BILDE: Nederlandske Maureen van den Bogaardt (t.v.) og Margreet Gundersen jobber til daglig med å planlegge sendingene til henholdsvis Visjon Norge og Vision Sverige. De er to av mange utenlandske ansatte på Visjon Norge i Mjøndalen.

 

Legger programkabalen i Sverige og Norge – og begge er fra Nederland

Margreet Gundersen og Maureen van den Bogaardt har to ting til felles: De kommer begge fra Nederland, og bærer samme yrkestittel, nemlig  programkoordinator. Men hva innebærer denne jobben, og hva førte dem til Norge?

 

–I korte trekk står vi ansvarlige for å planlegge sendetidspunkt til alt innhold som går ut på lufta. Et tett samarbeid med kanalens sendepartnere er helt essensielt – sik at vi sammen skaper så god TV som mulig, forteller Margreet.

 

Når ut til det yngre publikum i Sverige

Margreet Gundersen har vært ansatt i Visjon Norge siden 2010. Hun forteller at den første stillingen var i kanalens arkiv-avdeling, men at hun etter hvert fikk jobben som produktkoordinator – først for TV Visjon Norges egne programmer – så for søsterkanalen Vision Sverige, da det ble bestemt å satse på det svenske publikum for alvor.

–Det som er veldig spennende med Vision Sverige er at vi har lyktes med uprøvde konsepter. Det har vært stor stemning for å si ja i stedet for å være skeptisk – også fra lederskapets side – og det har gitt resultater. Jeg er stolt over at Vision Sverige når ut med evangeliet til et ungt publikum.

 

Lang erfaring fra TV-bransjen

Maureen van den Bogaardt kjenner seg godt igjen i arbeidsbeskrivelsen til Magreet. Hun har vært ansatt i Visjon Norge siden 2015, og har sammen med Jan Åge Bråten (omtalt i egen sak her) ansvar for planleggingsarbeidet med programmene som går på TV Visjon Norge. Erfaringene innenfor TV-virksomhet strekker seg imidlertid lenger tilbake enn som så. I Nederland var hun blant annet ansatt som regissør ved flere av de større kanalene.

–Men å jobbe med kristen-TV – og ikke minst å jobbe med de oppgavene jeg har i dag, var for meg noe helt nytt, forteller Maureen.

Margreet var imidlertid optimistisk fra første dag:

–Da jeg fikk høre at en kvinne fra Nederland, med bakgrunn fra TV-bransjen der nede, hadde søkt på en stilling her på Visjon Norge, så forsto jeg med en gang at kompetansen var på plass, tilføyer den blide kollegaen.

 

Opplever de samme utfordringene

Men jobben har sine utfordringer. De er begge enige om at arbeidsdagene til tider kan være krevende:

–Vi streber etter å planlegge kvalitetsinnhold for 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Det er klart at dette kan være utfordrende, kanalen tar aldri pause, forteller Maureen.

–Det er en viss «overlapping» i programtilbudet til Vision Sverige og Visjon Norge. Da er det viktig å kommunisere med hverandre – vi ønsker ikke at samme innhold, skal sendes samtidig på begge kanalene. Det vil skade variasjonen, legger Margreet til.

 

Viktig med grundig forarbeid

Det er for sent å gjøre endringer etter at programmene er sendt på TV. Derfor jobber de begge for at alt er planlagt på forhånd til punkt og prikke. Samarbeid og kommunikasjon er kjente begrep og svært viktig:

–Når feil oppstår, er det som regel resultat av manglende kommunikasjon eller misforståelser. Jeg er veldig glad for å jobbe i et kreativt team. Denne jobben kan ikke gjøres uten et godt samarbeid ligger til grunn, forteller Maureen.

 

Margreet Gundersen mener også at det er viktig å tenke målgrupper når det kommer til sendetider og publikum:

–Vi har et annet publikum klokken 08 på en lørdags morgen enn en mandags formiddag. Det er det viktig å være bevisst på. Barneprogrammer og tyngre undervisningsprogrammer sendes ikke til tilfeldige tider, sier hun.

 

Tenker fremtidens TV-løsninger

De er begge to innstilte på at de tradisjonelle TV-løsningene ikke vil forbli uendret. Visjon Norge har den siste tiden satset stort på digitale tjenester; slik som nettbaserte strømmetjenester og podcast.

–Det er viktig at vi som en kristen kanal tilpasser oss den tiden vi lever i. At det er stor etterspørsel etter moderne TV-tjenester, er helt sikkert. Selv tilhører jeg en generasjon som har sansen for den gammeldagse måten å se TV, forteller Maureen

Margreet er av en noe annen oppfatning:

–Selv eier jeg ikke enn gang en TV. Vi ser programmer når det passer oss. Det er klart at slike løsninger tar større plass i mediehverdagen til folk flest. Men som Maureen forteller, er det fortsatt flere generasjoner som foretrekker tradisjonelle løsninger. Selv om glansdagene for den tradisjonelle TV-tittingen snart er over, vil den fortsette å være en viktig del av vårt arbeid i årene som kommer.

 

Flyttet til Norge for kjærligheten

De er imidlertid helt enige i at det var et godt valg å la kjærligheten lede dem til Norge. Margreet fant sin norske ektemann på en kristen festival for mange år siden:

–Nå har vi stiftet familie, og har sammen tre barn. Jeg har nok kommet for å bli. Men jeg blir aldri så norsk at jeg slutter å føle på nostalgien til den nederlandske sykkelkulturen.

–Det er også helt vanvittig hvor tradisjonsbevisste nordmenn er. Det kan på sett og vis være fint, men det må vel være åpenhet for å tenke nytt, også, forteller Margreet.

 

Maureen er på sin side gift med en mann av svensk opphav, men med sterke bånd til Norge. Med det ble naturlig at de bosatte seg i Norge.

–Det er nok blitt gode nordmenn av oss begge to. Jeg har i likhet med Margreet stiftet familie, og trives godt. Men jeg merker godt både fordeler og ulemper med begge kulturer. Det jeg savner med Nederland, er den sterke kreative tenkemåten, og sosiale arrangementer som festivaler – som er et sjeldnere i Norge. Samtidig står det norske forholdet til natur og friluftsliv i særstilling. Det setter jeg stor pris på, sier Maureen til slutt.