BILDE: Slik ser et typisk svindelforsøk på Facebook ut. Bemerk deg spesielt at navnet og uniformen på bildet er amerikansk, og at språket både er på engelsk, virker kunstig og overdrevent smigrende. Denne gangen er det altså ikke gjort noe forsøk på å utgi seg for å være en nordmann.

Svindelforsøk på Visjon Norges facebook-profil: Dette bør du gjøre

Bakmennene som står bak de falske brukerkontoene, prøver seg på alle slags utspekulerte metoder: Fra å utgi seg for å være en kjendis med ønske om kontakt, til å være en eldre enkemann med ønske om å donere et større beløp.

 

Motivasjonen bak det hele er stort sett den samme: Å lure reelle brukere til å enten oppgi betalingsinformasjon, eller å gjøre direkte transaksjoner i nettbanken.
I denne saken får du noen generelle råd til hvordan du kan identifisere svindel-kontoer på Facebook. Dersom du skjønner at du er forsøkt utsatt for et svindelforsøk må du for all del ikke respondere. Det beste alternativet er å blokkere kontoen og rapportere kommentaren til Facebook.

 

Vær obs på dette
De fleste har hørt det gamle ordtaket: Dersom noe virker for godt til å være sant, er det som oftest det. Det vil alltid være lurt å utvise en sunn mengde skepsis dersom fremmede søker kontakt gjennom sosiale medier med grandiose lovnader. De falske svindelkontoene har dessuten noen fellestrekk:
*Kontoene har sjeldent mer enn ett profilbilde å vise til, og bærer preg av nylig å ha blitt opprettet.
*Navnene på kontoene er som oftest utenlandske, og som oftest typiske amerikanske.
*Svindelforsøkene gjøres som oftest fra utlandet. Derfor er kommentarene sjeldent skrevet slik som man ellers ville forventet av en nordmann. Ofte inneholder kommentarene flere språklige feil eller dårlige oversettelser fra engelsk, som regel gjort gjennom et dataprogram.
*Brukerkontoene er ofte overdrevent interesserte i å oppnå kontakt med tilsynelatende tilfeldige, men reelle brukere. Det heller ikke uvanlig at det loves bort store pengesummer til den første som melder seg.

 

Rekordmange bedrageriforsøk
Det er ikke bare Visjon Norges facebook-sider som er utsatte for falske kontoer med uærlige motiver. Ifølge tall fra politiets straffesaksregister mottok politiet 23.100 anmeldelser på bedrageri i 2022. Det er en økning på over 20 prosent fra året før.
Politiet oppgir at det fleste bedragerisakene gjelder digital svindel.
–De kriminelle utvikler seg i takt med digitaliseringen av samfunnet. Dette er i tråd med hva vi har forventet og varslet om i tidligere trusselvurderinger, fortalte Økokrim-sjef Pål Lønset gjennom en pressemelding fra Økokrim publisert i februar i år.