Oktober 2022

Jan Hanvold og Joshua Waller ved skiltet til Visjon Norge-skogen.

Vel hjemme igjen fra Løvhyttefesten i Israel, sitter jeg med en stor takknemlighet over en vellykket produksjonstur. Det er alltid en del ting som løser seg når man er i bevegelse, men det er fantastisk å merke Guds omsorg og velsignelse gjennom de planer som legges og de praktiske utfordringene man møter. Selv om vi etterhvert har mange års erfaring med produksjoner i Israel, var det likevel som å gå opp sporet på nytt, på grunn av at vi har vært utestengt fra Israel siden 2019.

Filadelfia Lovsang i Pais Arena, Jerusalem.

TV-sendingene begynte utendørs fra Kapernaum, ved bredden av Genesaretsjøen. ICEJ var spente på hvor mange som ville komme etter koronatiden, men regnet med inntil 1600 mennesker. Likevel var det omkring 2000 som besøkte møtene hver kveld. For oss som har hatt dette som tradisjon var det herlig å oppleve nærværet av Gud gjennom sang og tale. Som en ekstra bonus for oss fra Norge var lovsangsgruppen fra Filadelfia, Kristiansand, som satte sitt preg på møtene. Etter de to første dagene med sendinger fra Kapernaum, forflyttet vi oss til Jerusalem. Her ble det to kvelder med Studio Direkte og produksjon med ICEJ fra Pais Arena. For de to siste kveldene flyttet vi til studioet som Sar El Media disponerer. Her hadde vi en live-bakgrunn med kjente deler av Jerusalem og Oljeberget i synsfeltet. Jeg tror alle våre besøkende satte ekstra pris på dette stedet.

På plass på Har Brakha, Velsignelsesns fjell;
Lasteplanet lastes med treplanter, Growasis vanningsbokser  og redskap til treplantingen.

Vi hadde tenkt å ta med hele turgruppa til Hayovel på Velsignelsens fjell i Samaria for å plante trær. Dessverre lot ikke det seg gjøre på grunn av den spente sikkerhetsmessige situasjonen. En kvinnelig soldat hadde et par dager tidligere blitt skutt og drept av en arabisk terrorist ved en kontrollpost utenfor Jerusalem. På grunn av dette fikk vi ikke lov av vår lokale turoperatør å reise inn til skogen vår på Garisim. Jeg må innrømme at skuffelsen var stor da dette ble kjent samme morgen som vi skulle reise dit. Vi prøvde å se på alternative dager, men endte opp med at jeg kjørte dit i leiebil med Jan Hanvold og en av våre fotografer. På denne måten fikk Jan Hanvold med egne øyne se hvor seriøst dette prosjektet er. Fra lederen av Hayovel, Tommy Waller, fikk vi høre at flere organisasjoner har tatt kontakt med dem og vil plante trær etter at de fikk høre at TV Visjon Norge i 2020 fikk være med på å starte opp dette store prosjektet.

Et nyplantet  fikentre i Visjon Norge-skogen. Nettingen gir beskyttelse mot beitende gaseller. Growasis-boksen sørger for at treet får nok vann til røttene er så dype at det kan klare seg på egenhånd.

Joshua Waller som er leder for driften av Hayovel, guidet oss rundt på området. Selvsagt fikk vi plantet noen trær også. Med hakke og spade fikk vi virkelig kjenne hvor steinete jordsmonnet er. Derfor er det godt at de har maskinell hjelp til å få laget hull for Growasis-boksene som sørger for vann til trærne den første tiden. Hayovel som mest er kjent for å hjelpe til med vingårdene i Samaria, har mange volontører som kommer for å hjelpe til med alt fra planting, beskjæring og innhøstning av druer. I løpet av høsten kommer det også en gruppe som skal hjelpe til med treplantingen. De trærne vi fikk plantet var de første av de 3000 trærne som blir plantet i Visjon Norge-skogen denne høsten.

Statister på plass for innspilling av Kongenes Konge i Israel.

Parallellt med produksjonen for Løvhyttefesten, ble det også jobbet med Kongenes Konge i Israel. Blant annet brukte vi en dag for å planlegge de spesifikke lokasjonene for neste produksjonstur til Israel. Vi fikk også tid til innspilling av en liten scene. Vi dro til den messianske moshaven Yad Hashmona utenfor Jerusalem. Her var det en plass som fungerte fint for oss. Med kostymer tatt med fra Norge, fikk en del av reisefølget til Visjon Norge fungere som statister i en scene hvor de hyllet Jesus, under hans inntog i Jerusalem. Takk til velvillige statister som gjorde dette mulig. Den 1. november reiser jeg igjen til Israel med et produksjonsteam for å produsere nye scener til Kongenes Konge. Det blir fem hektiske dager hvor mye skal klaffe. Vær gjerne med og be om at vi lykkes vel med dette.

Lederen av Yad Vashems Kristne Venner, Sari Granitza, og undertegnede .

En av de tingene turgruppa fikk være med på, var et besøk på Holocaust-senteret Yad Vashem. Utstillingen på Yad Vashem har vokst, og man kan godt bruke flere dager for å komme gjennom alt. Her fikk vi en svensk spesialguide for Yad Vashem som ledet gruppa rundt på deler av museet i løpet av knappe to timer. Responsen fra gruppa var at dette var noe av det beste de hadde vært med på. Som en avslutning på besøket fikk jeg på vegne av Visjon Norge og Israelkanalen motta en utmerkelse fra lederen for Yad Vashems Kristne Venner, Sara Granitza. Hun delte ut denne utmerkelsen med takknemlighet for vårt pågående partnerskap med Yad Vashem gjennom den støtten som Israelkanalen har vært med på å gi for å styrke arbeidet deres.

Hebraisk på medaljen fra Yad Vashem; Og til dem vil jeg gi et minne og et navn som ikke skal bli utslettet.

Yad Vashem kommer fra Jesaja 56:5, hvor det står “… dem skal jeg gi et minne og et navn i Mitt hus og innenfor Mine murer… Jeg vil gi hver av dem et evig navn som ikke skal utslettes.” Yad Vashem betyr altså et minnesmerke og et navn, til minne om de jødene som nazistene ville utslette. Denne hedersmedaljen tilhører alle Israelkanalens givere. Tusen takk for all støtte og for alle forbønner. Gud velsigne dere rikelig!

Valgkamp; Benjamin Netanyahu fra Channel 14s valgforum (Foto: Shalev Shalom/TPS)

Den 1. november er det på nyvalg igjen i Israel. Det spekuleres selvsagt hvorvidt Netanyahu vil komme tilbake som ny statsminister. Meningsmålingen en uke før valget viser et meget jevnt resultat, så det blir spennende å se utviklingen framover. Mange ønsker seg en sterk regjering til forskjell fra dagens regjering som av mange blir omtalt som svak, spesielt når det gjelder sikkerhet. Med tanke på Iran som stadig arbeider seg nærmere atomvåpen er dette valget veldig viktig for Israel. Vær med og be om at Israel kommer styrket ut fra dette valget.

Til slutt, be for teamet som reiser til Israel neste uke. Etter at vi er ferdig med innspillingen for Kongenes Konge kommer jeg til å arbeide videre i landet med nye program for Israelkanalen. Vær med og med om at vi klarer å formidle det som Herren vil ha fram til rette tid.Tusen takk for all støtte og all forbønn. Jeg ser mer og mer at jeg er avhengig av at Herren er med for å lykkes i mine oppgaver. Derfor betyr det mye at så mange er med og ber. Shalom, og Gud velsigne dere alle!

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER