Mars 2021

Israelerne har på nytt gått til valg (Foto: Ehud Amilton/TPS)

I forrige uke ble det avholdt valg igjen i Israel. Det var det fjerde valget i løpet av de siste to årene. Sent på valgdagen, tirsdag, proklamerte Benjamin Netanyahu seg som vinner. Selv om Netanyahu så ut til å vinne, var det veldig jevnt mellom blokkene. Det arabiske partiet Ra’am har klart å passere sperregrensen på 3,25%. Dette endret resultatet, slik at hverken Netanyahus blokk eller hans motstandere har et klart flertall. Både Naftali Bennets parti Yamina og det arabiske Ra’am står utenfor disse blokkene. Det er stor sannsynlighet for at Yamina ender opp med støtte til Netanyahu. Men selv med støtte fra Yamina vil Netanyahus blokk bare komme opp i 59 mandater, som er to mandater for lite til å sikre flertall. 

Mansour Abbas, partileder av Ra’am – parti på vippen (Foto Esty Dziubov/TPS)

Det spekuleres i om Ra’am kan komme til å støtte Likud og Netanyahu. De brøt ut av samarbeidet med Joint Arab List og lykkedes altså med å komme over sperregrensen og får fire mandater. Grunnlaget for disse spekulasjonene er den framgangen Israel har hatt gjennom diplomatiet med resten av den arabiske verden. Abrahamsavtalene med Emiratene, Bahrain, Sudan og Marokko har helt endret det politiske bildet i Midt-Østen. For dersom andre arabiske land kan se bort fra Palestina-konflikten og normalisere sine forhold til Israel, er det kanskje mulig at den arabiske befolkningen i Israel også kan gjøre dette. Israelske arabere søker i større grad på høyere utdannelser og blir en del av den israelske middelklassen. De arabiske partiene har som oftest støttet venstresiden, men det store spørsmålet er om de arabiske velgerne får større utbytte av å støtte høyresiden i Israel? Netanyahu har sagt at det er uaktuelt å ta med Ra’am i regjeringsforhandlinger. Det er derfor usannsynlig at dette kommer til å skje. 

Gideon Saar fra New Hope må velge mellom venstre og høyre (Foto: Gideon Markowicz/TPS)

Slik valgresultatet framstår er det et hebraisk ord som har en dekkende beskrivelse, nemlig balagan. Balagan betyr kort og godt kaos, og blir ofte benyttet for å beskrive den politiske situasjonen i landet. Men resultatet av valget kan likevel tvinge politikerne til å gå tilbake på sine ord, slik vi så det skje mellom Gantz og Netanyahu etter forrige valg. Den største muligheten for å lykkes med en stabil regjering er det nok dersom Nytt Håp, ledet av tidligere Likud-medlem Gideon Saar bryter ut av sin motvilje mot Netanyahu og at man får med seg Yamina. Politisk står de hverandre ganske nært. Etter påske vil president Rivlin gi den han syns ligger best an til å kunne lykkes med regjeringsdannelse dette oppdraget. Dersom man ikke lykkes med å få på plass en stabil regjering, vil det kunne bli et nytt valg igjen i oktober. 

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg kritisk til NTB (Foto: Skjermdump: Facebook)

Vi har i nylige programmer tatt opp den skjeve mediedekningen Israel får fra blant annet NRK og NTB. I løpet av mars ble NTB på nytt avslørt i sine løgner om Israel. Denne gang gjaldt det en sak med overskriften Palestinerne i Øst- Jerusalem får ikke stemme. I ingressen het det at selv om de betaler skatt til Israel, har ikke palestinerne stemmerett. En faktaramme som fulgte saken var full av feil. NTB innrømmet at det var deler av faktarammen som inneholdt feil informasjon, men avviser kritikken fra stortingsrepresentant Erlend Wiborg, FrP, om at de skaper et karikert narrativ av Israel-Palestina-konflikten. Her har selvsagt Wiborg helt rett, men viser også tydelig at NTB driver kampanjejournalistikk, ute av stand til å være objektive.

MIFF arresterer NTB (Foto: Skjermdump: miff.no)

Det er all grunn til å rette kritikk til den måten NTB formidler sine saker på. Det alvorlige med deres falske narrativ når det gjelder Israel, er at de formidler dette til store deler av den norske pressen. Mange aviser kopierer og legger ut saker direkte fra NTB. Det bør derfor stilles ekstra store krav til nøyaktighet og redelighet i en slik situasjon. Den omtalte saken er langt fra det som kan kalles god journalistikk. Vi trenger derfor aktører som MIFF som følger med og faktasjekker disse som selv gjerne faktasjekker andre.

Med Wolfgang Müller og Gisle Langård fra JNF-KKL i studio.

I uken før påske hadde jeg igjen tid i studio for opptak av nye program. Denne gang hadde jeg med meg sosialantropolog og debattforfatter Dag Elgvin, foruten Wolfgang Müller og Gisle Langård fra Jødisk Nasjonalfond – Keren Kajemet LeIsrael. I tillegg medvirket tidligere sogneprest Karl Frode Hilton i et program. Disse programmene får du se i de nærmeste ukene. Så planlegges det for opptak for nye program lenger fram. 

Israelkanalen har fått nytt kontonummer: 1506.49.09395 og Vipps 221012

Husk Israelkanalens Vipps-nummer: 221012, samt at vi har fått et nytt kontonummeret 1506.49.09395.

Ønsker du avtalegiro? Send SMS til 2210 med kodeord IKPARTNER, samt navn og adresse, så sender vi deg de nødvendige dokumentene. Du kan også få skattefradrag for dine gaver til Israelkanalen.

Tusen takk for forbønner og støtte! Det er spesielt viktig å be for situasjonen i Israel, at de lykkes med å få på plass en god regjering for landet. «Og når Jeg ser blodet, vil Jeg gå forbi dere; og plagen skal ikke komme over dere og utrydde dere når Jeg slår Egypts land.» (2. Mos 12:13) God påske!

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER