kravet om negativ PCR-test og karantene. Man må likevel fylle ut et online formular 48 timer før innreise. Selv om flypriser stiger, blir det på denne måten både rimeligere og enklere å reise til Israel.

MK Ghaida Rinawie Zoabi fra Meretz, hoppet av, for å hoppe på igjen. (Foto: Shalev Shalom/TPS)

Regjeringskoalisjonen til Israels statsminister Naftali Bennet fortsetter å slå sprekker. Som jeg nevnte i forrige nyhetsbrev meldte Idit Silman seg ut av Yamina på grunn av at politikken ble for sekulær. Denne gang skjedde det et avhopp fra venstresiden ved at israel-arabiske MK Ghaida Rinawie Zoabi fra Meretz, i media erklærte at hun hoppet av koalisjonen. Hun sier at hun er sterkt uenig i hvordan palestinerne blir behandlet. Dette ville medføre at koalisjonen skulle bli redusert til 59 medlemmer og dermed mistet flertallet i Knesset. Zoabi ombestemte seg imidlertid etter tre dager, med en begrunnelse om at alternativet ville blitt verre dersom Netanyahus blokk skulle tatt over regjeringsansvaret. Zoabi vil fortsette å støtte Bennets regjering, så lenge den lytter til de arabiske kravene når det gjelder behov innen helse, utdannelse, bolig og infrastruktur. Selv om Bennet kan puste lettet ut, viser dette tydelig at koalisjonen er under sterkt press, både fra høyre- og venstresiden.

The New York Times lekker Israels innblanding i drapet på iranske oberst Khodai.

For noen dager siden skjedde det et attentat i Tehran, hvor oberst Khodai i Irans islamske revolusjonsgarde ble skutt og drept utenfor huset sitt. Han satt i bilen sin da de mistenkte skjøt ham fem ganger før de forsvant på motorsykler. Oberst Khodai stod nær til den avdøde generalen Qasim Soleimani som USA drepte i januar 2022. Det meldes i israelsk media at oberst Khodai stod bak planlegging og forsøk på terror og kidnapping av israelere. New York Times kunne melde at Israel har informert USA at de stod bak drapet på en iransk leder som denne beskrivelsen passer på. På søndag skjer årets Jerusalem-dag som israelere feirer med flagg marsj til Vestmuren. Ofte har denne feiringen utløst hat og opptøyer mot israelerne. Det er viktig at vi står sammen med Israel. La oss derfor be om fred og beskyttelse for Israel.

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER