Bilde: Det er her ved en kontorpult i en liten landsby i Transylvania i Romania Levi Svendsen oversetter og tekster engelsk talende filmer til norsk.

 

Jobber som oversetter for Visjon Norge – fra Romania

Levi Svendsen er oversetter av engelsk-språklige filmer for Visjon Norge. Men han gjør ikke jobben på et kontor i Norge, men fra Romania. Og hva er fordelen med det? Jo, at han og kona samtidig kan være misjonærer i Romania.

Tidligere finansierte Levi misjonsarbeidet ved å reise til Norge og ta vakter som vernepleier. Etter at pandemien slo til, ble det fryktelig vanskelig. Da kontaktet han Visjon Norge og TV-leder Gawdat Mtrious. TV-kanalen var i behov av en oversetter fra engelskspråklige filmer til norsk og Levi tok jobben – fra Romania.

-Rent teknisk har det gått overraskende bra å jobbe fra Romania. Vi har et raskt nett via fiber, noe som kommer godt med når jeg stadig må laste opp og laste ned filmklipp til teksting. Jeg har muligheten til en fleksibel hverdag, siden jeg jobber hjemmefra. Det passer bra, siden min kone Tania studerer til lege, sier Levi Svendsen.

Må forholde seg til tre språk

 – Jobben går mest ut på å tekste engelsktalende programmer. Men jeg oversetter også enkelte manus, blant annet for «dubbing» av tegnefilmer. Min overordnede er tv-sjefen Gawdat Mtrious, men jeg har også mye kontakt med Erlend Johannessen som er arkiv-ansvarlig og som mottar filmene og episodene etter at jeg har satt norsk tekst på dem, forteller Levi. 

Det blir minst tre språk som Levi må forholde seg til hele tiden. Rumensk, engelsk og norsk.

– Hjemme snakker jeg og Tania like mye norsk, som rumensk. Vi synes det er viktig å opprettholde begge språkene, både for vår egen del og for barnas del. Vi vedlikeholder også norsk kultur og lager ofte norsk mat, forteller Levi. 

Nettet gir nye muligheter

-All undervisning i Romania foregår i disse dager online både i grunnskole, videregående og høyere utdanning. Det er rart å se hvordan landet har utviklet seg i løpet av de siste årene, med tanke på utbygging av mobilnett og andre tekniske forhold. I enkelte deler av landet har elever fått utdelt nettbrett til utlån, for skolebruk, slik at de kan være til stede på online-undervisningen. Med dette som bakgrunn er det nå normalt at jeg jobber over internett. Jeg tror dette er en arbeidsform vi vil se mer og mer av framover, sier Levi.

Prøvelser som misjonærer

Levi og hans rumenske kone Tania flyttet til Romania fordi de fikk et kall som misjonærer og slo seg ned i en liten bygd midt i Transylvania. Levi måtte lære et nytt språk, ny kultur og nytt tankemønster. De startet med barnemøter og bønnemøter som fikk flere besøkende, men det viste seg at de fikk motstand fra en prest i den ortodokse kirken. Han systematisk lagde vanskeligheter, både ved å alliere seg med myndighetene og endatil gikk så langt at han sendte forbannelser over dem. Tania ble alvorlig syk og var døden nær, men de opplevde at Gud grep inn i situasjonen og helbredet henne.

I stedet for motstand fikk de også støtte fra selve ordføreren i kommunen og kan nå arbeide fritt og uhindret for en voksende menighet.

-Vi takker Gud for denne muligheten, og takker Gud for Visjon Norge. Jeg er stolt over å være en slags utsending som får representere Visjon Norge i Øst-Europa, midt i hjertet av Transilvania, forteller Levi Svendsen til slutt.

Bilde: Levi Svendsen er også misjonær i Romania sammen med kona Tania Svendsen.