BILDE: Daniel Aweida er bosatt i Norge, men har tilbrakt de fleste av sine leveår i Israel. Der har han også tjenestegjort for forsvaret. Det kan trygt sies å være en utakknemlig jobb. Foto: Privat.

Daniel hetses etter militærtjeneste i Israel

Norsk-Israeleren Daniel Aweida har ikke gjort annet enn sin militære plikt. Etter 7. oktober reiste han til hjemlandet for å forsvare Israel. Etter hjemreisen til Norge møtes han med sterke anklager. Mer om dette på lørdag.

 

–I Norge formidles dessverre konflikten mellom Israel og Hamas utelukkende fra den ene siden. Mediene kaller krigen i Gaza for et folkemord. Daniel anklages for å være en barnemorder. Dette kunne ikke vært mer virkelighetsfjernt, forteller Liv Søvde Kallevig.

 

Møtes med grove anklager
Lørdag 3. februar klokken 20.00 er hun tilbake i rollen som programleder for «Oslo Live». En av hennes tre gjester er Daniel Aweida. Han befinner seg i slutten av 20-årene og har tilbrakt mesteparten av livet i Israel. Faren er araber og moren er norsk.
I 2019 flyttet han til Norge. I dag er han gift og har barn. Sammen med kona er de to ungdomsledere i Filadelfia Vennesla.
Som ung mann avla han den obligatoriske treårige tjenesteplikten i det israelske forsvaret på lik linje med sine øvrige landsmenn. Etter angrepet den 7. oktober i fjor vente han tilbake til hjemlandet for å verve seg til ny tjeneste. I dag er han tilbake på norsk jord. Nå står han ovenfor en ny konflikt.
–En av kommentarene han har fått er at han er uegnet i rollen som konfirmantleder og anklages altså for å ha bidratt til folkemord. Daniel har jo selv arabisk bakgrunn. Det tyder på en helt grunnleggende mangel på kunnskap om både han og den israelske krigføringen, sier Søvde Kallevig.

 

Hevder kunnskapsløshet blant nordmenn
Ifølge programlederen er det helt andre grunner som ligger bak de israelske kamphandlingene på Gaza. Hun mener at landet er tvunget til å forsvare seg for å unngå «endemålet fra motparten om å utslette den jødiske befolkningen».
–Folk har allerede glemt hva som skjedde den 7. oktober i fjor. Israel er et multikulturelt land hvor menneskeverdet for alle står sterkt. Jeg håper dette intervjuet med Daniel kan bidra til folkeopplysning, sier hun.
Terrorangrepet den 7. oktober i Israel ble utført av terrororganisasjonen Hamas. Over 1.200 mennesker ble drept. Fortsatt holdes over 100 som gisler på Gaza.

 

Ble satt fri fra depresjon
Daniel blir altså gitt muligheten til å levere sitt perspektiv på både konflikten og reaksjonene som har kommet fra øvrige nordmenn på lørdag. I tillegg til dette er det to gjester til som skal bidra til sendingen. En av dem, og kveldens andre sørlending, er Sara Ulsted Mojlanen.
Den unge jenta i 20-årene har tidligere fortalt om sine psykiske kamper under oppveksten. I august 2022 fortalte hun sin historie i en sending av «Midt på dagen».
–Allerede i seksårsalderen fikk jeg angst. Med årene ble det psykiske problemene bare verre. Moren min gjorde alt hun kunne for å gi meg den hjelpen jeg trengte. Jeg forsøkte det meste. Resultatene var marginale, fortalte hun.
Den unge jenta er ikke oppvokst i en kristen familie. På videregående kom hun i en kontakt med en kristen jente. Det ble løsningen.
–Hun fortalte at det finnes håp hos Herren. Jeg var så desperat at jeg var villig til å prøve alt og ble med på et ungdomsmøte i en menighet. Der fikk jeg føle på både Gudsnærværet og en følelse av at jeg var god nok som jeg er, sa hun.
Pastorens ord fra talerstolen traff henne rett i hjertet. Etter at møtet var slutt bestemte hun seg for å ta imot Jesus. Gradvis ble angstens løgner skiftet ut med sannheten.

 

Brennende ung misjonær
Sist, men ikke minst, får publikum se og høre den unge og brennende Ann-Louise Karlsen. Hun har vokst opp i en kristen familie og tilhører Romani-folket. Faren hennes har vært reisende sang-evangelist i mange år.
–Ann-Loiuse hadde et sterkt møte med Jesus som 19-åring og siden da har det vokst frem en brann i hennes hjerte etter å nå ut med evangeliet. Hun er med i menigheten «Bless» i Sarpsborg. Og, vi skal høre hennes historie og høre henne både synge og spille, sier programleder Liv Søvde Kallevig.