BILDE: Jan Benjamin Rødner fra «Miff» sitt hovedstyre synes det er leit at interesseorganisasjonen opplever så stor motstand med sine forsøk på å se til at lidelsene under 7. oktober i Israel i fjor blir gjort kjent for det norske publikum. Han deltok som gjest over videolenke under «Studio Direkte» fredag 2. februar.

Avlyste MIFF-arrangement: – Det er angrep på ytringsfriheten

Planen var blant annet å vise dokumentarfilmen om massakren på musikkfestivalen «Supernova» i Israel 7. oktober i fjor. I siste liten bestemte «Lagunen kino» i Bergen seg for at arrangementet ikke kunne gjennomføres.

 

Det er ikke første gang norske aktører har stått i veien for at dokumentarfilmen vises for det norske filmpublikum. I januar i år takket statskanalen NRK nei til å vise filmen på TV. Det til tross for at filmen er kjøpt inn av både svensk og dansk rikskringkasting.

 

Mener filmen skulle gått på TV
–Det ville vært naturlig at NRK hadde vist denne filmen. Det er ikke hverdagskost at det kommer konstruktiv informasjon fra Israel på den norske statskanalen. «Med Israel for fred» har imidlertid valgt å kjøpe rettighetene – slik at vi kan vise dokumentaren på våre arrangementer, fortalte Jan Benjamin Rødner fra «Miff» sitt hovedstyre under «Studio Direkte» fredag forrige uke.
Dokumentarfilmen er på cirka en time og handler om massakren under «Supernova-festivalen» utført av terrororganisasjonen Hamas som del av angrepet mot Israel 7. oktober i fjor.
Under angrepet mot musikkfestivalen ble 364 mennesker drept og 40 fraktet til Gaza som gisler. Angrepet den 7. oktober har totalt kostet 1.200 mennesker livet. Det befinner seg fortsatt over 100 israelske gisler på Gaza. Det er ukjent hvor mange av dem som fortsatt er i live.
–De bestialske gjerningene fra videoklippene som inngår i dokumentaren, er sladdet. Derfor kan det heller ikke hevdes at filmen i seg selv er for grotesk til å sendes på TV, hevdet han.

 

Ble avvist av kino i Bergen
Tross liten interesse for dokumentaren hos statskanalen, tar «Med Israel for fred» ansvar for at filmen når frem til det norske publikum. Likevel har det vist seg å ikke være så lett å gjennomføre slike arrangementer. Det fikk de senest erfare kort tid etter at en visning skulle finne sted i «Supreme-salen» på «Lagunen Kino» i Bergen 7. februar. Kort tid før selve kvelden fikk de en epost fra senterledelsen om at arrangementet var avlyst. Det ble begrunnet med en angivelig sikkerhetsrisiko ved gjennomføringen av arrangementet. Palestina-aktivister har gjort seg kjente for å gå til massive motdemonstrasjoner mot arrangementer som taler til fordel for Israel. Det synes Rødner er uheldig.
–Jeg skjønner at det ikke er lett for en kommersiell virksomhet å vise en dokumentar som kan fremstå som et politisk standpunkt. Samtidig er det problematisk at palestina-aktivister klarer å sensurere informasjon som er til israelsk fordel, hevdet han og påpekte at terroren 7. oktober var et rent antisemittisk angrep med mål om å utrydde både jøder og den israelske staten.
29. november i fjor fikk Palestinakomiteen og LO avholde pro-palestinsk arrangement med pengeinnsamling ved samme kino.

 

Gir seg ikke
Jan Benjamin Rødner mener at dokumentarfilmen vil være til stort utbytte for det norske publikum for å bli mer opplyste om angrepene som fant sted den 7. oktober og fortalte at «MIFF» nekter å gi seg i kampen om å se til at arrangement med visning av dokumentaren finner sted fremover. Han opplyste også om at alle planlagte visninger annonseres gjennom «MIFF» sine nettsteder.
–Vi får daglige doser av propaganda om situasjonen på Gaza. Det er klart at situasjonen er fryktelig for palestinerne. Samtidig bør også lidelsene på israelsk side belyses. Dette handler om ytringsfrihet. Derfor mener vi at denne dokumentaren må vises på norske kinoer, selv om det stadig kommer nye forsøk på å sensurere oss, fortalte han.