Mai 2021

Israels frosvar Iron Dome til venstre i ferd med å nøytralisere rakettene fra Hamas til høyre (SoMe)

Mai måned har vært en påkjenning for Israel. Det begynte med uroligheter og opptøyer i Jerusalem. Bakgrunnen har vært påstander om at Israelske myndigheter kaster ut palestinere fra bydelen Sheik Jarrah i Jerusalem. I argumentasjonen og reportasjene blir det hevdet at Israel gjennom dette driver med etnisk rensning. Disse påstandene er ikke annet enn ondsinnet løgn for å oppildne opinionen mot Israel. Realiteten i denne saken er at de boligene det er snakk har vært i jødisk eie siden før 1948, altså fra mandatperioden under britisk styre. Da britene trakk seg ut i 1948, gikk blant annet Jordan til krig mot den nyetablerte staten Israel, med det resultatet at de ulovlig okkuperte den østlige delen av Jerusalem fram til Israelerne gjorde slutt på denne okkupasjonen i 1967. Jordanerne var fullstendig klar over at eierskapet til bygningene tilhørte jøder. På grunn av manglende betaling av husleie har eier startet en sivilrettslig prosess. Betaler man ikke leie, er det normalt at man til slutt blir dømt til fraflytting.

Islamske opprørere med molotov-cocktails antente trær oppe på Tempelhøyden (Foto: TPS)

At dette skjedde under muslimenes fastemåned ramadan gjorde vel også sitt til at urolighetene spredde seg. Arabiske gjenger banket opp jøder på vei til Vestmuren for å be, filmet dette og delte på sosiale medier. Dette ledet til at flere gjorde det samme. Til slutt ble det voldelige demonstrasjoner med konfrontasjoner. Hamas på sin side ga Israel ultimatum om å trekke seg bort fra Tempelhøyden og Sheik Jarrah innen kl 18 den 10. mai. Like etter fristen sendte de mer enn 150 raketter fra Gaza mot Israel. Etter 11 dager ble det avtalt en våpenhvile, og den ser ut til å holde.

Palestinernes president Mahmoud Abbas, “Abu Mazen” (Foto: Ehud Amilton/TPS)

Hovedproblemet ligger i konflikten mellom Fatah og Hamas. Ved forrige valg i 2006 fikk Hamas flertall i Gaza, mens Fatah beholdt sin ledende posisjon i Judea og Samaria og dermed også presidentskapet i PA. Overgangen til et Hamas-styrt Gaza endte i borgerkrig mellom dem i 2007. Det har ikke vært avholdt valg siden, men president Mahmoud Abbas annonserte et valg som etter planen skulle holdes den 22. mai. Den 29. april utsatte Abbas dette valget på ubestemt tid. Hamas kalte dette et kupp. Politiske analyser peker på dette som en bidragende faktor til de siste ukenes kamper mellom Israel og Hamas. Det kan virke som om Hamas har styrket sin posisjon blant den arabiske befolkningen, som gjerne ser at nye valg blir gjennomført. 

Litt grafisk statistikk fra IDF.

IDF opplyser at Hamas har sendt 4360 raketter mot Israel. Israels fremste forsvar er Iron Dome. Dette forsvarsvåpenet klarer å avskjære 90 prosent av rakettene. Likevel er det noen av rakettene som dessverre slipper gjennom. I løpet av denne krigen har 13 mennesker i Israel mistet livet. Dette inkluderer både jøder, arabere og andre nasjonaliteter. IDF har angrepet over 1500 mål på Gaza, deriblant 675 utskytningsramper for raketter. I  tillegg er ca 100 km med Hamas’ tunnelsystem, metro, under Gaza, blitt ødelagt. Over 200 terrorister fra Hamas har også blitt drept. 

Bildet viser oppskytninger og treffpunktene fra Hamas sine raketter på Gaza.

Rakettene som Hamas benytter har blitt mer og mer avanserte og dekker et større område i Israel. Likevel ser det ut som mange av oppskytningene er rene fiaskoer. For 680 av rakettene eksploderte i Gaza. Årsaken til dette skyldes enten feilproduksjon eller feil bruk. Det er altså over 15 prosent av rakettene som aldri når Israel. Hvor mange sivile som drepes på Gaza på grunn av dette, vites ikke, da Hamas alltid vil skylde på Israel.

Østerrikes kansler Sebastian Kurz twitret landets støtte til Israel med dette bildet.

Israel har denne gang fått støtte fra en rekke stater, blant annet fra USA. Om dette skyldes at man der var glad for at fokus ble tatt bort fra revisjonen av valget i Arizona, vites ikke. Uansett var det positivt at Biden støttet Israel. Også europeiske land som Storbritannia og Tyskland støttet Israel. Den 14. mai, Israels nasjonaldag etter den gregorianske kalenderen, ble det israelske flagget heist i sympati med Israel på det østerrikske regjeringsbygget i Wien. I Praha firte man EUs flagg og heiste Israels flagg.

Partileder Naftali Bennet og Ayelet Shaked på Yaminas siste valgvake (Foto: Ehud Amilton/TPS)

Konflikten har også tjent statsminister Netanyahu, da det har blitt klart at venstresiden ikke vil få flertall for en ny regjering likevel. Dette fordi Naftali Bennets parti Yamina, ikke vil støtte en felles regjering med et arabisk parti. Dersom det ikke blir en samlingsregjering, vil det bli nyvalg igjen i august, denne gang for femte gang. Et valg er veldig kostbart for landet, så vær med og be om at Guds plan lykkes.

Shurat Hadin drar lederene fra Hamas for retten for krigsforbrytelser (Faksimile: Jerusalem Post)

Vi har tatt opp skjevhetene fra den Internasjonale straffedomstolen i Haag tidligere. Nå har Shurat HaDin, ledet av Nitsana Darshan Leitner, anmeldt ledelsen i Hamas for krigsforbrytelser. Anmeldelsen, på vegne av beboerne i nærområdet til Gaza, anklager terroristgruppen for med overlegg å beskyte israelske sivile med mål om å drepe eller skade dem. Be om at de lykkes i dette.

Israelkanalen har fått nytt kontonummer: 1506.49.09395 og Vipps 221012

Husk Israelkanalens Vipps-nummer: 221012, samt at vi har fått et nytt kontonummeret 1506.49.09395.

Ønsker du avtalegiro? Send SMS til 2210 med kodeord IKPARTNER, samt navn og adresse, så sender vi deg de nødvendige dokumentene. Du kan også få skattefradrag for dine gaver til Israelkanalen.

Tusen takk for all forbønn og støtte! Jeg minner om ordene i 1. Mos 12:3 «Jeg vil velsigne dem som velsigner deg, og forbanne den som forbanner deg; og i deg skal alle slekter på jorden bli velsignet.»

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER