August 2022

Growasis-boksen sørger for vann til de unge trærne.

I juni-utgaven av Nytt fra Israelkanalen, fortalte jeg om besøket mitt hos Hayovel og Waller-familien på Har Brakha i Samaria. Har Brakha er hebraisk og betyr Velsignelsens fjell, som altså er det samme som Garisim. Nå er vi i gang med en ny innsamling for at enda flere trær skal kunne bli plantet på Garisim. Selv om det har vært fokus på dette nå i august, vil vi fortsette med dette i september. Hvert tre koster kr 500,- og da er man også med og støtter kanalen for å dekke de ekstra kostnadene vi har med produksjonen av tv-sendingene fra Løvhyttefesten. For i oktober setter vi igjen kursen mot Israel. En av dagene skal turgruppa være med og plante trær på Garisim og bli bedre kjent med folkene fra vår samarbeidspartner Hayovel. I skrivende stund er det fortsatt noen plasser igjen om du ønsker å få være med oss til Israel denne gangen. Ta i så fall kontakt med oss for påmeldingsskjema og brosjyre. I våre sendinger fra Israel kommer vi til å vise innslag fra treplantingen for Visjon Norge-skogen på Garisim.

Visjon Norge-skogen blir plantet på Har Brakha (Foto: Hayovel)

Treplanting burde være noe av det minst kontroversielle man kan være med på. I disse tider hvor vi blir skattet for utslipp av CO2, burde det være positivt at noen planter trær. Trær har som dere sikkert vet, evnen til å fange opp CO2, samtidig som fotosyntesen bidrar til produksjon av oksygen. Dette gjelder stort sett alle steder utenom Israel. Her ser venstresiden på treplanting med politiske øyne. Fordi det er et samarbeid mellom bosettingen Har Brakha og kristne, sier man at man stjeler arabisk jord. BDS bevegelsen er i Norge representert med blant annet KFUK-KFUM, som er svært kritiske til treplantingen vår. Likeledes har biskop Fiske uttrykt seg kritisk til dette. Det er ikke noe nytt at BDS-bevegelsen og våre biskoper er kritiske til Israel, men det er et lavmål å uttrykke sin kritikk mot treplanting. Den enkle begrunnelsen er at treplantingen vil være til gavn både for jøder og arabere. Man skulle tro at også araberne er interessert i å leve i et grønnere og frodigere land?

David Ben Gurion proklamerer Israels uavhengighet 14. mai 1948.

Hele Israel har tilhørt det osmanske imperiet. Osmanerne tapte første verdenskrig, og rettighetene ble overført til seierherrene, Storbritannia, Frankrike og Italia. Etter forhandlingene, kjent som San Remo-avtalen, ble områdene overført til det jødiske folket under et britisk mandatstyre fram til 1948. Fra midnatt 15. mai 1948, da mandatet var avviklet av britene, og Israel noen timer tidligere hadde proklamert sin uavhengighet, ble eiendomsretten formelt overtatt av den nye jødiske staten Israel. At både biskoper, vår regjering og FN hele tiden snakker om at jødiske bosettinger strider mot folkeretten er en absurd feiltolkning av begrepet folkerett. San Remo-avtalen er det folkerettslige, legale dokumentet som gir Israel rett til hele landet. Det er et ubestridelig faktum.

Joshua Waller fra Hayovel er vår partner for treplantingen i Israel.

Visjon Norge er igjen igang med treplanting i Israel. Som organisasjon som står med Israel, har vi vist vår støtte gjennom å plante trær i Israel i flere år. Det siste prosjektet hadde en trang fødsel da vi ønsket å plante på et nytt område. Jeg var gjentatte ganger i kontakt Jødisk Nasjonalfond for om mulig å finne et prosjekt for oss uten at det lyktes. På nyåret 2020 kom jeg i kontakt med Hayovel som ønsket å starte med treplanting. Dette viste seg å være et vellykket samarbeid, for de ønsket seg en partner som kunne få deres Greening Israel-prosjekt til å bli en realitet. Etter sommeren ble det så plantet trær i det som skal bli Visjon Norge-skogen. Selve skogen ligger i det jødiske samfunnet Har Brakha på Garisim, også kjent som Velsignelsens fjell fra Josva 8:33.

Vi ønsker å plante mange flere trær på Har Brakha.

Vi ønsker å plante mange tusen trær i dette området. På denne måten er vi med på å oppfylle Bibelens profetiske ord. Gud sier gjennom Esekiel at Ruinene skal bygges opp igjen. Dette landet som lå øde har blitt som Edens hage. De ødelagte byene er nå befestede og bebodde. Da skal nasjonene som er igjen rundt dere vite at jeg, Herren, har gjenoppbygget de ødelagte stedene og plantet det som var øde. Jeg, Herren, har talt det. Jeg vil gjøre det, sier Gud (Esekiel 36.33-36).

Yair Lapid nekter å møte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Foto: Eitan Elhadez-Barak/TPS)

Utenriksminister Anniken Huitfeldt skal besøke Israel i september. Hun ville treffe statsminister og utenriksminister Yair Lapid. Men han har avvist hennes ønske. Miff melder at Huitfeldt blir avvist etter at Norge i juni valgte å innføre krav om spesialmerking av varer fra israelske bosettinger. I svaret Norges ambassadør fikk fra utenriksdepartementet ble det listet opp en rekke negative tiltak som Norge har gjort mot Israel, hvor altså merkingen av varer fra Judea, Samaria og Golan er det siste.

Fint å få treffe Gro og Bruno Wenske igjen på herlig Israelhelg på Hermon.

Siste helgen i ferien besøkte vi Gro og Bruno Wenskes stevne på Hermon. De er noen av mine forbilder når det gjelder helhjertet støtte til Israel. Per Antonsen talte der om hva den norske staten er med på å gjøre mot Israel. Når vi samtidig ser Israels svar til vår utenriksminister, forstår vi at vi virkelig trenger å be om at landet vårt må vende om, slik at Norge går fra å være en geitenasjon til å bli en fårenasjon. Tusen takk og Gud velsigne deg rikelig for at du står med oss i bønn og støtte!

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER