BILDE: Hans Jakob Bekken ved vraket i Maidalen. – Det gjorde noe spesielt med meg da jeg holdt deler av bakluka i hånda. Og jeg tenkte at haleskytteren på flyet opererte her. Og nettopp han døde i armene på Ogwin George, minnes Bekken.

 

Dokumentar 9. april: Mirakelet ved krigens inngang

9. april glemmes aldri i Norge. Dagen da vårt land ble okkupert av tyskerne. En dag fylt av tragiske hendelser, men også en dag for mirakler og gledelige hendelser. Dokumentaren du får se på denne dagen inneholder begge deler.

 

Fredag 9. april kl. 18.00 får du nok en gang Hans Jakob Bekkens dokumentar inn i TV-stua. Historien om den tragiske nedskytingen i Maidalen der ni britiske besetningsmedlemmer omkom og hvor bare en overlevde.

Og det er den overlevende dokumentaren i vesentlig grad handler om. Ogwin George var navnet, telegrafist ombord på en Short Sunderland som ble beordret til Norge for å hindre det som de visste skulle komme fra tyskernes side. Det endte med tragedie på aller første dag.

Rester av vraket kan i dag lokaliseres i skogsområdene sør for Tyrifjorden. Det er ingen lett vei å ta seg frem dit, men det er mulig.

 

Bauta på stedet

–Det finnes et skilt på grusveien du må ta innover mot området. Og vel fremme er det en bauta som minnes stedet, sier Hans Jakob Bekken. Selv kom han helt frem først på tredje forsøket.

–Jeg jobbet med dokumentaren i 2017. Den har gått to ganger på TV Visjon Norge. Det var jo spesielt i fjor, 80 år siden invasjonen fant sted, sier Bekken.

Oppdraget førte han ikke bare til det aktuelle havaristedet, men også til museet til det britiske flyvåpenet der en tilsvarende flytype som den havarerte er utstilt.

Ogwin George, som overlevde, trodde han skulle dø der ute i marka 9. april 1940. Der og da i snøen så han bildet av Jesus hjemme på barnerommet i Wales. Og han påkalte Vår Herre i sin smerte og nød.

Samtidig var det en person i Drammens-området som ikke fikk sove den aktuelle natten. Det var noe som dro ham mot havaristedet i Maidalen. Han dro av gårde, fant Ogwin George og satte i gang hjelpeaksjonen.

 

I NRK-programmet til Erik Bye

De to møtte hverandre flere ganger etter krigen, blant annet på NRK i en av Eik Byes mange populære programmer. Her nevner Ogwin George blant annet: – Vi var ganske religiøse i min barndom.

«Vi» er hans familie og Hans Jakob mener at hans foreldre kan ha stått midt oppe i den vekkelse som fant stede i Wales helt ved starten av 1900-tallet. Gruvedrift sto sentralt i Wales og under vekkelsen i 1904 og 1905 ble 150.000 mennesker omvendt til Gud. Det skapte stor oppmerksomhet – og mye motstand.

Hans Jakob Bekkens interesse for saken handler i utgangspunktet om hans store interesse for krigshistorie. Bekken er også programleder på Callcenteret under Studio Direkte på TV Visjon Norge – og omsorgspastor samme sted.

–Jeg fikk en bok av noen venner. Og på side 80 i denne boken sto det om denne historien i Maidalen. Det var slik det hele begynte og som til syvende og sist endte med denne dokumentaren, sier Bekken.

Følg med fredag 9. april kl. 18.00 under programtittelen «Gjensyn på fredag». Denne historien går ikke ut på dato.