BILDE: Conrad Myrland i MIFF (t.v.) sier at interessen for deres arbeid har sett en betydelig vekst. I forrige uke ble det så fullt ved ett av deres arrangementer at flere ikke fikk plass. Her avbildet sammen med Håkon Sengsvoll i forbindelse med et tidligere opptak til Israelkanalen.

Interessen for informasjon fra Israelvennlige kanaler øker

Siden terrorangrepet mot Israel 7. oktober i fjor har det knapt gått et døgn uten at den pågående krigen har sikret seg førstesider i den norske pressen. Hatet mot både Israel og jøder er i drastisk økning. Samtidig er det mange nordmenn som velger å vise det motsatte.

 

–Interessen for vårt arbeid har økt betydelig. Det ser vi både i medlemstall, følgertall i sosiale kanaler og ikke minst antall fremmøtte ved møter i vår regi, forteller leder i «Med Israel for Fred (MIFF)» Conrad Myrland.

 

Kritisk til regjeringen og massemediene
Han tror forklaringen ligger i at det er mange som ønsker å vise sin støtte til Israel i kjølvannet av Hamas sitt terrorangrep på Israel 7. oktober. Samtidig hevder han at både regjeringen og de norske massemediene har tatt klar side i konflikten.
–Regjeringen har plassert seg som en av de mest Israel-kritiske i Europa. Det er lite diskutabelt. Dette skryter de nemlig av selv, sier han.
Samtidig mener han at det skal godt gjøres å finne objektive fakta om man utelukker velger å oppsøke de norske massemediene for å innhente informasjon om konflikten.
–De fortsetter med sin ensidige dekning. Det finnes dessuten en enorm overdekning sammenlignet med andre konflikter. Målet er å fremstille Israel på mørkest mulig vis. Oppfordringer til folkemord på jøder blir samtidig ignorert, sier han.

 

Ble helt fullt ved arrangement
For å få og bidra til et mer nyansert bilde på konflikten, er det altså mange som heller velger å oppsøke «MIFF» og ikke minst deres arrangemeter. Det merker han godt til.
–For å ta to eksempler fra forrige uke: På mandagen var det over 500 fremmøtte ved et arrangement ledet av oss i Stavanger. På tirsdag hadde vi et nytt arrangement ved kulturhuset i Oslo. Da ble det så fullt at mange dessverre ikke fikk plass, forteller han.

Det er ikke bare MIFF som opplever en økning i interessen for informasjon om Israel fra et annet perspektiv enn det som formidles gjennom massemediene. Også Håkon Sengsvoll i «Israelkanalen» og Visjon Norge merker liknende trender.
–Konflikten mellom Israel og Hamas har forhåpentligvis gjort at mange har blitt mer bevisste på sitt forhold til Israel. Dessverre er det også mange som lar seg påvirke negativt av mediene, sier han.
Samtidig mistenker han at det er mange som også stiller seg tvilende til om all informasjon formidlet gjennom norske mediekanaler kan vurderes som troverdig.
–De store mediehusene har en tendens til å være negativt vinklet mot Israel. Nyhetene som rapporteres er ikke objektive nyheter, men sett gjennom visse perspektiver, sier han.
Det betyr ifølge han at det oppstår et informasjonsvakuum massemediene ikke verken klarer eller ønsker å fylle.
–Informasjonsbehovene for sannferdige opplysninger om konflikten øker. Da har man en tendens til å gå til de kildene man stoler på. For mange fremstår «MIFF» og «Israelkanalen» som gode alternativer, forteller han og legger til at han har opplevd en økning i responsen og gode tilbakemeldinger den siste tiden.