Jan og Studio Direkte,
følgesvenner i 17 år

Ingen har ledet Studio Direkte flere ganger enn Jan Hanvold. De har hengt sammen i 17 år. Hver kveld kl. 20.00 starter det som er selve bærebjelken i Visjon Norges sendeflate, Studio Direkte. Det ligger i navnet, dette er «live» som det heter på TV-språket, direkte. Så denne historien handler ikke om noe revolusjonerende nytt, bare en hyllest til programmet og han som startet det. For da Jan Hanvold fikk sin berømte visjon om å starte en kristen TV-kanal i Norge hadde han i tankene et hovedprogram som skulle kommunisere med seerne.

– Jeg var opptatt av å presentere en TV-kanal for grasrota. Vi måtte kommunisere med de der ute, og det måtte skje på direkten. Vi kunne jo ikke ha prekener 24 timer på lufta, vi måtte ikke minst få et program der folk fikk presentert sine vitnesbyrd og hvor vi kunne ta imot folks bønnebegjær. Vi måtte snakke sammen, sier Jan Hanvold der han sitter godt plassert i programleder-stolen i Visjon Norges hovedstudio i Mjøndalen.

Og det ble klart ganske tidlig at hele opplegget måtte være et spleiselag. Visjon Norge-familien

– Det er gratis å se på Visjon Norge, men det koster å drive TV. Så det var nødt til å bli et spleiselag. Det tok noen måneder, så var vi i gang med å knytte til oss partnere, det som vi omtaler som «den store Visjon Norge-familien», sier Jan Hanvold.

Det var ingen stor landsomfattende markedsføring i starten, i det Herrens år 2003. Jungeltelegrafen fungerte og TV-kanalen fikk mer og mer oppmerksomhet. Og 24. mars 2003 gikk det første Studio Direkte på lufta, selve åpningsprogrammet. Bakgrunn, sittegrupper og annet knyttet til et studio, har hatt sine forandringer, men selve konseptet har vært stabilt det samme.

– Programmet har vært et talerør ut til folket, et flaggskip i vår sendeplan og direkte. «Live»-konseptet har vært en styrke, vil jeg påstå. «Live» er noe som skapes der og da, det spontane. Det kan jo bli sagt ting som burde vært klippet bort, hvis det hele hadde vært i opptak. Men det er en del av det vi må leve med i en «live-setting», sier Jan Hanvold og legger til: – Så er det selvfølgelig viktig at vi teknisk kan løse dette på best mulig måte. Og det har vi klart, takket være en god stab.

På lufta i mange land Nå og da flyttes selve konseptet ut av TV-huset i Mjøndalen. Studio Direkte har vært på lufta fra mange kanter i vårt eget land og ikke minst ute i verden. Israel, Moldova, Albania, Sveits, Tyrkia, Polen, Færøyene og mange flere står på listen av land Studio Direkte har kommet til oss i stua – på direkten. I starten var det to timers sendeflate, de siste årene har det vært tre, fra kl. 20 til 23. Like sikkert som Dagsrevyen starter kl. 19 på NRK så er Studio Direkte i gang en time senere.

– Men det betyr ikke at sendingen går på ren rutine, fortsetter Jan Hanvold. – Vi vet ikke i detaljer hva som vil skje de nærmeste tre timer. Det er jo som i en nyhetsredaksjon, det nytter ikke å forutse hverken brann, innbrudd eller annet som skal skje utover dagen, nyhetene kommer når du minst aner det og det må reageres der og da.

– For oss er det slik at Den hellige ånd kan gi oss kunnskapsord og veiledning. Derfor starter Studio Direkte alltid med bønn, en time før sending. Alle involverte i kveldens sending er med, sier Jan.

Han er veldig opptatt av å gi folk frihet i sendingene. Gjestene er i fokus. Hva vil DE snakke om? Hva har den enkelte gjest på hjertet? Kongen kunne ikke komme Det har vært mange opplevelser gjennom 17 år og mange personligheter som gjester. Og Jan Hanvold har ikke vært beskjeden når det gjelder invitasjoner. Til selve åpningen 24. mars 2003 sendte han en forespørsel til Kong Harald om han ville være med i sendingen. Han var forhindret, men Jan fikk et hyggelig svar fra Slottet. Mange har ledet Studio Direkte, men Inger og Jan Hanvold har vært med lengst.

– Det har gitt oss en variasjon i sendingene, og mange forskjellige temaer og gjester. Men selve konseptet har ligget fast, sier Jan.

Studio Direkte har gjennom årene betydd mye for mange mennesker. For en god del i Norges land er det selve «menigheten». Norge har en voksende befolkning av ensomme mennesker. Og mange kommer seg ikke av forskjellige grunner til noe menighetslokale. Med en dekningsgrad på nesten 100 prosent kommer Studio Direkte inn i folks stuer nær sagt over alt.

– Vi har en spesiell plass i disse tider. Under tiden med korona-pandemien får vi hundrevis av bønnebegjær hver dag. Studio Direkte betyr mye for mange, gjentar Jan Hanvold. – Det har vært en fantastisk reise!