Juli 2023

Israels ambassadør til Norge og Island Avi Nir-Feldklein på Oslo Symposium.

Sommerens store opplevelse har vært ferieturen til Anatolia i Tyrkia. Målet for reisen var å ta funnstedet av Noahs ark i nærmere øyesyn. Etter Tore Wilhelmsens foredrag om Noahs ark på Hallingskarvet Fjellstue i februar har vi hatt en dialog om å foreta en reise dit. Vi ble til slutt en gruppe på åtte som reiste sammen fra Gardermoen. På flyplassen i Van ble vi møtt av Zafer Önay som kjørte oss til Dogubayazit hvor vi skulle bo. Her kunne vi se fjellet Ararat som med sine 5137 meter reiste seg stolt opp i fjellandsskapet. Vi fortsatte på hovedveien mot Iran, til Üzengili, en landsby som ligger 2-3 km fra den iranske grensen. Her stoppet vi på besøksenteret til Durupinar geologiske nasjonalpark. Herfra kunne vi med letthet betrakte formasjonen av arken. Deretter bar det tilbake til Dogubayazit for middag og innkvartering. Etter frokost neste dag reiste vi på nytt til Durupinar ved Üsengili. Nå kunne vi endelig spasere ombord på arken. Selve formasjonen av arken ligger i en skråning, og når man går fra besøkssenteret kommer man først til den nederste delen. Derfra kan man gå opp til den øverste enden som ligger på nesten 2000 meters høyde.

Noahs Ark besøkssenter ved Durupinar. Ark-formasjonen kan delvis ses til høyre i bildet.

Selv om Tyrkia har bygd et besøkssenter på stedet, er det fortsatt omstridt om dette virkelig er arken, eller om det er en geologisk formasjon av et annet slag. Det har vært en rekke ekspedisjoner til områdene rundt Ararat-fjellet for om mulig finne rester etter Noahs ark. Etter å ha studert emnet en tid, er det min klare overbevisning at Durupinar er det mest sannsynlige stedet for arken. Stedet ble kjent ved at en kaptein i den tyrkiske hærens kartverk, Ilhan Durupinar, studerte flyfotografier av området og fikk øye på en symmetrisk avlang dråpeformet formasjon han ikke kunne forklare. Dette var i oktober 1959. Han varslet om oppdagelsen, noe som ledet til at en gruppe arkeologer undersøkte stedet året etter. Hayat Magazine, Life og Der Spiegel skrev om oppdagelsen, og i 1961 fikk den kjente fotografen Ara Güler oppdraget med å fotografere stedet fra luften. På denne måten fikk stedet internasjonal oppmerksomhet, slik at også Ron Wyatt besøkte formasjonen i 1977.

Andrew Jones har jobbet med Noahs ark og Sinai i mange år.

Geolog Salih Bayraktutan (Foto: Lillan Schimmelpfennig)

En stor velsignelse for meg var også å få møte Andrew Jones ved Noahs ark. Han er en av de som har blitt inspirert av Ron Wyatts oppdagelser og har fortsatt med sine undersøkelser. Han konsentrerer seg mest om Noahs ark og Sinai i Midian i Saudi Arabia. Gjennom program og foredrag med Viveka Pontén har jeg blitt introdusert for Andrew Jones sitt arbeid, og det var derfor veldig fint å få møte Andrew her ved Noahs ark. Med seg hadde han en annen betydningsfull person når det gjelder Noahs ark, nemlig geologen Salih Bayraktutan. Han har blant annet brukt radar for å scanne grunnforholdene der arken ligger. Han kunne fortelle at han er sikker på at de regelmessige strukturene scanningen avslørte ikke er naturlig, og at det er menneskeskapt. Det vil si at de minner om spantene på et skip. Størrelsen på formasjonen passer også godt med Bibelens mål. Den skulle være tre hundre alen lang, femti alen bred og tretti alen høy (1 Mos6.15). Bruker man de egyptiske målene på en alen (52,4 cm) kommer man til ca 157 meter. Arken har selvsagt vært utsatt for ytre påvirkninger som kan endre størrelsen noe, men Ron Wyatt har målt formasjonen til å være ca 155 meter, noe som er veldig likt.

På vei til arken ble det stopp for foto; her er reiseledere for turen, Vigdis og Tore Wilhelmsen, med vår lokale guide Zafer Önay. Ararat-fjellet  i bakgrunnen.

Når det gjelder Noahs ark, så vil Andrew Jones, Zafer Önay, Salih Salih Bayraktutan og flere andre fortsette arbeidet med å undersøke formasjonen. Man håper på et vitenskapelig gjennombrudd som fullt ut kan bevise at dette er rester etter Noah’s ark. Etter å ha fått besøkt stedet, er det klart for meg at dette mest sannsynlig er Noahs ark. Dette på grunn av at vi har Bibelen og andre historiske kilder som forteller at Noahs ark strandet her.

Israelske styrker i Jenin.

Utstyr funnet i bombefabrikk i Jenin.

Israel har gått gjennom en tid hvor myndighetene har aksjonert mot terrornettverk flere steder i Samaria. I operasjonen Home and Garden (Hjem og hage), gikk man i begynnelsen av juli inn i Jenin med en stor militær styrke. Her ble både droner, tanks og helikopter brukt i den største aksjonen på 20 år. Israel gjorde det klart at man ikke gikk til krig mot palestinere, men mot iransk-støttede terrorister fra Hamas og Islamic Jihad. Selv om man gikk hardt inn, ble ingen sivile palestinere drept i Jenin. Det har i tillegg vært en rekke aksjoner andre steder som i Nablus. For regjeringen er det viktig at man viser handlekraft og reduserer mulighetene for at terrorbevegelsene blir for sterke, da mange tror at det er et tidsspørsmål før det bryter ut en større regional konflikt med Iran eller deres allierte i Libanon og Syria.

Maktkamp i Israel: Høyesterett og Knesset (Foto: Hillel Maeir/TPS)

Reformen av høyesterett går sin gang. Denne uken vedtok alle 64 medlemmene av Netanyahus koalisjon en lov i Knesset for å begrense Høyesteretts dommeres bruk av rimelighetsprinsippet. På denne måten kan ikke lenger Høyesterett reversere lover som flertallet i Knesset har vedtatt. Hva som er “rimelig” er en definisjon som kan variere etter hva dommerne i Høyesterett føler for. Altså det er ikke grunnlagt på en skreven definisjon eller konstitusjon eller lovverk av noe slag. Selv om dette er en sak som splitter landet er det resultat av en demokratisk prosess, hvor flertallet faktisk bestemmer. Etter å ha satt meg inn i saken har jeg meget vanskelig for å forstå den negativt svartmalende kritikken som opposisjonen framsetter. Eksempelvis har Stortinget mer makt enn det som Knesset har i dagens situasjon. Vi ønsker derfor Netanyahus regjering framgang i denne saken. Det beste er selvsagt at man kan finne en bred forståelse, men å karakterisere dette som slutten på demokratiet i Israel er en overdrivelse uten hold i virkeligheten.

Vi gleder oss til å treffe pastorparet Sandy og Oded Shoshani på Hallingskarvet Fjellstue.

Jeg minner igjen om at i dagene 8-13. august vil Visjon Norge arrangere Camp Meeting på Hallingskarvet. Her vil de to første dagene ha fokus på Israel. Derfor har vi invitert pastorparet Oded og Sandy Shoshani. De er pastorer for den hebraiske delen av menigheten King of Kings i Jerusalem. Sandy leder også organisasjonen Bead Chaim. Dette er et arbeid som Israelkanalen har støttet gjennom flere år. I fjor fikk jeg endelig intervjuet Sandy om dette arbeidet. Det er en stor glede for oss å kunne ønske dem velkommen til å besøke oss i Norge. Fra Sverige kommer Owe Kerygman og fra England får vi besøk av Daniel Chand. Jeg vil derfor ønske deg velkommen til Hallingskarvet Fjellstue disse dagene. Her kan man booke overnatting eller parkering for bobil eller campingvogn ved å ta kontakt på 32 21 13 11.

Be om legedom, helse og rask restitusjon ofr Jan Hanvold – Foto fra Visjon Norge-skogen på Garisim

Be for Visjon Norges leder Jan Hanvold. Vi fikk i helgen melding om at han har fått hjerteinfarkt under sitt besøk i USA. Be om full helbredelse og støtte for familien.

Vi har fortsatt plasser igjen på turen til Israel og feiringen av Løvhyttefesten, 28. september – 8. oktober. Ta gjerne kontakt med Christina Sengsvoll for påmelding og program på 32 21 13 00.

Tusen takk for at du står trofast med oss.

ISRAELKANALEN I SOSIALE MEDIER