BILDE: Magnus Hågå sjekker blodtrykket til Bjørn Gjellum. Det er en del av den ukentlige treningen på Aker.

 

Fikk hjerneslag – dokumentar om Gjellums vei tilbake

Bjørn Gjellum ble rammet av hjerneslag i april 2019. Veien tilbake har vært lang og hard. – Men hele veien har Herren holdt meg i hånda, sier den kjente programlederen. Nå kommer dokumentaren «Gjellum vender tilbake».

 

Fredag 14. mai kl. 18.00 er det premiere på denne utgaven av «Min vei mitt liv». Den handler om Bjørns liv de siste to årene – om øyeblikket da alt gikk i svart under et møte i Moss, via ambulanse og helikopter til Ullevaal sykehus, via opptrening og en vei tilbake.

Bjørn Gjellum (66) er for de fleste i kristne kretser kjent som leder av TV-programmet «Arena», produsert av Evangeliesenteret og i mange år vist fast på TV Visjon Norge.

Han var også redaktør av Evangeliesenterets magasin «Ennå er det håp».

Han er en aktet og respektert person på Stortinget der Bjørn gjennom sitt program «Arena» har intervjuet det som er av kjente politikere.

 

Programmet er savnet

Og i programmet som kommer forteller Bjørn at programmet hans er savnet. Han lengter etter å komme i gang igjen. Det er faktisk ingen umulighet.

Mye av dokumentaren «Gjellum vender tilbake» er lagt til «Forsterket rehabilitering Aker» i Oslo, en kort kjøretur fra der han og kona Heidi har sin leilighet.

Det er her den virkelige fremgangen har vært å spore. Den hjelpen han har fått nettopp her er noe Bjørn setter utrolig høyt. Men aller mest takker han Vår Herre, som han vet har holdt tak i hånda hans hele den lange reisen tilbake.

Bjørn har gått mange trappetrinn, balansert på gjenstander på gulvet, blitt dratt i sele og mye annet av nødvendige grep.

Fysisk sett er det langt fram for Bjørn, men hodet er på plass, ja, om muligens enda klarere enn tidligere. Slaget traff «riktig» da det smalt og Gjellum gikk i svart.

 

– Pasienten skal til Ullevaal

Det skjedde en aprildag i 2019. Gjellum skulle på et møte hos sin arbeidsgiver i Moss kl. 10.00. Men først ville han svinge bortom Svinesud, på svensk side, og handle litt. Han kjøpte fire brett med Pepsi Max, for som Bjørn sier i dokumentaren: – Det var jo påske.

Møtet gikk sin gang fra kl. 10.00. Tema var distribusjonen av «Ennå er det håp».

Da han helt mot slutten av møtet fikk spørsmål om det var noe mer, var ikke kropp og hode med lenger. Alle skjønte at noe var galt fatt.

Ambulanse kom og denne var utstyrt med et spesielt utstyr som scannet hjernen og som førte til at Bjørn, i stedet for å havne på Kalnes, på hovedsykehuset i Østfold, i stedet ble beordret til Ullevaal Universitetssykehus i Oslo.

Så på et jorde i Østfold møttes bil-ambulansen og helikopter-ambulansen – og av gårde bar det.

Rehabiliteringen har gått via helsehus, Sunnaas sykehus på Nesodden, men ikke minst «Forsterket rehabilitering Aker».

 

Står på pinner for de rammede

Her, sammen med andre slag-pasienter, står personalet på pinner for at de utsatte skal få en sjanse til å leve så normalt som mulig igjen.

Bjørn Gjellum er en av dem. Slaget førte ikke til kollaps av hjernen og det gjør at han sysler med tanken om et come back av «Arena», en ny versjon anno 2021. Og han går med planer om å skrive bok. Inngangs-kapitlet er klart, det samme er bokens tittel: «Slag-Bjørn». Humor er det i hvert fall ingen ting i veien med.

Men først altså, dokumentaren om selve hovedpersonen. «Gjellum vender tilbake» blir vist i programposten «Gjensyn på fredag» 14. mai kl. 18. Programmet er laget av Alf Henning Fredstad og Daniel Øverland (foto).

BILDE: Bjørn Gjellum har nådd toppen av trappa, bokstavelig talt. Det har vært mange trappetrinn, balansetrening og mye annet. Og hele tiden har fysioterapeut Magnus Hågå (i bakgrunnen) stått ved hans side og pushet Gjellum fremover.