BILDE: Daglig leder ved Fredheim Livsstilssenter, Fredrik Lillbäck, tok Visjon Norges representant godt imot da han kom på besøk.

 

På besøk hos Fredheim Livstilssenter: Helse i Guds navn

Svenske Fredrik Lillbäck er daglig leder for Fredheim Livsstilssenter i Kongsberg. Han har spesielt to gode råd til hvordan man skal gå frem for å få en bedre helse.

–Rådene går litt over i hverandre, men det handler om hvordan man skal gå frem og hva man faktisk skal gjøre. Her er det viktig å tenke seg om på forhånd, sier han.

 

Over 40 års erfaring
Han tar oss godt imot på Fredheim Livsstilssenter. Tilbudet er plassert på Saggrenda i Kongsberg kommune, ikke langt ifra de gamle Sølvgruvene som i sin storhetstid var ett av de største bergverkene i Europa. Senteret har vært i drift siden 1980. Den svenske fysioterapeuten Fredrik Lillbäck har selv vært tilknyttet senteret i åtte år.
–Det er en lang historie om hvordan jeg og min kone kom hit. Men det er var definitivt i Guds ledelse. Vi var veldig usikre på hvor vi skulle, men så åpnet det altså en mulighet for oss her, sier han.

 

Enkle grep
For dem som ikke har det helt store forholdet til trening og kosthold fra før, har han noen gode råd å komme med.
–Det er viktig å aller først tenke på hvilke endringer i livsstilen man ønsker å gjøre. Her anbefaler jeg å gjøre en stor nok forandring til at det får en påvirkning på helsen. Men den skal også være liten nok til at den er gjennomførbar.
De to viktigste verktøyene for en bedre livsstil er trening og kosthold. Fredrik er bevisst på hvor det er best å starte.
–Tenk trening først. Selv om kostholdet kanskje har mer å si, er det et større tiltak å endre kosten. Det som er så fantastisk med trening er at det påvirker hjernen til å tenke sunnere. Plutselig spiser man bedre, sover bedre og generelt tar sunnere valg i livet. Det uten de store anstrengelsene, sier han.

 

Ukentlige programmer
Det er selvfølgelig mye mer å lære om det store temaet livsstil. På Fredheim Livsstilssenter er helt klart kompetansen på plass. De har rundt 20 ansatte fra ulike yrkesbakgrunner som blant annet kokker, fysioterapeuter, sykepleiere, og ernæringsfysiologer. Fredrik forteller at det generelt er stor interesse for det de har å tilby. Når muligheten for å nå et større publikum ved å bli sendepartner med Visjon Norge kom for to år siden, var det lite å tenke over.
–Vi skjønte med en gang hvilket potensialt som fantes i å sende programmer på TV. Hver eneste dag har vi ett til to foredrag som baserer seg på forskning om helse. Når det kommer til å produsere programmene, så har vi hatt en brå læringskurve. Vi var på ingen måte en mediebedrift fra før. Vi har nok fortsatt mye å lære, men det går fremover, sier han.
Hver torsdag klokka 19 sender TV Visjon Norge programmet «Lev deg frisk» som tar for seg forskjellige relevante temaer om livsstil.
Se kanalens TV-guide for oversikt over konkrete program og repriser.

 

Tenker helhet
Fredheim Livsstilssenter er tuftet på et kristent verdigrunnlag, Fredrik er selv personlig kristen og opplevde at det var Gud som ledet ham til senteret. Deres programmer sendes jo også på kristen TV. Men hva er egentlig sammenhengen mellom kristendom og kosthold, spør vi.
–For meg er det vanskelig å forstå hvordan ikke den fysiske og åndelige helsen går hånd i hånd. Se til Jesus. Han fysisk helbredet mange mennesker. Han var ikke bare opptatt av sjelen, men også den fysiske kroppen. Altså helheten.
–Med dette tilbudet følger vi i Jesu ledelse.
Han tror altså at helsen handler om mye mer enn kroppen i seg selv.
–Om man ignorerer den fysiske helsen, så vil det kunne få konsekvenser på mange andre områder i samfunnet. Det er vanskelig å strekke til om ikke kroppen fungerer som den skal, sier han.

 

Vil forebygge
Senterets hovedtilbud er et tidagers program som er ment å gi en god start til en sunn og god livsstil. Fredrik tenker at det kan være lurt å komme til et sted der alt er tilrettelagt for nettopp det. På den måten kan man reise hjem etter oppholdet, med masse god kunnskap om en ny og sunnere hverdag.
–Det kan være lurt å vite på forhånd at det man gjør, faktisk kommer til å fungere. Vi tilbyr både praktisk og teoretisk opplæring. Sånn sett blir de besøkende godt utstyr.
Han er godt fornøyd med det norske helsesystemet, og omtaler det blant ett av de beste i verden. Likevel er han kritisk til at man i Norge er for lite opptatt av å forebygge sykdom, fremfor å utelukkende løse problemene når de oppstår.
–Vi gjør ofte minimalt for helsen så lenge vi er friske. Det er fantastisk at vi får så god hjelp ved kritisk sykdom. Men hvis man lever et sunt liv i utgangspunktet, kan man nok styre unna en del helseproblemer som ellers ville oppstått, forteller Fredrik Lillbäck til slutt.

BILDE: Senteret er plassert i naturskjønne omgivelser på Saggrenda i Kongsberg Kommune.

BILDE: Senterets besøkende er hjertelige velkomne inn.

BILDE: På senteret kan du regne med å få tilbud om mosjon. I området finnes det mange gode turstier.