Albania vil stå sentralt i innsamlingsaksjonen på TV Visjon Norge i oktober.

Albania, rangert som Europas nest fattigste land, etter Moldova, trenger hjelp som aldri før. Tekst og foto: Alf Henning Fredstad Den siste offisielle rapporten om befolkningens tilstand er ikke særlig munter: 1,5 million albanere lever hver for EN Euro, ca ni kroner, pr. dag. Det vil si omtrent halvparten av alle mennesker som i dag befinner seg innenfor landets grenser. Mye av økonomien som kommer inn i landet leveres av albanere, ca en million, som bor og arbeider i utlandet. Deres bidrag til familie-medlemmer i gamlelandet har vært viktig spesielt de siste 20 årene, men det tærer også på for disse. Ett eksempel: Reiser du rundt i Albania vil du se et hav av halvferdige hus, reist med bidrag fra utlandet, men prosjekter som aldri kommer i mål.

Midt i fattigdommen står menigheten «Håp for Shkoder». De lever etter Visjon Norges nødhjelp-parole: «Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen». Koli Poka, pastor, og Unni Thorsen, står i spissen for dette viktige arbeidet som finner sted i byen Shkoder, landets nest største, nord i Albania.

Unni Thorsen fikk et kall om å hjelpe dette landet og kom hit rett etter at kommunismen falt ved starten av 1990-tallet. Den gang var det verre enn nå, og det har gått sakte fremover. Koli Puka var en ung gutt ved starten av 90-tallet som hjalp til når norske besøkende var i Shkoder. Etter hvert vokste han seg stor nok til å bli både Unnis gode hjelper og senere menighetens pastor og leder sammen med sin norske venn. Til alt overmål snakker han flytende norsk.

Både Unni og Koli gleder seg stort til den forestående aksjonen på Visjon Norge. De tror det blir et vendepunkt i deres arbeid for de fattige i denne delen av landet. Som Koli sier:
– Vi har hatt et langt samarbeide med Visjon Norge. Jeg tror ikke det er tilfeldig at Gud førte oss sammen. Nå er tiden inne for å ta nye steg. Jeg tror på en flott fremtid og at Herren vil bruke Visjon Norge spesielt i tiden som kommer.

Han kom for alvor i kontakt med Visjon Norge da Jan Hanvold kom til byen i 1999.

– Han kom sammen med kona Inger og vi fikk noen utfordringer. Vi var oppe i fjellene med nødhjelp, det regnet voldsomt og vi skulle forserer noen vann. Vi ble nesten skyllet vekk, så ille var det, minnes Koli Puka.

– Visjon Norge har vært en viktig samarbeidspartner for oss og trailerlassene med nødhjelp som har kommet har vært viktige bidrag i vårt arbeid. På vår plass her i Shkoder har vi mange ganger følt oss alene med utfordringene, men vi er glad for den hjelp Visjon Norge har bidratt med. Og vi er overlykkelig for det bidrag det nå legges opp til gjennom denne aksjonen. Vi håper og tror det blir et vendepunkt i vårt arbeid. Vi ser frem til å få kjøpt en tomt og satt i gang med alle våre prosjekter. «Håp for Shkoder» har i et par års tid nå drevet egen «helseklinikk» på området de leier i byen. Helsesjekk som blodprøver, blodtrykk og alt som ligger under en «fastlegeordning» tilbys fattige i området. Men Unni Thorsen forteller at de også gjerne skulle hatt et dagsenter for barn og et samlingssted for eldre og syke som kan komme og få hvile. Blant annet. – Men aller viktigst er evangeliet, sier Unni. «Håp for Shkoder» har en helt konkret plan med sitt nødhjelpsarbeid og det er at de fattige skal få orden på mentaliteten sin, eller som Unni sier:
– Nødhjelp er viktig, men tankegangen og mentaliteten må forandres hos den generelle albaner. Koli Puka legger til:

– Det er viktig å se at den hjelpen som gis, den gror, den bærer frukter. Vi kan gi en sekk klær en gang, to ganger, ti ganger, men så er mottakerne borte. Men vi må jobbe for en forandring i det indre. Nødhjelp er viktig, men vi må overbevise dem om at den beste hjelpen mennesker kan få er på det åndelige plan.

Visjon Norge har vært sentral i Shkoder-menighetens tanker og virke. Jan Hanvold var en av de første som var knyttet til dette arbeidet gjennom kjennskapen til Unni og misjonsarbeidet. Unni møtte Jan en gang i 1989, samme år hun ble frelst.

– Det skjedde hos Hans Bratterud, radio- og TV-mann den gang. Hodet mitt var allerede plassert her i Albania. Jan drev jo med sitt og hadde planer om media-virksomhet, husker jeg. Unni Thorsen forteller videre at det var «Åpent hus» i Fredrikstad som sendte varer til Shkoder i starten. Men etter hvert ble disse innhentet av slitasje og alderdom og Jan Hanvold kom på banen.

– Jeg hadde fått fra Gud at jeg skulle hjelpe mennesker. Men jeg var så syk og tilsidesatt at jeg kunne knapt hjelpe meg selv. Men det gikk seg til. Gud har hele tiden sørget for oss. Det var jo veldig knapt med alt her nede, spesielt de første årene etter kommunismens fall. Fra Visjon Norge startet det med en trailer i året, men alt vi har mottatt har vært til stor hjelp i menigheten og det arbeidet vi driver på landsbygda, i spesielt krevende muslimske områder, sier Unni Thorsen.

6500 kroner i måneden har vært leie for menighetslokalet i Shkoder. De samlede månedlige utgiftene har ligget på drøyt 30.000 kroner. Småpenger egentlig. Men det har vært trange kår. Nå er Unni og Koli klare for å kjøpe sin egen tomt og komme i gang med neste kapittel av sitt arbeid. Tomter er generelt dyrt i fattige Albania, men det er som sagt viktig å komme i gang. 

Gi nå!

Med din hjelp kan vi sende TV til hele Skandinavia døgnet rundt - året rundt. Støtter du Visjon Norge er du med på å forandre liv!

Gi din gave

På TV akkurat nå

Vis hele

Lik oss på Facebook

Kontakt oss

mail@visjonnorge.com | Tlf: (+47) 32 21 13 00

Mer 

Følg oss i sosiale medier