Februar 2021

Foto som viser ødeleggelsen ved Josvas alter på Ebal (Foto: Shooki Levine)

I slutten av januar kom det melding fra Israel om at muren rundt Josvas alter på Ebal-fjellet hadde blitt delvis ødelagt. Denne ødeleggelsen ble kjent etter at Shooki Levine, tidligere sikkerhetsansvarlig i Samaria, skulle ta en gruppe fra Shomron Regional Council på besøk til stedet. Shooki var også den som guidet oss under besøkene i 2018. Ødeleggelsen skyldtes palestinsk veibygging i området. Jeg har besøkt stedet kun to ganger, og begge gangene var i 2018. Første gang i forbindelse med en produksjon av program for Israelkanalen, hvor vi intervjuet en av arkeolog Adam Zertals medarbeidere, Zvi Koenigsberg. Det neste besøket var på Løvhyttefesten sammen med Visjon Norges turgruppe. Noe av det som Adam Zertal er kjent for å ha oppdaget er de fot-formede konstruksjonene vi blant annet finner ved Argaman i Jordandalen. Det som har blitt kjent som Josvas alter ligger også i en slik fot-formet konstruksjon. Det er altså deler av denne muren som nå har blitt benyttet til fyllmateriale for veibygging i området. Dette har skapt sterke reaksjoner fra et samlet Israel, også fra president Rivlin. Josvas Alter ligger teknisk sett i det som klassifiseres som B-området etter Oslo-avtalen, og er altså under palestinsk sivil kontroll.

Yaminas leder Naftali Bennet har ennå ikke bestemt om han vil støtte Netanyahu ved valget den 23. mars. (Foto Kobi Richter/TPS)

Den 23. mars er det nytt valg igjen i Israel. Det er det fjerde valget på to år. Det er selvsagt knyttet stor spenning til resultatet. Siden ingen av partiene er store nok til å vinne valget alene, er hovedutfordringen å kunne lage gode koalisjoner. Dette har vært en kunst Netanyahu har mestret godt, og hans evne til å omstille seg har vært formidabel. Etter valget i mars i fjor klarte han for eksempel å splitte hovedutfordrer Kahol Lavan og få dannet regjering med lederen Benny Gantz. Benjamin Netanyahu er den lengst sittende statsminister i Israel. Selv om koalisjonen med Kahol Lavan sprakk, tjente den sin hensikt for en periode. Likud har tradisjonelt støttet seg på de religiøse partiene Shas og UTJ, men behøver flere koalisjonspartnere for å få flertall for en ny regjering. Det store spørsmålet er om de klarer å få til et samarbeid med Yamina og Nytt Håp om Netanyahu fortsetter som statsminister.

Det nye gigantfylket Viken vil boikotte varer og tjenester fra Judea, Samaria, Golan og “Øst-Jerusalem.”

Viken fylkesting vedtok 17. februar å ikke kjøpe varer og tjenester fraokkuperte områder i strid med folkeretten. Det skjedde med stemmene fra Ap, SP, MDG, SV og Rødt. Vedtaket er for så vidt irrelevant og kun symbolpolitikk, da det ikke er fylkene som bestemmer norsk utenrikspolitikk. Et mer alvorlig vedtak skjedde noen dager før da Bergen Ap vedtok full boikott av varer og tjenester fra Israel. Også dette er symbolpolitikk, men det sender varselsignaler om de antisemittiske strømningene som finnes. En fare er at dette manifesterer seg i hele Ap. At antisemittismen alltid har eksistert blant de venstreekstreme er ikke noe nytt. Mer skremmende er det når den som her kommer til overflaten igjen i Senterpartiet. Kauft nicht bei Juden, het det på 1930-tallet. I dag pakkes det inn med feilaktig bruk av folkerettsbegrepet. Når det gjelder antisemittisme er det slik at den må læres. Det er ikke noen grunn til at den ellers skal spre seg. Som vi har tatt opp tidligere, er de største norske mediakanalene som NRK, TV2, Dagbladet og VG notoriske spredere av fiendtlige holdninger til Israel gjennom sin skjeve nyhetsdekning. Denne skjeve vinklingen leder igjen til antisemittisme. Dette kan kun snus dersom flere våger å heve sin røst og ta til motmæle mot løgnene.

Vi har produsert nye program med Dag Øyvind Juliussen (ICEJ), Per Antonsen (SMA) og Conrad Myrland (MIFF).

I uke 6 hadde vi opptak til nye program i studio i Mjøndalen. Der har vi hatt besøk av Dag Øyvind Juliussen fra ICEJ, Conrad Myrland fra MIFF og Per Antonsen fra Senter mot Antisemittisme. Til sammen fikk vi spilt inn 7 program som vi allerede har begynt å sende. Ulike temaer har blitt tatt opp, så som sionisme og kristensionisme, antisemittismen i NRK og den internasjonale straffedomstolen ICC, for å nevne noe.

Litt uvant syn: Sion prydet av snø (Foto: Tomer Zmora)

Februar måned har hatt med seg en kuldeperiode til Israel. Det varte ikke mange dagene, men det medførte snøvær på Golan og på de høyereliggende områdene i Judea og Samaria i forrige uke. Også Jerusalem fikk noen centimeter med hvit nedbør gjennom denne vinterstormen.

Statsminister Benjamin Netanyahu og miljøvernminister Gila Gamliel inspiserer stranden i Ashdod (Foto: Koby Gideon/GPO)

Frivillige er med på å rense opp strendene. (Foto: Gideon Markowicz/TPS)

Miljøkriminalitet mistenkes etter at 89% av strendene i Israel har blitt forurenset av tjære. Som en følge av dette er stranden i Israel stengt. Dette er den største økologiske katastrofen i Israel og er sannsynligvis utslipp fra skip. Nyhetsbyrået Kan melder at det greske skipet Minerva Helen er mistenkt for dette forurensende oljeutslippe

Israelkanalen har fått nytt kontonummer: 1506.49.09395 og Vipps 221012

Husk Israelkanalens Vipps-nummer: 221012, samt at vi har fått et nytt kontonummeret 1506.49.09395.

Ønsker du avtalegiro? Send SMS til 2210 med kodeord IKPARTNER, samt navn og adresse, så sender vi deg de nødvendige dokumentene. Du kan også få skattefradrag for dine gaver til Israelkanalen.

Tusen takk for forbønn og for den støtten du gir. Gud velsigne deg for det. At Israel igjen har fått sitt land, betyr så mye for Gud at han endog sier: «Jeg vil glede meg over dem og gjøre godt mot dem. Av hele mitt hjerte og hele min sjel skal jeg trofast plante dem i dette landet.» (Jer 32:41) Fra dette ser vi at Gud faktisk står fullt og helt bak sionismen. Den er made in heaven, for å si det sånn. Det er verdt å tenke på når sionismen blir angrepet også fra religiøse kretser

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER