BILDE: Unni Thorsen (t.v.) og Unni Fredstad samtalte i menighetslokalet til «Håp for Shkodër» i det nordlige Albania.

Slik var Unni Thorsens oppvekst: «Veien hjem» på TV 2. og 3. april

Programserien «Veien hjem» har vært et fast innslag på TV i mange år. Nå kommer en ny utgave på en halv time – tirsdag 2. april kl. 19 med reprise kl. 14.30 dagen etter. Her møter Unni Fredstad en annen Unni, med Thorsen til etternavn.

 

Samtalen mellom de to dreier seg om Thorsens oppvekst, hennes utfordringer, arbeid og veien til frelsen. Det er en historie som ikke så mange kjenner til. Denne samtalen er gjort i Albania, i møtelokalet til menigheten «Håp for Shkodër». Det er en interessant fortelling, fra oppveksten på Simensbråten i Oslo, ikke langt fra den kjente Ekebergsletta, via forflytningen til Frogner i samme by og til hennes oppfatning av den kristne tro.
Unni Thorsen hadde en forståelse av at Gud var god, men ytre formeninger fra den eldre generasjon fikk henne til å tvile. For Unni følte at det de eldre formidlet handlet om forbud. Hun hadde jo ikke lov til noe.

 

Noen endrer vår oppfatning
Men så er det ofte slik at vi mennesker møter personer på veien som endrer vår oppfatning, og det Unni hadde oppfattet som en «god Gud», det viste seg å stemme. Hun ble – litt tilfeldig – en del av søndagsskolen og medlem av et kristent kor.
Samtalen handler mye om hennes utfordringer med sykdom. Men en dag møtte hun Jesus. Det skjedde i Høyres hus i Oslo der to glade, kristne cowboyer, Svein og Kåre Johnsen, sang og forkynte Guds ord.
Unni Thorsen hadde fått øye på dem via TV-skjermen, og iveren etter å gå på deres møter ble stadig sterkere. Så en dag dukket hun og moren opp i Høyres hus. Og det ble et vendepunkt i Unni Thorsens liv.

 

Hennes første år i Oslo
Under TV-aksjoner for arbeidet i Albania er det, naturlig nok, mest fokus på hennes arbeid blant fattige der nede på Balkan. Men få kjenner historien fra hennes første år.
Hele hennes liv er for øvrig dokumentert i boken «Kallet, mitt Albania», som kom i fjor. Og helt til slutt i TV-programmet blir det henvist til denne hvis man vil dvele mer ved hele hennes historie.
PS: I mer enn 30 år har Unni Thorsen nå vært misjonær i det nordlige Albania, i og rundt byen Shkodër, landets tredje største by. Og hennes menighet, der Koli Puka er pastor, har i årevis samarbeidet med Visjon Norge om nødhjelp til oppdraget.

BILDE: I dette huset på Simensbråten i Oslo vokste Unni Thorsen opp.