Februar 2023

Gomorra – med Masada i bakgrunnen.

Jeg har nettopp kommet hjem igjen etter Israelhelg på Hallingskarvet Fjellstue. Det ser ut til at Bibelsk arkeologi er et tema som mange er interessert i for Hallingskarvet Fjellstue var fullbooket denne helga. Der var det god stemning, og jeg sitter igjen med et inntrykk av at alle var godt fornøyde med både innhold, fellesskap og oppholdet i Sudndalen, øverst i Hallingdalen. Jeg vil rette en stor takk til foredragsholderne og alle som hadde mulighet til fysisk å delta på dette arrangementet.

Tore Wilhelmsen forteller om funnet av Noahs ark.

Først ut var Tore Wilhelmsen som talte om funnet av Noahs ark. Han har selv, gjentatte ganger, besøkt stedet som også Tyrkias myndigheter mener er funnstedet av Noahs ark. Nå fikk vi se det man mener er restene av arken, hvordan den har sklidd nedover fjellsiden og har blitt forankret på en klippe. Målinger viser strukturer av metall og treverk som peker på at dette er en farkost med de samme målene som arken. I nærheten er det også funnet en mengde ankersteiner som ble brukt for å stabilisere farkosten. Selv om det er mennesker som fortsatt leter etter arken andre steder, er det dette funnet som ligger nærmest for å dra en endelig konklusjon. Men fortsatt er det ekspedisjoner og undersøkelser for å framskaffe ytterligere bevis i saken.

Lillan Nora B Schimmelpfennig ledet oss i lovsang, her også akkompagnert av Piroska Rácz på fiolin.

Viveka Pontén holder foredrag om Dødehavsrullene.

Viveka Pontén delte denne gangen historien om oppdagelsen av Dødehavsrullene fra Qumran. På flere måter er disse skriftrullene knyttet til statsdannelsen av Israel i 1947. Disse skriftene som blant annet inneholder Jesaja-rullen ble plutselig meget viktige. Fra tidligere var Aleppo-codexen fra ca år 900 etter Kristus det eldste manuskriptet. Dødehavsrullene er ca 1000 år eldre. Man anslår at de er fra 300 f.Kr til 100 e. Kr. Hun fortalte også om Gomorra som ligger nedenfor Masada. På det området finner man fortsatt svovelkuler som har en renhet som overstiger alle kjente naturlige forekomster. FraNASA, som har gjort en analyse, har de sagt at disse svovelkulene er utenomjordiske. Det stemmer jo – for som det står i 1 Mos 19.24: “Så lot Herren svovel og ild regne over Sodoma og Gomorra, fra Herren, fra himmelen.” Etter det ene møtet tente vi også på en svovelkule slik at alle kunne få se hvordan den brant. Tore Wilhelmsen hadde også gitt noen svovelkuler til Israelkanalen for utlodding, og noen heldige vinnere fikk dermed med seg noen suvenirer hjem.

Manfred Schimmelpfennig forteller her om ‘foten’ ved Rimonim.

Manfred Schimmelpfennig tok opp emnet bibelsk arkeologi på bred basis. Dette emnet kan spores tilbake til den siste delen av 1800-tallet Videre tok han opp Adam Zertals seneste funn av fot-formede innhegninger ved Rimonim. Siste sesjon var dedikert til Jerusalems vannforsyning. Vannmangel blir brukt som argument på at Tempelet ikke kunne befinne seg på Tempelhøyden. Gihon-kilden og Hiskias tunnel som fraktet vannet fra kilden til Siloam- dammen er selvsagt viktig. Etter at Salomo bygde tempelet ble vannforsyningen også svært viktig for å opprettholde driften av tempelet, med tanke på alle offerdyrene som ble slaktet. Tempelhøyden er full av cisterner, men det fantes også transportsystem av vann fra Salomos bassenger ved Betlehem. Som en konklusjon ble det slått fast at det var ustoppelige mengder med vann tilgjengelig slik at det er hevdet over enhver tvil at vannmangel kan være et legitimt argument for å hevde at tempelet ikke kunne være på Tempelhøyden.

YouTube-spilleliste for TV Visjon Norge: Israelhelg – Bibelsk arkeologi 2023.

Dersom du ikke kunne være med oss på Hallingskarvet på denne satsingen har du likevel mulighet til å ta del i undervisningen. Gå inn på Visjon Norges YouTube- kanal og let etter spillelisten «Israelhelg – Bibelsk arkeologi 2023.» Her vil videoene av foredragene og annet materiale fra Israelhelgen bli lastet opp.

Den nasjonale sikkerhetsministeren Itamar Ben-Gvir, her fra vårt besøk i Knesset i desember.

Israel har gått gjennom en periode med uroligheter og flere terrorangrep som desverre har tatt flere jødiske liv. Terroristene har brukt skytevåpen, kniver og biler for å drepe og lemleste jødene. Regjeringen til Benjamin Netanyahu tar harde grep for å stoppe terroren. For å arrestere terroristene har de blant annet aksjonert i Jenin. Senest onsdag denne uken, har elitesoldatene fra Yamam aksjonert i Shekhem, hvor ni terrorister ble eliminert. Den nasjonale sikkerhetsministeren Itamar Ben-Gvir har tatt mye hardere tak mot terroren etter at høyresiden med Netanyahu i spissen regjerer i Israel. Som en reaksjon på terrorangrepene har regjeringen kunngjort at de retroaktivt vil godkjenne ni bosettinger i Judea og Samaria. Beslutningen har møtt internasjonal motstand, men er altså et ledd i regjeringens politikk for å vise at de på ingen måte vil gi etter for terror.

Asael, en bosetting sør for Hebron, skal nå få sin godkjenning.

Maktkamp mellom Høyesterett og Knesset i Israel (Foto: Israeltourism – Wikipedia)

Regjeringen i Israel fortsetter også arbeidet med å reformere rettsvesenet. Israel har ingen konstitusjon som definerer de ulike statsmaktenes rettigheter. Dette har ført til at høyesterett kan blokkere landets politikk og sette Knessets lovlige vedtak til side. Prosessen som Netanyahus regjering har satt i gang blir av opposisjonen karakterisert som opphør av demokratiet. Det er stor splittelse i landet på grunn av dette. Vær med og be om stabilitet og at Guds vilje seirer i Israel.

Vi sender våre velsignelser til Israel og du vil høre mer om dette i neste utgave. Tusen takk for all økonomisk støtte og forbønn. Gud velsigne deg rikelig!

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER