Juni 2022

Her er Visjon Norge skogen plantet på Velsignelsens fjell, Har Brakha.

Søndag den 12. juni kjørte jeg til Samaria for å ta Visjon Norge-skogen i nærmere øyesyn. På grunn av Israels nedstengning under korona-pandemien var dette første gang som vi med egne øyne fikk se området som vi hadde plantet trær på. Det var derfor med en viss spenning jeg la ut på turen nordover fra Jerusalem denne dagen. Skogen ligger på Garisim, eller Velsignelsens fjell, kjent fra Josva, kapittel 8. På hebraisk heter det Har Brakha, og det er også navnet på bosettingen som skogen nå er en del av. 

Undertegnede ved skiltet som viser Visjon Norge skogen.

Vel framme på Har Brakha, traff jeg Joshua og Nate Waller, som er henholdsvis driftsdirektør og prosjekt leder for Hayovel. De tok meg med på en rundtur ut i marka hvor jeg fikk se resultatet av vår satsing. Området som vi har begynt å plante trær på er som en blind dal som går inn mot bebyggelsen til Har Brakha fra nord. På toppen av dalen ble vi møtt av et skilt som på engelsk og norsk sier TV Visjon Norge er sponsor av Visjon Norge skogen på Velsignelsens fjell i Israels hjerteland. Dette er en del av Hayovels «Greening Israel Project.» 

Noen av trærne er plantet i plastkar som sørger for automatisk vanning ved kondensasjon.

Nede i dalen fikk vi sett nærmere på det som en gang skal bli en skog. På en del av området var det plastkar med et rør stikkende opp. Inne i røret var det en plante som senere vil bli til et stort tre. Røret var en beskyttelse mot de mange gasellene i området, slik at de ikke skulle spise blader og knoppene på de unge trærne. Selve karet rundt fungerte som et selvforsynende vannreservoar for hver plante, slik at man gjennom varmeforskjell fikk kondensasjon, og på den måten produserte vann. Vannet ble ledet ned til røttene gjennom en veke, som ga akkurat så mye vann at treet kunne vokse, men som også gjorde at røttene ville strekke seg dypere ned for selv å finne naturlig fukt lengre ned. Disse plastkarene kan resirkuleres til bruk for nye planter, så selv om det koster noe i innkjøp, sparer man på at man slipper å vanne. På noen steder var det netting rundt plantene for beskyttelse. Vi så mange gaseller som hadde tilhold i området. Joshua kunne fortelle at dyrelivet hadde tiltatt etter at vinranker hadde blitt plantet på toppene. Konklusjonen var at når landet ble dyrket, økte også dyrelivet. Men de spede plantene trenger ro og få stå i fred de første leveårene, slik at de ikke blir beitet ned av gaseller. 

De nyanlagte veiene fungerer også som branngater. Her ser vi hvordan brannen blir stoppet av veiene.

Gjennom området var det også en del kjøreveier. Hayovel har måtte bygge noen av disse for å komme til med skogplantingen. Disse fungerer også som branngater. Derfor er det laget veier som krysser gjennom området, og spesielt langs utkantene. For et par uker siden hadde naboene satt fyr på en del av skråningen, men brannen ble tydelig avgrenset av disse veiene. Veiene fungerer også som sikkerhetsveier for IDF, og hele området har blitt en del av bosettingen Har Brakha, for veiene markerer en slags eiendomsrett til området. Hayovel har også installert overvåkningskameraer, som med sin varmesøkende funksjon, gjør at man lett kan se om det er uønsket menneskelig aktivitet i området. Det at man raskt kan kjøre ut med en ATV gjør også at sikkerheten øker. Naboene vil betenke seg på sabotasje og miljøkriminalitet dersom de vet at de er under observasjon. 

Kapernaum eller Kfar Nahum; Lokasjonen for åpningen av Løvhyttefesten 2022.

I juni ble snuten på nytt satt mot Israel. Denne gangen var forberedelsene til Løvhyttefesten hovedmålet. Det ble gode gjensyn med våre tidligere samarbeidspartnere for tv-produksjon i Israel. Alle er selvsagt glade over at nedstengningen er over og at samfunnet begynner å normalisere seg igjen. Vi ber selvsagt at dette skal vare og at mange nå velger å besøke Israel igjen. Sendingene vil denne gang starte fra Kapernaum ved Genesaretsjøens bredder. Herfra blir det to kvelder med sendinger før vi flytter oss til Pais Arena i Jerusalem. Herfra blir det også Studio Direkte i tillegg til Løvhyttefesten fra ICEJ.

Visjon Norge planlegger ny tur til Løvhyttefesten i Israel 2022. Blir du med?

Yair Lapid fra partiet Yesh Atid blir ny statsminister fra 1. juli 2022 etter at Naftali Bennet trakk seg, og Israel går til valgurnene igjen 1. november 2022.
 Foto: Shalev Shalom/TPS

Statsminister Naftali Bennet har konkludert med at regjeringen ikke lenger er styringsdyktig. Dermed blir det nyvalg igjen i Israel den 1. november 2022. Dette blir det femte valget i Israel på fire år. Den brede koalisjonen med åtte partier fra ytterste høyre til ytterste venstre i Israel, var ikke lenger levedyktig. Dette er det mange i Israel har ventet på. Jeg viser til programmet med Nati Rom som vil blis sendt senere i juli. Han snakker blant annet om at mange ønsker en jødisk regjering, i kontrast til den nåværende koalisjonen som også inneholder det islamistiske partiet Ra’am.  Nå blir det igjen en mulighet for Benjamin Netanyahu å komme på banen i Israelsk politikk. Det er usikkert om han vil vinne, så vi trenger å be for den politiske situasjonen i landet. Be for Israel at Guds vilje skjer, slik at landet får en god regjering som kan lede landet på en god måte framover.

 

Tusen takk for at du står sammen med Visjon Norge og Israelkanalen med støtte og forbønner. Gjennom dine gaver til Israelkanalen, får vi sammen være til praktisk velsignelse for Israel gjennom mange ulike prosjekter. Må Herren velsigne deg og ditt hus rikelig!

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER